Čović najavio u Stocu kako će tamo HNS BiH ići sa zajedničkom listom na izborima

U Športskoj dvorani u Stocu održana je svečanost obilježavanja 29. obljetnice utemeljenja Općinskog odbora HDZ BiH Stolac.

Obljetnici je nazočilo visoko izaslanstvo HDZ-a BiH i  Hrvatskog narodnog sabora predvođeno predsjednikom Draganom Čovićem i domaćinom, Stjepanom Boškovićem. Samoj svečanosti prethodilo je polaganje vijenaca, paljenje svijeća i molitva kod spomenika poginulim braniteljima HVO-a.

Kao predsjednik HDZ-a BiH od srca svima vama čestitam 29. obljetnicu utemeljenja Općinskog odbora HDZ BiH Stolac. S ponosom što opet mogu izaći ispred vas, ide i jubilarna 30-ta obljetnica, pa možemo kazati da ovo zaslužuje jedna ozbiljna politička opcija koja danas predvodi zajednicu drugih stranaka Hrvatskog narodnog sabora, hrvatskog naroda, političkog naroda u BiH. S te strane dozvolit će te mi da kažem nekoliko riječi o tome što smo prošli, gdje smo danas i što vidimo u kratkoročnoj budućnosti, kazao je Čović na početku obraćanja na stranačkoj obljetnici u Stocu.

Dragi prijatelji, utemeljitelji, branitelji, svi pripadnici HVO-a, svi oni koji nosite križeve evo i 25. godina nakon završetka rata i tražite ono što jeste pravda hrvatskoga naroda u BiH. Vi ste oni koji ste pokrenuli veliki projekat hrvatskog naroda, i zbog toga se moramo na jedan poseban način zahvaljivati svima vama koji ste utemeljili HDZ BiH koji ste pokrenuli projekt hrvatskog zajedništva, projekt Hrvatske Republike Herceg-Bosne, na kojem je nastao Hrvatsko vijeće obrane i uspio očuvati poziciju hrvatskog naroda diljem BiH, Posavine, Središnje Bosne do ovog našeg Stoca, naglasio je Čović.

Uvijek ste uz nas i sve što radimo ovih 29. godina pokazuje jednu snagu zajedništva koja se očuvala svih ovih godina. Dragi prijatelji iz Hrvatskog narodnog sabora koji ste danas ovdje iz drugih hrvatskih političkih stranaka, ja bih kazao najznačajnijeg projekta hrvatskog naroda koji će tek pokazati vrijednost kako bi se očuvali politički do kraja kao jednakopravan, konstitutivni narod u svakom dijelu BiH kojega će zastupati legitimni predstavnici, kazao je Čović.

Pozdravljam oce svećenike koji su također veza između onoga što jeste hrvatski narod, katolička crkva, što nas u cijelini čini koliko god malobrojnim jednim moćnim narodom u BiH, naglasio je Čović te se osvrnuo na proteklo vrijeme.

Ponosan sam što sve probleme mogu govoriti u vremenu koje je iza nas u ovih 29 godina jedne stranke, vidite li koliki je politički faktor danas u BiH. Mnogi su vjerovali 1995., i 1996., da je pozicija takva da će naša supstanca nestati u BiH.

Od 1996. do 2000 godine također smo prošli jedan put gdje smo ugradili sve ono što jest vrijednost hrvatskog naroda u političko okupljanje Hrvatske Republike Herceg-Bosne u Bosni i Hercegovini, uvjerenje da je možemo do kraja oživjeti i uvjerenje da će i drugi razumjeti da smo na taj način dali veliki doprinos BiH. I sve ono što smo radili kroz to vrijeme bilo je puno iskušenja, bezbroj uspona i padova, ali jednako tako nismo se pokolebali ni naredne godine. Sjetite se alijanse, tadašnjeg razmišljanja Hrvatskog narodnog sabora, koji se organizirao kako bi okupio sve ono što je razdjelilo i stvorilo politički vakuum i tada s HDZ – om bilo je još 20-ak stranaka s hrvatskim političkim predznakom, naglasio je Čović.

Čović je kazao kako nas to vrijeme nije obeshrabrilo, kao ni vrijeme platforme, ni ovo danas nema nikakve mogućnosti. Ušli smo u ciklus lokalnih izbora, a da nismo implementirali najznačajniji dio rezultata općih izbora. To su sve ta iskušenja koja stoje ispred hrvatskog naroda.

Ovih dana pokušavaju poslati neke različite spinove, iz različitih centara moći kako bi se na neki način testirao HDZ, osobito kad je Stjepan izabran za predsjednika Županijskog odbora. Ja ću kazati da to nema nikakve veze. Postavili smo i Darjanu za dopredsjednicu HDZ-a. I mladi ljudi trebaju dobiti svoju šansu, jasno je kazao Čović te zaključio:

Učinit ćemo sve da na idućim lokalnim izborima izađemo jedinstveni na izbore kao Hrvatski narodni sabor.

U ime HDZ-a Republike Hrvatske nazočne je pozdravio Nikola Dobroslavić, član Predsjedništva Županijskog odbora HDZ Dubrovačko-neretvanske županije i župan Dubrovačko-neretvanski te prenio podršku sestrinske stranke i čestitke za 29. obljetnicu.

Stjepan Bošković, predsjednik OO HDZ BiH Stolac i načelnik Općine Stolac uz čestitke uz 29. obljetnicu, iskazao je zahvalnost aktualnim, ali i svim dosadašnjim članovima OO HDZ BiH Stolac.

Naš zajednički rad ključ je da bi Stolac mogao ići naprijed, naglasio je Bošković, te kazao da će se za loklane izbore u Stocu ići samo s jednom listom ispred Hrvatskog narodnog sabora i jednim kandidatom za načelnika, navodi se u priopćenju HDZ-a BiH.

(www.jabuka.tv)


14 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.