Čović: Imamo i mi svoje “crvene linije”

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u ponedjeljak navečer je, nakon sastanka s liderima partnerskih stranaka na razini BiH, kazao da proračun mora biti usvojen “ako hoćemo dobiti sredstva ili pristupiti sredstvima koje EU daje za područje zapadnog Balkana”.

Bez proračuna to ne možemo raditi. A to smo kao normalna parlamentarna većina trebali uraditi prije šest mjeseci, kazao je Čović.

Smatra da nema nijedne prepreke da proces približavanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji dinamiziramo “posebno u ovom vremenu kad nitko za nas neće biti zainteresiran”.

U EU su izbori koji će se okončati za mjesec dana, pa će onda trebati nekoliko mjeseci da se to na neki način uspostavi i kardovski profunkcionira, dodao je lider HDZ-a.

Na sastanku Trojke, HDZ-a i SNSD-a dogovoreno – ništa

Smatram da mi bar jednom u sedam do deset dana trebamo sjediti na ovakav način i razgovarati. Danas u Vijeću ministara možemo raditi normalnio izuzev par tema koje redovno skidamo sa dnevnog reda.

Nije bilo ni jednog razloga da na zadnjoj sjednici Vijeća ministara ne bude i Izborni zakon i Zakon o sudovima, kako bi se o njima raspravljalo. Nažalost Dom naroda ne funkcionira, ne možemo o tome šutjeti.

Ne možemo biti taoci jedne odluke SDA koja je dalje stvorila ambijent u kojem više nema potrebe da itko saziva sjednice, kazao je Čović.

Lider HDZ-a se nada da će već sutra sjesti i razgovarati s partnerima iz Federacije.

Čović: Mirnim putem riješiti sve probleme koji stoje ispred nas

Većinu smo stvari priveli karaju. Nadamo se da ćemo imati suca Ustavnog suda BiH za nekoliko dana. Tražimo rješenje i razgovaramo i mislim da bi takvu klimu trebalo prenijeti na Vijeće ministara.

U narednih sedam do deset dana opet ćemo imati sastanak i molim da sve ono što dogovorimo i provedemo, kazao je Čović.

Na pitanje o tzv. „crvenim linijama“ lider HDZ-a je kazao da je to “imaginarna forma od trenutka do trenutka”.

Sve ono što je uklopivo u ustav domovine BiH za mene je okvir u kojem trebamo tražiti rješenje i za Izborni zakon, i Zakon o sudu i svaki drugi zakon. Svima onima koji se zaklinju u BiH, ustavno domoljublje nek to bude mjera.

Okvir je veoma jasan, Ustav nema tko promijeniti, koliko ja vidim. Mi kao predstavnici hrvatskog naroda imamo te svoje zamišljene crvene linije ispod kojih nećemo ići, a to su konstitutivnost, jednakopravnost, legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, kazao je Čović.

(Fena)

18 komentara

  • Ma vraga ti svog imaš.Paraj kotle i idi u mirovinu.Da smo usjekli kakvo drvo i postavili ga umjesto tebe narod bi imao više koristi.

  • Ofucani jebivitre ostavi nas na miru više ko Boga te molimo.
    Prestani se ti brinuti o Hrvatima više plemiću od Lutijeh Dolaca.

  • Duboko sam uvjeren i iskreno zabrinut. Molim vas da me danas ostavite na miru. Na današnji dan prije 28 godina bacio sam crvenu knjižicu, srce mi puca.

  • Nemamo alternativu ? Izbacite neko novo ime? Sve što je imalo šire vidike ili je otišlo ili ne može doći do izražaja.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.