Čović: Hrvati ne bi ostali na svojim ognjištima da nije bilo HVO-a

Svetom misom, svečanim mimohodom te polaganjem vijenaca na središnje spomen obilježje ispred Hrvatskog doma herceg Stjepana Kosače u Mostaru u ponedjeljak je završeno obilježavanje 32. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća obrane.

Vijence su položile brojna izaslanstva iz BiH i Hrvatske, a predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović naglasio je ulogu HVO-a u očuvanju hrvatskog naroda i države BiH.

Prisjećajući se svih žrtava Domovinskog rata, u naše misli stavljamo sve one koji su dali najvrijednije od sebe kako bi BiH preživjela kao država i kako bi hrvatski narod ostao na svojim stoljetnim ognjištima.

To je najbolji odgovor za sve one koji bi drugačije pisali povijest ili iskrivljivali povijest. Na nama je da slijedimo vrijednosti Domovinskog rata, da budemo ponosni na sve ono što je HVO dao, ne samo za hrvatski narod u BiH, nego i čitavu BiH, izjavio je Čović te dodao kako je ”u značajnoj mjeri hrvatski narod u BiH dao poseban doprinos za ono što danas imamo i u RH.”

Foto: Fena

Kako je kazao, dani Domovinskog rata su dani ponosa i slave.

Da nije bilo HVO-a ni hrvatski narod ne bi ostao na svojim vjekovnim ognjištima niti bi BiH mogla govoriti da ima svoje dimenzije, još ne savršenog društva, ali društva koje lagano ide ka europskim integracijama, smatra predsjednik HNS-a BiH.

Dao je i svoje mišljenje na to što se u pojedinim narativima HVO poistovjećuje sa presudama čelnicima Herceg-Bosne i HVO-a u Haagu.

Mi moramo biti ponosni i štititi dostojanstvo svakog pripadnika HVO-a, svakog dragovoljca i svih zapovjednika. Moramo biti ponosni na vrijednosti Domovinskog rata, ponosni na svako dobro djelo koje je učinio pripadnik HVO-a. Nećemo na bilo koji način komentirati bilo koju presudu bilo koje pravosudne institucije u zemlji ili svijetu. Još jednom ponavljam, svatko treba odgovarati za ono što je učinio, a ja sam uvjeren da svi predvodnici HVO-a mogu s ponosom kazati da su bili pripadnici HVO-a između 1991. i 1995. godine, rekao je Čović.

Zvonko Milas (Foto: Fena)

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas čestitao je 32. obljetnicu osnutka HVO-a uime predsjednika Vlade RH i svoje osobno ime.

Želim izraziti duboko poštovanje prema obiteljima poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja. Danas smo tu kako bi se prisjetili svih onih, najboljih, koji nisu više među nama, ali prije svega kako bi se prisjetili da smo nekad mogli u najgorim danima povijesti hrvatskog naroda sve zajedno napraviti. Danas, kad nam je dobro i kad smo u blagostanju, ne vidim razloga da ovo dobro ne promijenimo još boljim. Poručujem svima, zbog onih koji su nam dali sve, napravimo za one koji dolaze još više, zaključio je Milas.

Nakon polaganja vijenaca u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače upriličeno je predstavljanje knjige ”Vareške suze”, autorice Grete Filipović, potresnog autobiografskog djela u kojem autorica govori o ratnoj traumi i činjenici da je bila žrtva višestrukog silovanja.

U Mostaru svečano obilježena 32. obljetnica utemeljenja HVO-a

(Fena)

20 komentara

 • Da su u HVO bili ovi danas sto se naslikavaju HVO bi pao u roku 30 dana. Nego su tu bili hrabri ljudi, mladici koji su isli srcem ne gledajući materijalnu dobit kao vi danas. Zali Boze mladih ljudi zasta dođoše zivote, djelove tjela, svoje zdravlje. To danas nitko ne cijeni. Ratni profiteri, tajkuni , politicari koji nisu bili dana na terenu su danas ugledni biznismeni, face i podobni u svakom društvu. Novac je sada svima bitniji od bilo cega i novac i moc istih su i pokvarili te ljude. Tko je danas od pravih branitelja sa prve bojišnice bio tu. Jako malo ili nitko…A zapitaj te se zasto.????

 • Ovaj stvarno provocira. Koliko je Hrvata ostalo u BiH? 1991 bilo je 760 000 Hrvata. Sad se procjenjuje da nas je oko 300 000. Dobro ste očuvali hrvatski narod, svaka čast.

 • Zali boze mladosti sto je poginula,a ovi sto se hvale i koriste ime tih vitezova,nek zacepe,sve radite za svoju korist,fuj

 • Zaboravili ste…prave…
  Možete naći spisak tko su prvi HVO
  A oprostite nema tog spiska..nestao..
  Ima sad onaj podrum…njemačka..e to su vaši glasači…
  To su pravi HVO…
  Ja sam.. vo nema H

 • Ima spisak tko je bio među prvima nego ste kukavice, teško vam se pojaviti na proslavama, nekakva lijenost umjesto ponos i slava. Da znate prikazati ono što ste bili ne bi vam drugi uzimali mjesto. Sami pali sami se ubili. Nitko vam nije kriv nego najviše sami sebi.

 • Oćero si ti moj Dragane sve što valja i sve sa obrazom.
  Da je sreće svjeću bi palili dragovoljci, djeca ili roditelji poginulih. Dakle obi koji jesu bili i oni koji jesu osjetili rat i njegovu zbilju.
  A ovako, ovako ti radiš igrokaz za kamere i tv, a narod ti u sebi spominje najmilije na najgori način.
  Tko zna. Mozda tako i treba? Narod kohi ne poštuje svoju žrtvu i zaslužuje tebe i te oko tebe.

 • Sustavno iseljavaju Hrvate, ni Tito ih nije toliko iselio. A ovdje glume da brane Hrvatski puk i da su ponosni na Hrvatsku Vojsku. Skacu i potpusuju ugovore sotonskog zapada, za kompletan nestanak Hrvatskog puka. Boze pomozi nam.

 • Ja sam drug Gago i nakon duuugoog razmišljanja šta ću poslije SKJu i UJDIa vidim ima u logistici u Grudama konzerava i čokolada pa ajde “tute” ću..Odglumio sam učenjaka g4rudskim seljačinama i kvazi vojskovođama naučio i njih marisati ali nismo stali na konzervama nego prešli na milijune.I eto tako dan danas.To je moj životni put.A jaaa zaboravio sam ja sam i vrli akademik..

 • Čuj Hrvati nebi opstali…..
  Di su ti bio kad smo mi ratovali za slobodu i borili se protiv tvoje komunističke partije i jugovine.
  Sram te i stid bilo, žali Bože poginulih i ranjenih. Ispalo je da smo ratovali da bi komunisti na čelu sa ovim Čovićen opet sjeli u fotelju. Jesu nas izigrali, majko draga.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.