Čović i Plenković: Hrvatska podržava BiH na njezinu europskom putu

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarao je s premijerom Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem u Mostaru.

Čović je izrazio dobrodošlicu premijeru RH Andreju Plenkoviću i zahvalio što je po drugi put Republika Hrvatska zemlja partner mostarskoga sajma gospodarstva, koji ove godine slavi 20. godina svoga postojanja. Naglasio je da je Hrvatska najveći vanjskotrgovinski partner BiH i kazao da je ovaj Sajam važan poticaj za unaprjeđenje odnosa Hrvatske i BiH, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Premijer Plenković je podvukao regionalni značaj Mostarskoga sajma te iskazao zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatska zemlja partner upravo na 20. obljetnicu njegova održavanja. Istaknuo je i pozitivne gospodarske trendove u odnosima dviju zemalja i ukazao na veliki značaj nastavka suradnje BiH i Hrvatske u obostranom interesu.

Sugovornici su ocijenili da je važno da BiH nastavi svoj europski put. Čović je zahvalio Republici Hrvatskoj na kontinuiranoj i nedvojbenoj podršci BiH na njezinom europskom putu. U tom smislu, predsjednik Čović je izrazio uvjerenje kako će BiH dоbiti stаtus kаndidаtа zа članstvo u EU do kraja ove godine.

Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo zbog napretka BiH te spremnost Republike Hrvatske da nastavi pružati svu potrebnu potporu BiH u procesu eurointegracija. Istaknuo je pozitivna očekivanja od zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koja će se uskoro održati.

Naglasio je da Hrvatska očekuje hitno donošenje novoga izbornoga zakona koji će jamčiti ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda. Pozvao je vlasti u BiH da nastave predano raditi na reformama i održavanju političke stabilnosti. Na svom europskom putu BiH će i dalje imati snažnu potporu Republike Hrvatske kako bilateralno tako i kroz europske institucije.

(Bljesak.info)
1 komentar

  • RH je spala toliko nisko da niže ne može. Politika prema vlastitom narodu u BiH od Franje Tuđmana do danas je katastrofalna da gora ne može biti, a polovica sadašnjeg stanovništva RH čine upravu Hrvati iz BiH, ako ne i više. Pa da nije Hrvata iz BiH, RH ne bi niti postojala. Ovakvom politikom RH prema Hrvatima BiH ih se kažnjava za postojanje RH i ne treba drugih politika do ove da i sama RH u budućnosti nestane u ništavilu prošlosti. Pa Hrvatima ne trebaju drugi neprijatelji do njih samih. Narod bez prošlosti sa iskrivljenom i skrivenom poviješću, narod do bola podijeljen bez mogućnosti provođenja lustracije koja bi ih oslobodila balasta utapanja i nestajanja, nomadski narod osuđen na lutanjima bespućima i prošlosti i budućnosti za koricom kruha kojega ne mogu svojim prstima na svojoj zemlji zaraditi, podanički narod bez jasne vizije sutrašnjice zahvaljujući nemuštim političkim predstavnicima bili oni s desna, s lijeva ili centra, jer još uvijek vlada majčica partija i njeni slijednici. Zemlja koja je osudila svoju mladost na izbjeglištvo i koja mladost će činiti tuđu potentnost, a jalovinu ostavlja kao sjeme koje bi trebalo ploda dati!? Taj zločin je neoprostiv i prema čovjeku i prema Bogu i brzo će doći na naplatu. Rezultat se zna. I sami narod je kriv jer ipak važi ona stara “kakav narod, takve i vođe” ili obratno, isto je. Hrvati trebaju karizmatičnog vođu koji će brinuti brigu samih Hrvata, a time i države RH, jer nema države RH ako nema Hrvata. I to je rješivo po onoj staroj “čija djeca toga i orašci”.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.