Čović: Kandidacijski status 2017.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izrazio je uvjerenje da će BiH dogodine dobiti kandidatski status za članstvo u EU, a da će aktualna vlast na razini BiH održati stabilnost do kraja mandata.

Čović je rekao da očekuje da će uskoro biti završena i popuna Vijeća ministara BiH, u kome nedostaju članovi iz SBB-a.

On je za TV OBN naglasio da bez stabilne vlasti na razini BiH ne bi bilo ni predaje aplikacije za članstvo BiH u EU, čemu su prethodile brojne diplomatske aktivnosti.

“U EU nismo imali puno problema u vezi s ovim procesom. Tamo smo naišli na prijatelje i dobre sugovornike, ali je u BiH bilo mnogo problema, posebno na planu donošenja mehanizma koordinacije. Međutim, imali smo dovoljno političke drskosti, ali i korektnosti da radimo na ispunjavanju strateškog cilja – ubrazanja reformi za put BiH ka EU”, naveo je Čović.

On je izrazio uvjerenje da će sve nesuglasice s Republikom Srpskom u vezi s mehanizmom koordinacije biti uskoro razriješene.

Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH, podsjetio je da su Hrvati kao najmalobrojniji narod u BiH već duže vrijeme suočeni s problemima poput izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, otežan je izbor izaslanika u Dom naroda parlamenta BiH, a posebno su zainteresirani za uspostavljanje tv-kanala na hrvatskom jeziku.

“O tom kanalu na hrvatskom jeziku u BiH govorit ćemo sve dok ga ne dobijemo”, poručio je Čović. Odgovarajući na pitanja o Sudu i Tužiteljstvu, posebno u vezi s predmetom “Radončić”, on je rekao da ne bi nikome poželio ono što su on i njegova obitelj preživjeli dok je protiv njega “vođen montirani proces”.

“Ne pada mi napamet da komentiram taj slučaj, ali sam kao čovjek i prijatelj veoma zainteresiran za sudbinu Radončića, s kojim smo krenuli u ozbiljnu političku suradnju i u kojoj je on potvrdio da je istinski partner. Očekujem da pravosuđe profesionalno radi svoj posao”, rekao je Čović.

Govoreći o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, on je rekao da se došlo veoma blizu konačnog rješenja, odnosno do dogovora o spornim pitanjima, uključujući status grada Mostara i odluku u predmetu “Sejdić i Finci”. Čović je naveo da se SDA i HDZ nisu još dogovorili, ali da vode razgovore kako bi postigli rješenja da Mostar bude jedinstven grad, bez majorizacije i da se razvija na partnerstvu koje treba graditi povjerenjem i međusobnim uvažavanjem.

Nedavnu posjetu članova Predsjedništva BiH Hrvatskoj, Čović je označio kao veoma uspješnu, i najavio je da će uskoro biti održani sastanci parlamentarnih izaslanstava BiH i Hrvatske, kao i predstavnika Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH. On je izrazio žaljenje što je drugi put odgođena posjeta BiH predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, dodajući da se nada da će se ta posjeta dogoditi nakon izbora u Srbiji.

Odgovarajući na pitanje o izjavi lidera DF-a Željka Komšića, koji tvrdi da na političkoj sceni BiH slijedi izbacivanje SDS-a iz vlasti, a da u Vijeće ministara BiH ulazi SNSD, Čović je rekao da Komšić može govoriti šti hoće, ali da nitko u vlasti već godinu dana takvu mogućnost ili namjeru nije spominjao.

“Ne postoje nikakva razmišljanja o tome i tu neme dileme. Koalicija ostaje do kraja mandata, a koliko će biti uspješna ostaje da se vidi.

U svakom slučaju, mora postojati korektna međusobna suradnja svih razina vlasti u BiH, pa tako i s Vladom Republike Srpske, kao i sa SNSD-om”, poručio je Čović.

On je potvrdio da će funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH od 18. ožujka, u skladu s principom rotacije, u narednih osam mjeseci obavljati bošnjački član Bakir Izetbegović.

(www.jabuka.tv)10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.