Čović i Izetbegović u Mostaru: Stavovi približeni, usuglašavanje daleko – Jabuka.tv

Čović i Izetbegović u Mostaru: Stavovi približeni, usuglašavanje daleko

Predsjednici HDZ BiH i SDA Dragan Čović i Bakiri Izetbegović održali su u srijedu sastanak predsjedništava stranaka u Mostaru na kojem se govorilo o brojnim aktualnim političkim pitanjima.

Sastanak se održao u središnjici HDZ-a BiH u Mostaru.

Dragan Čović je nakon sastanka kazao da je posvećeno vrijeme i izborima u Mostaru gdje je među strankama pokazana spremnost da se tu može napraviti iskorak i postići dogovor.

Zamolili smo sve strane da napravimo jednu izjavu koju bi dostavili međunarodnim faktorima, a razgovarali smo i o problemu deponije Uborak, kazao je Čović.

Za HDZ prioritet Izborni zakon

Čović je dodao kako je cilj njegove stranke da se postigne dogovor oko Izbornog zakona po sustavu da nijedan narod drugom ne bira predstavnike, naglasivši da poštuje sve presude.

Bitno nam je da vlast funkcionira na svim razinama. Dolaze nam krize koje moramo rješavati, kako unutrašnje tako i vanjske, kao što su migranti. Naš je stav da treba što ranije organizirati sjednicu Vijeća ministara o ovom problemu. Puno stavova je približeno, ali smo daleko od usaglašavanja svih pitanja.

Prioritet HDZ-a i HNS-a je izborni zakon i preko toga će se mnoge stvari relaksirati.

Mostar mora imati izbore u listopadu, podvukao je Čović.

HDZ BiH očekuje održavanje izbora u Mostaru

Govoreći izborima u Mostaru, Dragan Čović je istaknuo kako je HDZ spreman odmah potpisati da se izbori održe, ali da nije sve u njima.

Druga strana traži daljnje dogovore, a mi smo stava da se Mostar ne može rješavati i govoriti o konstitutivnosti naroda, a da se taj problem ne rješava na razine entiteta odnosno države, dodao je na kraju Čović.

Izetbegović: Sastanke treba nastaviti

Bakir Izetbegović je kazao da nije optimist da će se dogovor naći u kraćem razdoblju, ali da izgledi opet postoje.

Prije ovog sastanka susreo sam se s gospodinom Radončićem i Komšićem i pitao ih treba li nastaviti ove sastanke.

Oni su kazali da ovakve sastanke treba nastaviti.

SDA i HDZ ulažu zajednički napor ka rješavanju krize. Presude Ustavnog suda BiH moraju se provoditi, i tu smo suglasni. Ono oko čega nismo suglasni je oko zamjene stranih sudaca, kazao je Izetbegović.

Ne postoji suglasnost oko odlaska stranih sudaca

Dodao je da su se obje strane usuglasile da Vijeće ministara treba što prije krenuti u provođenje 14 mjera koje je pred njih postavila Euopska unija.

Izetbegović je po pitanju migrantske krize rekao kako je nužno da se “hitno i sistematski rješeva ovaj problem kako bi se izbjegao kaos, ako se ne bude brzo radilo”.

Naše ministarstvo ulaže velike napore, i sam ministar, ali tu sam ne može, dodao je Izetbegović.

Komentirajući imenovanje Denisa Šulića na mjesto potpredsjednika NSRS od strane SNSD-a, Izetbegović je kazao kako ova stranka odavno ima sve konce u svojim rukama.

I oni se tako ponašaju. Postavljaju svoje ljude, nameću svoja rješenja, a potom nama zamjeraju oko nekih drugih stvari, komentirao je lider SDA.

Predsjednici stranaka su se rukovali na kraju susreta s novinarima

Iz obje stranke, kazali su, dogovorili su da se granica BiH zaštiti i kontrolira kako u BiH ne bi mogla ući bilo koja osoba kojoj se ne zna identitet, a predsjednik HDZ-a kazao je kako je stav obje stranke da se što prije sazove sjednica Parlamenta BiH kako bi se granica BiH zaštitila.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

  • Uvjeren sam da ce iste teme biti i 2030 na dnevnom redu pregovora, ili dokle god netko drugi bude krojio “konstitutivne gace” jednom narodu. Bez tog rjesenog pitanja svi izbori u ovoj “drzavi” su cirkus.

  • Gospodine Izetbegovic, kad kazes sastao sam se i potao Komsica. Pa bolan kako te nije sram. Komsic i jeste kljuc svih problema odnosno nacin njegovog izbora bosnjackim glasovima. Glasovima po vasoj preporuci i masinerijo izbornih prevaranata. Hrvate Komsic ne prestavlja i nikada ih nece ni prestavljati. Sa njim i tim dlucajem pravite smutnju i kaos u citavoj drzavi.. Ali vama na volju…Sa Komsicom cuvate neke sitne osobne interese a urusavate temelje drzave koji su i onKo slabi..,

  • Hajde da damo svakom sta hoće, svakoj strani sta zeli, pa to je bar lako. Ja mislim da bi nas to negdje odvelo. Ovako kako je sad, misljenja sam da ne moze gore.

  • Čuj Hrvati mogu po spiskovima birača osigurati bilo kojemu bošnjačkom članu predsjedništva barem 350 tisuća glasova, pa neka osiguraju. Kome god srede i daju svoje glasove taj kod muslimana pobjeđuje, a ne onaj koga odrede IZ i mali od Alije. Svakako ne mogu osigurati svoga, pa idemo osigurati njihova i idemo se izrugivari otvoreno Izbornom zakonu pa da vidimo dokle će to ići. Pravimo šprdačinu.

  • Oni se pozdravljaju , ljube i smiju se narodu.Sve bi ja to potjerao u 3 p . m.Narode dok je svijeta i vijeka u ovoj prokletoj drzavi nema zivota.

  • Vama Hrvatima je trn u oku Čovic a ne Izedbegovic. Zalosno. Jedini problem Herceg Bosne je efendija Izedbegovic i Komsis kojo prestavlja Hrvate a jedino u sebi ima par gelera od HVOa sto znaci jedino Hrvatsko to ima u sebi. Kad ste tako pametni zamjenite Dragana Čovica. Mnogi bi vi htjeli biti Čovic al jbg ne ide🤗

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.