Čović i Plenković: Žuran dogovor o reformi izbornog zakona u BiH

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović održao je u utorak sastanak u Banskim dvorima u Zagrebu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem na kojemu su, među ostalim, razgovarali o zastoju reforme izbornog zakonodavstva BiH.

Razgovaralo se, također, o aktualizaciji navedene problematike na europskoj i globalnoj razini u svjetlu zaštite stabilnosti, mira i napretka BiH, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Na tragu dokumenata Europske unije, osobito nedavno usvojenog Strateškog kompasa i predstojećeg izvješća o BiH, istaknuto je kako je reforma izbornog zakonodavstva jedan od ključnih koraka za stabilizaciju i funkcionalnost Bosne i Hercegovine.

Opstruiranje i odugovlačenje prijeko potrebne izborne reforme ozbiljno će narušiti odnose između naroda u BiH, ali i put prema Europskoj uniji, istaknuo je Čović.

Naglasio je da ključni segmenti Izbornog zakona, koji omogućavaju legitimno političko predstavljanje triju konstitutivnih naroda, moraju biti ugrađeni u konačno rješenje poštujući Ustav BiH.

Plenković je pozvao na nastavak pregovora političkih aktera u BiH, poručivši da se reforma Izbornog zakona i ograničena ustavna reforma, temeljene na provođenju presuda domaćih i stranih sudova, trebaju žurno dogovoriti.

Istaknuo je kako je neprihvatljiv nastavak postojeće prakse, po kojoj brojniji konstitutivni narod (Bošnjaci) u FBiH nadglasava malobrojniji konstitutivni narod (Hrvati), te mu bira predstavnike koji nemaju podršku birača iz redova hrvatskog naroda u BiH, stoji u priopćenju HDZ-a BiH.

(www.jabuka.tv | Foto: HDZ BiH)

11 komentara

 • Kakve šonje u pm.
  Reko bi covik mogu oni nesto.Podsjecaju me na drkadž… koji bi umočili i pitaju p…. a ona nece ni da čuje.S Kocerina sam ali ste dojadili s tim nadosiranjem i Bogu i ljudima.Odj…te više jer vas niko vise niti uvazava niti doživljava.Briselski beskrvnjak i Ujdijeva lopuža.

 • Amerika i Europäer zemlhe uvode SANKCIJE ako se netko ne ponaša po njihovim željama.
  Hrvatska mora uvesti SANKCIJE Izetbegoviću i
  Komšiću zato što predvode umanjivanju prava Hrvatima u BiH.

 • Šta fali. Ideomo na izbore po dosadašnjem izbornom zakonu. U čemu je sad problem ako je do sada valjao.Ako ništa drugo pitajte narod i raspišite referendum da li su za izmjenu izbornog zakona.

 • Da Hrvati pitaju Bošnjake da im dadnu prava u BiH.
  To bi ti htjeo i tebi slični.
  Hrvatska država mora vuvoditi sankcije Izetbegoviću i Komšiću zato što sada njih dvojica prednjače u onemogućavanju prava Hrvstima da sami biraju svoje predstavnike u BiH.

 • Covic spasava hrvate po stoti put. Tako je spasio Aluminij, Soko, zitopromet, sada spasava drzavnu zemlju od Mostara do Stoca, Kupresa, Aerodrom, spasice on i HT i EP- HB i to jako brzo. E moj narode…!

 • Plenković drška Čovića kao ćuku u lancu izborni zakon nemorese mjenjat ovi kicoši ruše dejtonski sporazum onda ide sve na nivovu bih ukidaju se entiteti kantoni./županije.čoviću najebaćeš ko žuti.nećete ona Željana Zovko spasit.ideš u zatvor pridružićetise bakir.najboijebi bilo zakijučat vrata zatvorske sobe i bacit kijuč u vodu.da obojica skapijete od gladi i žedi.pozdrav

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.