Čović: Bošnjačke stranke žele stvoriti bošnjački entitet

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da bi realizacija prijedloga bošnjačkih stranaka o ukidanju Doma naroda vodila stvaranju bošnjačkoga entiteta u Federaciji BiH, jednako kao što je to danas Republika Srpska za Srbe.

Ako bi se željele praviti paralele s Republikom Srpskom na način kako je to istaknuto, onda je jasno da bošnjačke stranke šalju jasnu poruku da od Federacije BiH žele napraviti bošnjački entitet, rekao je Čović za medije u Mostaru.

Konsenzus

Pri tome je “pozdravio” postizanje konsenzusa između vodećih bošnjačkih stranaka Stranke demokratske akcije (SDA), SDP-a BiH, Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, dodajući da su konačno javno rekli na što godinama upozoravaju hrvatske stranke.

Rekao je da ovi prijedlozi udaljavaju BiH od mogućnosti dogovora o izmjeni Izbornoga zakona po presudi Ustavnoga suda Federacije BiH.

Ovi prijedlozi vode do toga da ne možemo u predstojećih mjesec dana doći do rješenja koje bi bilo prihvatljivo parlamentarnoj većini, ali i sva tri naroda, rekao je Čović.

Početkom svibnja Središnje izborno povjerenstvo trebalo bi donijeti odluku o raspisivanju izbora, no u međuvremenu teško će doći do izmjena Izbornoga zakona po presudi Ustavnoga suda koji inzistira na tome da se osigura izbor legitimnih predstavnika svih konstitutivnih naroda u Dom naroda Federacije BiH, bez mogućnosti preglasavanja od brojnijih naroda.

Osporene odredbe

Ustavni sud BiH osporio je odredbe po kojima je bilo moguće iz Bosansko-podrinjske županije izabrati jednoga hrvatskoga izaslanika za Dom naroda iako tamo žive 24 Hrvata, jednako kao i Posavske županije u kojoj živi 36.000 Hrvata. Razlika u vrijednosti glasa u ovom slučaju je 1.400 puta.

Čović je najavio da će sljedećega tjedna Hrvatski narodni sabor BiH, koji okuplja najvažnije hrvatske stranke, dati jasan odgovor.

Vjerujem da ćemo mi unutar Hrvatskoga narodnoga sabora BiH imati jasan konsenzus o ključnim pitanjima. Bilo kakav reciprocitet uvoditi između Federacije BiH i Republike Srpske ne može se provoditi na ovaj način kroz izborno zakonodavstvo. Ako se bude govorilo o promjeni ustava, onda mi imamo prijedlog o četiri federalne jedinice, istaknuo je Čović.

(Hina)9 komentara

  • Drug Gago otkrio toplu vodu nakon 25 godina.Zaboli me šta žele.Jeli to tvoj posao ili moga pok.dida da to spriječiš.Nego meščini da bi ti opet malo potpalio raju da se nažesti jer izbori su tu a narod bezvoljan,sjeb.n i raseljen.Znaš što drug Gago?Zaboli me milokliz i za tebe i za njih.I za federaciju i za treći,četvrti,za balije,ustaše.Mrš svi u 3 p.m.

  • pa ko im je pomogao koliko je otišlo omladine naj zaslužniji ste vi u tome ne tražite krivce u drugima iz tuzle nije puno otišlo hrvata kao iz hercegovine žao mi je ali to su činjenice u tome ste bili naj uspješniji

  • Čova ti i oni u prvim redovima što se slikaju ste krivi a pre bogati da bi vam vjerovali,uzeli ste novac Hrvatima na sve prljave načine.Ali vidjet ćemo kako će i vaša utakmica završiti.

  • Da Bog da ga i stvorili. Manje bi ako nista pljacke bilo i opet bi bolje izgledala nego ova prcvarija od ”Herceg-Bosne”, gdje kriminalci poput Covica samo pune svoje dzepove i raseljavaju svoj narod, odnosno tko god nije clan kriminalne organizacije HDZ i njihove obitelji. MRŠ

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.