Čović iz Mostara: Već nakon ponoći bit će jasna želja za modernom i uređenom BiH

Predsjednik HDZ-a BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović glasovao je u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru.

Čović je istaknuo da vjeruje da će stanovništvo BiH na Općim izborima 2018. iskazati želju za napretkom Bosne i Hercegovine.

Mislim da ćemo već nakon ponoći imati jasnu novu poruku svih žitelja Bosne i Hercegovine da žele brzi napredak prema Europskoj uniji i da žele BiH koja će se vrlo brzo transformirati u moderno i racionalno uređeno društvo u kojem će tri konstitutivna naroda apsolutno do kraja biti ustavna i jednakopravna te više neće razmišljati o svojim ugroženostima, rekao je Dragan Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH naglasio je i da je uvjeren da to danas na isti način vide i žitelji bošnjačke nacionalnosti, i srpske i hrvatske, kao i svi oni koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda.

Na pitanje o tome zašto se u protekle četiri godine nisu ostvarile najave o bržem europskom putu BiH, Čović je odgovorio da se izgubilo povjerenje.

Prve godine je to išlo jako dobro, a onda smo zadnjih godinu i pol dana ušli u predizbornu euforiju, što se dosad nikad nije dogodilo. Tada je narušeno povjerenje između svih aktera koji su činili vlast, nestale su koalicije i partnerstva, objasnio je Čović.

Čović je nakon glasovanja u Mostaru izrazio vjeru u mudrost naroda u BiH

Čović je dodao i da razgovori koji su se vodili u posljednje vrijeme daju šansu da se ovog puta napravi partnerstvo uz plan, odnosno reformsku agendu koja će biti vrlo jasna.

Ja osobno i stranka koju predvodim te koalicija Hrvatskoga narodnoga sabora će svim prijateljima s kojima gradimo vlast jasno predstaviti agendu sa sedam točaka. Onaj tko bude htio surađivati s nama, to će moći napraviti, a onda će to biti vrlo jasna obveza da svaki mjesec znamo što je čiji posao, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH.

Vjera u mudrost naroda

S obzirom na probleme koji se mogu pojaviti s odabirom izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH te na državnoj razini, Čović je naveo da je mudrost naroda u BiH takva da će nadvladati problem legitimnog predstavljanja koji sada nije definiran u Izbornom zakonu BiH.

Naravno, ima i pesimista koji misle da će se ući u neku krizu. Ja duboko vjerujem da smo dovoljno mudri i da ćemo izabrati put brze uspostave vlasti, da prije izbora za Europski parlament dobijemo kandidatski status i da ljudima kažemo da mi možemo i dodatni Upitnik popuniti u sljedećih 10 dana, a ne čekati dodatne mjesece. Uvjeren sam da se to može nadvladati, ali jedan od paketa ovih reformskih aktivnosti će biti Izborni zakon BiH. To treba odmah riješiti da mi u ovoj godini znamo da ćemo izbore u Mostaru po jasnim pravilima imati za dvije godine, a ne da dva mjeseca pred izbore o tome pričamo, zaključio je Čović.

Podsjećamo, Opći izbori 2018. u Bosni i Hercegovini, na kojima će kandidatima biti dodijeljeno ukupno 518 mandata, počeli su otvaranjem biračkih mjesta diljem Bosne i Hercegovine u 7:00 sati. Izborna šutnja i glasovanje će trajati do 19:00 sati.

Opći izbori: U Bosni i Hercegovini otvorena birališta

Iz Središnjega izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine (SIP BiH) istaknuto je da su uoči Općih izbora 2018. godine ovjerili ukupno 804 kandidatske liste s 7.497 kandidata i 73 kandidatske liste za dodjelu kompenzacijskih mandata s ukupno 842 kandidata.

(www.jabuka.tv)


29 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.