Čović i Dodik dogovorili su da će 
Srbi biti konstitutivni u HNŽ-u

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se jučer s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom nastavljajući kampanju čiji je cilj u konačnici potaknuti reforme koje bi BiH dovele do vrata kandidacijskog statusa za EU te aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) s NATO savezom, piše Večernji list BiH.

Čović je rekao kako se s predsjednikom RS-a sastao kako bi ga informirao o potezima kojima bi se institucije učinile učinkovitima.

S Izetbegovićem posvađan

Podsjetio je kako je uvjet za stjecanje kandidacijskog statusa usvajanje niza zakona o trošarinama, proračunu i slanje odgovora na upitnik Europske komisije. Istaknuo je kako u Parlamentarnoj skupštini BiH postoji nekoliko tema koje su problematične, a kao primjer je naveo Izborni zakon BiH.

On je uskoro najavio u parlamentarnoj proceduri izmjene Zakona o RTV sustavu. Još jednom je potvrdio kako ne postoji parlamentarna većina na državnoj razini. Istaknuo je kako je vrlo teška politička situacija u BiH, a posebice u FBiH, odnosno u koaliciji koju čine SDA, HDZ BiH i SBB.

Kako kaže, za nekoliko dana sastat će se s predsjednicima Srbije i Hrvatske kako bi se povezali infrastrukturni projekti. Na pitanje novinara kako komentira tvrdnje člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića o lažnom skladu Bošnjaka i Hrvata, odnosno Čovića i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Čović je kazao kako ne postoji nikakav sklad između njega i Izetbegovića.

Odnosno, da postoji sklad, oni bi intenzivno radili. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je kako je uvjeren da će BiH početkom sljedeće godine dobiti status zemlje kandidata za članstvo u EU. “Ako bismo imali ovu dinamiku rada, onda bi visoka predstavnica EU Federica Mogherini došla u BiH i poslala poruke oko našeg kandidacijskog statusa.

Objektivno je situacija iznimno složena i teška”, rekao je Čović novinarima u Banjoj Luci nakon sastanka. Predsjednik RS-a kazao je kako je na jučerašnjem sastanku bilo govora o konstitutivnosti Srba u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i da postoji suglasnost čelnika HDZ-a BiH da se taj problem riješi.

Propala zemlja

Dodik je ocijenio kako BiH ne može opstati bez unutarnjeg dogovora.

“Vjerujem kako je BiH sa sadašnjom krizom u potpunom zastoju i teško će se izvući. Utjecaj međunarodne zajednice pokazao se kao loš, stvorio je rak-ranu o neuspješnoj propaloj zemlji koja se jedino unutarnjim dijalogom može deblokirati”, kazao je Dodik.

Kako kaže Dodik, nikome nije do promoviranja bilo kakvog nasilja, ali ako se ne postigne dogovor o Izbornom zakonu, ako Mehanizam koordinacije ne funkcionira, nema se o čemu razgovarati jer RS trpi štetu zbog toga.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.