U Mostaru svečano obilježena 32. obljetnica utemeljenja HVO-a

U vojarni ”Stanislav Baja Kraljević” u Rodoču održana je središnja svečanost povodom obilježavanja 32. obljetnice utemeljenja HVO-a i 19. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH.

Uz prisustvo brojnih uzvanika i visokih vojnih dužnosnika, zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić istaknuo je važnost HVO-a, naglasivši da su se Hrvati 1992. godine među prvima organizirali i suprotstavili Jugoslovenskoj narodnoj armiji.

Podsjetio je kako je HVO, nakon Splitskog sporazuma koji je potpisan zajedno s Alijom Izetbegovićem i Franjom Tuđmanom, išao zajednički s Hrvatskom vojskom u obranu i oslobađanje BiH.

Oslobođen je veliki dio teritorija, posebno zapadne Bosne, podvukao je Galić.

Kada je u pitanju imenovanje generala iz reda hrvatskog naroda na visoke pozicije u Oružanim snagama BiH, odnosno o nametanju generala od strane člana Predsjedništva BiH, Galić je rekao da je Zakon o obrani donesen 2005. godine uz veliki konsenzus te da je opasno ne poštivati bilo koji članak kada je u pitanju Zakon o obrani i Zakon o službi u Oružanim snagama.

Govoreći o značaju HVO-a, bivši predsjednik Federacije BiH i nekadašnji ministar obrane Herceg-Bosne Vladimir Šoljić rekao je kako je bila prava i pravovremena odluka hrvatskog vodstva u BiH, nakon koje je uslijedila odluka Predsjedništva BiH, da se obrana Mostara povjeri HVO-u.

HVO je uspješno obranio Mostar, nakon čega je rat išao drugim tijekom, rekao je Šoljić.

Zapovjednik Prve pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH Martin Pažin dodao je kako je važno sagledati povijesnu ulogu HVO-a.

Naša sastavnica praktično je cijelo vrijeme živa, kroz Vojsku Federacije, odnosno 2005. godine kroz Oružane snage BiH, odnosno kroz misiju Prve pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH gdje naše zapovjedništvo baštini vojno naslijeđe HVO-a i kulturno povijesno naslijeđe našega naroda u BiH, zaključio je Pažin.

Inače, program obilježavanja nastavlja se večeras, svečanom misom u mostarskoj katedrali u 18 sati, nakon čega će u 19.30 sati uslijediti polaganje vijenaca kod središnjeg spomenika ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

(Fena)

21 komentar

 • Iskarioti, dok IHR- i WHO-ugovori budu u punoj snazi, glume li ga, i to kako, po Titinoj nauci, da ti stane mozak.

 • Svim pripadnicima koji su poginuli za nas pokoj vječni🕯️🌹,a ovoga slavlja i nasmijavanja je dosta više .Pola ih triba mršnuti na sjeverni pol …dosta ponižavanja ,dosta lopovluka ,izdaja i svega drugoga.

 • Za braniteljica,kako si ti brutalna braniteljica a cure su inače fine i ne znam što tebi fali,a možda znam ili si ti lažni mlatymUdan

  • Nisam ja glupane cura nego žena i majka sa dosta godina i četiri godine terena …šta se ti imaš javljati garant nisi ni okusio rata a držiš lekcije.Idi gledaj di si pao na kladionici !Da si bio gore i ružnije bi od mene i kolega govorio.

 • Ovi iz prvi redova su strašni bojovnici prvo Tito pa malo niko pa onda Tuđman kad su vidjeli gdje je jezičak prevagnulo.
  Žalosno je to ali istinito

 • Neki su tih dana zagovarali opstanak jugovine kroz KPJ i UJDI, a danas su postali rigidni desničari i nacionalisti. Koja lakrdija od proslave. Mi koji smo krenuli u rat nismo imali nikakvih interesa osim slobode za Hrvate.
  Žali Bože onih koji su izgubili život ili su teško izranjavani.
  Ostavili smo najljepše godine u ratu, ali ne za ovo što imamo.

 • Žali Bože svega ,a ponajprije poginule i nedužne mladosti,ucviljenih majko,supruga ,djece ..da bi danas djeca od poginulih svoju budućnost tražila daleko od ćaćina groba…a tko je ginuo …SIROTINJA!

 • smi li iko napisat ko je 92 stavio drugu doktoru covicu stavio lisice i doveo ga u stozer u atomsko skloniste robne kuce i ko je naredio da se pusti…….

 • Vidi ih sve se guraju koče u prvi red i nabili cvike da im ne ide sunce u oči…meni je u ratu išo i snijeg,i kiša i sunce u oči ,s bome zamalo i metak.

 • Kcer udbasa colaka i zakleti jugoslovcen Covic- Pametnom dosta
  Hrvat iz sirokog.
  I onda kazu da su nam prijetnja srbi i muslimati.
  Boze moj daj da ljudima da progledaju

 • OBJASNITE PUKU, KAKO SE STJECAO ČIN GENERALA HRABROSTI VOJNICKOM VJESTINOM ILI PARTIJSKOM SKOLOM. SVE POGINULE BRANITELJE I NAPACENI PUK NOSITCETE NA SAVJESTI, VARATE NAROD U KOJI SE ZAKLINJETE, GDJE SE BILI VAŠI SINOVI, LAKO JE BILO LOVITI GUSKE PO NIKSICKOM JEZERU. MOLITE BOGA DA GA NEMA,, AKO GA B… E NAGRABUSILI STE.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.