Čović: Danas sastanak lidera stranaka oko formiranja Vijeća ministara BiH

Dragan Čović

Uvjeren sam da će u srijedu biti održan sastanak lidera svih stranaka te da će se stvoriti uvjeti za formiranje Vijeća ministara BiH, kazao je sinoć u Sarajevu predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović.

On je to izjavio nakon radnog sastanka s predsjednikom Srpske demokratske stranke (SDS) Mladenom Bosićem i predsjednikom Partije demokratskog progresa (PDP) Mladenom Ivanićem.

Očekuje da će sastanak oko formiranja Vijeća ministara BiH biti održan danas (srijeda) u poslijepodnevnim satima, a sutra oko formiranja vlasti u Federaciji BiH.

Konkretan dogovor

“Nadam se da će sutra biti konkretan dogovor, jer više nema smisla čekati”, poručio je sinoć Čović.

Što se tiče vlasti u Federaciji BiH, Čović je kazao da je situacija znatno drugačija.

Smatra da prema njegovim mjerilima HDZ ima najbolji izborni rezultat, jer je apsolutni pobjednik unutar jednog naroda.

“Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić može drugačije misliti, jer ima drugačiju političku poziciju i ja to uvažavam”, istakao je.

Dodao je da HDZ ne traži previše, te da će se rješenje morati tražiti u nekom drugom prostoru, ali ne u HDZ-u.

“Uvažavam sve kolege i vlast treba uspostaviti hitno, ali vjerujem da će to biti u narednih par dana”, istakao je.

Naglasio je da HDZ ima partnere isto kao što i SDA ima DF za partnera.

“Svi zajedno možemo sjesti i dogovarati se, ali onda moramo pozvati sve stranke, jer i ja nekome moram polagati račune”, zaključio je.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić kazao je da je zadovoljan sastankom dodajući da ne vidi razlog da se u skorije vrijeme ne formira Vijeće ministara BiH.

Bosić bez dvojbi

“Nemamo nekih dvojbi oko podjele određenih pozicija i stekli su se svi uvjeti da vidimo tko će sjediti u Vijeću ministara BiH”, naglasio je.

Dodao je da nitko nema razlog blokirati proces formiranja vlasti te da su svi spremni uvažiti mišljenja drugih.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić je naglasio da je ovakav sastanak održao sa svim liderima stranaka u vlasti.

“Mislim da su se stvorili uvjeti da se zakaže sastanak svih potencijalnih partnera i nadam se da ćemo sutra uskladiti vrijeme”, istakao je sinoć Ivanić.

On se nada da problemi oko formiranja vlasti u Federaciji BiH neće proizvesti probleme oko formiranja Vijeća ministara BiH.

(Fena/HMS)1 komentar

  • DF i Komšića što prija izbacite iz svih pregovora imate šamsi da nešto krene naprijed,sa njim nema pomaka.On nezna ni tko je ni koga prestavlja,jedno priča danas drugo sutra,prekosutra ne zna uopće što je rekao juče i prekjuče itd.Sramota za nivo općine imati takvog političara,a i Suljagić,Pođžić još gori nepismeni,bahati nekulturni.Fahru zovite u vlast ako želite napredak ka EU-ji.ako oćete prema Sjevernoj Koreji Komšić i Suljagić idealni,nastavite sa njima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.