Čović: Federalnu Vladu trebali bi imati do 6. travnja

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović najavio je kako će se u petak, 24. ožujka, u Mostaru susresti izaslanstva stranaka okupljenih oko HNS-a BiH i oko stranaka „Trojke”.

Taj sastanak, kazao je Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH, rezultirat će sporazumom koji će otkloniti bilo kakav nesporazum između te dvije političke grupacije, a da će posao oko imenovanja nove izvršne vlasti u Federaciji biti okončan u travnju.

U taj sporazum ugradit ćemo precizno svaki resor u Vladi FBiH, svaku instituciju, a ima ih jako mnogo unutar Federacije, da znamo točno kakvu tko ima obvezu od dva bloka prema toj instituciji. To bi naslonili na onaj sporazum koji imamo na razini države, kazao je Čović u obraćanju novinarima.

Po njegovim riječima, teško je očekivati da će se uspjeti postići dogovor o promjeni resora u odnosu na postojeću podjelu u Vladi FBiH.

Govoreći o vremenskim rokovima, prvi čovjek HNS-a dodao je kako očekuje da će posao oko imenovanja nove izvršne vlasti u Federaciji BiH biti okončan u travnju.

Što se tiče SDA, Čović je kazao kako je on osobno izgubio povjerenje u tu stranku.

Moguće da će doći vrijeme kada će se to promijeniti. Da ne nagađamo o tom vremenu, što se mene tiče, SDA nitko ne izbjegava, ali mi pokušavamo da ova parlamentarna većina, koja će imati broj ruku koji je dobila predsjednica Federacije, da će pratiti Vladu Federacije. Trebat će tu možda još nekog nadmudrivanja, ali ja sam uvjeren da će petog, odnosno šestog travnja taj posao biti završen, poručio je Čović.

Što se tiče kandidature Marina Vukoje za suca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine te optužbi SDA i DF-a da je Vukoja blizak HDZ-u BiH, Čović je ustvrdio kako je Vukoja nominiran jer ima sve kompetencije za predviđeno radno mjesto te da je čovjek koji je biran kao državni službenih od svih političkih stranaka.

Dodao je kako Ustavni sud BiH „nije do kraja pravosudna institucija”.

Pogledajte tko je do sada činio i tko još čini Ustavni sud ispred jednog, drugog ili trećeg naroda pa ćete vidjeti da to nije do kraja pravosudna institucija. Ključna nadležnost Ustavnog suda je da pokuša zaštititi Ustav BiH i usklađenost svih naših aktivnosti s Ustavom BiH. Puna potpora Marinu Vukoji, a on nije član stranke niti može biti kao državni službenik član stranke niti se igdje prikazivao kao član stranke. A, recimo, pogledajte tko danas čini bošnjačkog predstavnika u Ustavnom sudu BiH. To su potpredsjednici SDA, istaknuo je Čović.

Predsjedništvo HNS-a na sjednici je ponovno za predsjednika Glavnog vijeća te organizacije izabralo Božu Ljubića, a za tajnika HNS-a Josipa Merdžu.

Na sjednici Predsjedništva HNS-a razgovaralo se i o unutarnjem preustroju te organizacije. Čović je kazao kako je iznesen prijedlog rada kroz 16 odjela.

Želimo napraviti takve odjele koji mogu odgovoriti na sve izazove koji traži izvršna vlast kada je u pitanju svaka razina u BiH, i mislim da ćemo za nekih 15 dana te prijedloge u konačnici izdefinirati i imenovati osobe koje će voditi odjele i koji će dati novu dimenziju i dinamiku rada HNS-a, zaključio je Čović.

(www.jabuka.tv | Foto: HNS BiH)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.