Čović: HDZ BiH i SDA još nisu postigli nikakav dogovor

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da HDZ i SDA još nisu postigli nikakav dogovor u vezi s provedbom odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci”. “Dogovorenog sastanka u ponedjeljak nije bilo, a novi će, najvjerojatnije, biti 23. rujna”, rekao je Čović danas novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, HDZ BiH će na taj sastanak doći s dva prijedloga. “Jedan je srodan, ili sličan onome koji se pojavilo u javnosti, ali samo u principima, dok je sadržaj potpuno različit. Mi predlažemo model minimalne multietničke zastupljenosti kada je u pitanju izravan izbor, a imamo i drugi prijedlog neizravnog izbora koji je već u parlamentarnoj proceduri”, precizirao je Čović.

Kada je riječ o izravnom izboru, predsjednik HDZ BiH je objasnio da je Federacija jedna izborna jedinica, a 10 županija poluizborne jedinice. “U našem prijedlogu svaka županija ima elektorski status, a postoji i treći krug da se osigura ključni princip da jedan narod drugom ne bira predstavnika u Dom naroda i Predsjedništvo BiH, odnosno da imamo dvije oblasti u Federaciji koje bi osigurale da se to ne dogodi”, rekao je Čović.

On je dodao da je, ukoliko je i SDA na tom tragu, moguće pronaći rješenje. “Moram biti optimističan, jer imam osjećaj da je konačno prihvaćeno ključno načelo koje smo svi potpisivali u zadnjih godinu dana u Bruxellesu, Banjoj Luci i Mostaru, čak sedam stranaka, između ostalih SDP i SDA. Ako se toga budemo držali, nema nijednog razloga da se ne dogovorimo o izravnom izboru dva člana predsjedništva u Federaciji BiH”, istaknuo je Čović.

Izražavajući oprez, Čović je dodao da je jedno dogovor dvije stranke, a drugo da to podrže ostali. “Potpuno je treće da se to formalizira preko izmjene Ustava i Izbornog zakona”, rekao je Čović. Prema njegovim riječima, ako bi na predstojećem sastanku HDZ BiH i SDA bilo pronađeno rješenje, onda bi spremni išli na sastanak u Bruxelles 1. listopada.

“Imam osjećaj da bi SNSD i SDS podržali tu inicijativu, jer se dotičemo izravnog izbora članova Predsjedništva, ali potrebna je podrška i stranaka iz FBiH, jer ovo ne znači samo izmjenu Ustava BiH, nego i izmjene na razini Federacije”, rekao je Čović.


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.