Ćosić sudjelovao na Svjetskom kongresu poduzetnika u Zagrebu

U Zagrebu se od 4. do 7. prosinca, pod pokroviteljstvom Vlada i ministarstava ekonomije, gospodarstva i poduzetništva te nacionalnih poslovnih asocijacija i znanstvenih ustanova zemalja sudionica, održava Svjetski kongres poduzetnika.

Vlada Županije Zapadnohercegovačke jedan je od pokrovitelja Svjetskog kongresa poduzetnika, na kojem je sudjelovao predsjednik Vlade Zdenko Ćosić sa suradnicima.

Svjetski kongres poduzetnika okupio je sudionike te brojne goste: poduzetnike, političare, uvažene članove akademske zajednice, kao i predstavnike nevladinog sektora i medija.

Kongres je službeno počeo s radom u plenarnom zasjedanju predstavljajući, kroz glavne uvodne referate (Key note): viziju razvoja poduzetništva, njegov značaj za sveopći razvoj, obvezu država u stvaranju i poštivanju uvjeta za razvoj poduzetništva, ali i ulogu te obvezu poduzetnika u kreiranju održive budućnosti – prihvatljive svakomu.

ŽZH bilježi porast zaposlenih

Ćosić je na kongresu održao predavanje na temu: “Potencijali Županije Zapadnohercegovačke za razvoj i ulaganje”. U svom izlaganju predsjednik Ćosić je, između ostaloga, kazao:

Unatoč činjenici da poslovna klima u Bosni i Hercegovini nije u potpunosti naklonjena poduzetnicima, te da institucionalna, zakonodavna i politička nestabilnost na različite načine otežavaju poslovanje poduzetništva, gospodarstvo u Županiji Zapadnohercegovačkoj bilježi rast. Prema podacima za 2017. godinu u Županiji Zapandohercegovačkoj je bilo registrirano ukupno 1182 aktivna poslovna subjekta, koji su predali završna financijska izvještaja. Ovi poslovni subjekti ukupno zapošljavaju 81% od ukupnog broja zaposlenih u županiji tj. 14.944, od ukupno 18.440 zaposlenih, rekao je Ćosić.

Također je napomenuo kako je u odnosu na 2016. godinu zabilježen je rast ukupnih prihoda za 7%, neto dobiti za 8% a izvoza za 18%, a u isto vrijeme broj zaposlenih je porastao za oko 4%, dok se u isto vrijeme bilježi smanjenje broja nezaposlenih za nekih 6%.

Ćosić je naveo kako se prerađivačka industrija u Županiji Zapadnohercegovačkoj  nalazi na drugom mjestu najzastupljenijih djelatnosti. U razdoblju od 2016. do 2017. godine prerađivačka industrija bilježi porast poslovnih prihoda, neto dobiti i broja zaposlenih. Poslovni prihodi su se povećali za 12,2%, a neto dobit za 4,19%. Broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji u promatrane dvije godine porastao je za 5,13%.

Ćosić je dodao kako se aktiviranje lokalnog i regionalnog razvoja, tj. razvoja u općinama, posebno u njihovim ruralnim dijelovima, i snaženje regionalnog razvoja u cjelini, zasniva na partnerskim odnosima javnog i privatnog sektora te civilnih udruženja.

Vlada ŽZH osnovala savjetodavna tijela

S tim u svezi Vlada ŽZH je pokrenula jedan novi proces upravljanja razvojem. Naime, pored formalnih institucija i tijela, Vlada je osnovala savjetodavna tijela kako bi se institucionalizirao dijalog različitih strana u procesu razvoja. U kontekstu gospodarskog razvoja, Vlada ŽZH formirala je određena savjetodavna tijela čija je uloga povezivanje različitih dionika na svim razinama. Formirali smo sljedeće savjetodavna tijela: Vijeće za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u ŽZH kroz koje se osigurava uspravna i vodoravna koordinacija jer su članovi Vijeća, pored predsjednika Vlade i ministara, načelnici općina Ljubuški, Posušje i Grude i gradonačelnik Širokog Brijega; Županijski odbor za razvoj koji uključuje sve relevantne dionike iz Županije sa svih razina vlasti, kao i predstavnike privatnog i nevladinog sektora; Sektorski odbori koji se osnivaju po potrebi za pojedina područja, a najčešće prilikom izrade strateških dokumenata, a okupljaju relevantne dionike za pojedini sektor te Razvojmi forum ŽZH koji predstavlja platformu za okupljanje predstavnika javnog sektora sa županijske, općinske i gradske razine vlasti, predstavnika nevladinog sektora, predstavnika privatnog sektora, kao i predstavnika drugih relevantnih institucija i organizacija izvan ŽZH, kazao je Ćosić tijekom svoga izlaganja.

U sklopu Kongresa dodijeljene su zahvalnice zaslužnim institucijama za doprinos organizaciji prvog Svjetskog kongresa poduzetnika, među kojima je i Vlada Županije Zapadnohercegovačke, u čije je ime predsjednik Vlade Zdenko Ćosić primio ovu Zahvalnicu.

Dodatna promocija ŽZH

Temu: “Razvoj turizma i ulaganja u Županiji Zapadnohercegovačkoj” prezentirao je ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije Ivan Jurilj, kroz koju je predstavio planove Županije za kreiranje strateškog okvira za gospodarski razvoj kroz izradu strateških i planskih dokumenata koji uključuju turizam, poljoprivredu i ruralni razvoj, kulturu, obrazovanje, upravljanje otpadom i privlačenje ulaganja, te razvoj instrumenata potpore razvoju gospodarstva.

Svjetski kongres poduzetnika je odlična prilika za dodatnu promociju Županije Zapadnohercegovačke i našeg gospodarstva te jedan od načina kako možemo doprinijeti pozitivnoj slici Županije i stvoriti nove kontakte te razmijeniti iskustva i informacije, ističe se u priopćenju Vlade ŽZH.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.