Ćosić: Studentski centar Mostar više neće dobiti ni marke, novac ćemo dati studentima – Jabuka.tv

Ćosić: Studentski centar Mostar više neće dobiti ni marke, novac ćemo dati studentima

Premijer Županje Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić kaže kako su prozivke Studentskog centra Mostar o navodnim dugovanjima ZHŽ-a netočne te poručile kako ubuduće ova županija više neće uplaćivati novac tom centru već isključivo studentima, piše Dnevni list.

“Kad jedna ustanova kao što je Studentski centar donosi jednostrane odluke ne znam kako očekuju da će njihove odluke obvezivati našu županiju. Mi nismo ni u kakvom ugovornom odnosu. Ako smo posredno osnivači Studentskog centra onda bismo ponešto trebali znati o tim odlukama. Njihove odluke su jednostrane i mogu obvezivati samo njihove djelatnike, a nikako našu županiju”, kaže premijer Ćosić reagirajući na prozivke i odluke Studentskog centra Mostar.

Ove godine 300.000

Iz Studentskog centra Mostar priopćili su kako dug ZHŽ-a prema ovom centru iznosi 370. 000 KM i kako ni nakon velikog broja dopisa, zamolbi pa i studentske peticije niti jedna marka mjesecima nije uplaćena.
“Upravno vijeće Studentskog centra Mostar donijelo je odluku, isključivo zbog nebrige Županje Zapadnohercegovačke, da će studentima koji dolaze iz ove županije od 1. rujna 2017. godine naplaćivati puni iznos mjesečnog boravka i ishrane u iznosu od 345 KM”, priopćili su iz Studentskog centra Mostar.

Premijer Ćosić nakon ovoga pita na temelju čega uprava može diskriminirati studente po mjestu stanovanja.
“Mi kao županija izdvajamo određena sredstva za subvencije koje su namijenjene studentima, a ne ustanovama.

U ovom slučaju te subvencije realiziramo preko Studentskog centra Mostar što nije pravedno ni pošteno prema onim studentima koji ne koriste usluge toga centra, a isto tako imaju troškove.

Mi smo prošle godine uplatili 200.000 maraka subvencije plus 25.000 iz pričuve. Ove godine ćemo izdvojiti 300.000 maraka. To što netko donese odluku da mu je to nedostatno i da bi mu trebalo više, ja to ne mogu komentirati”, ističe Ćosić.

Mijenjati način subvencija

Zbog svega navedenog odlučan je promijeniti način subvencioniranja. “Zahvaljujući nekoj vrsti konformizma našeg nadležnog ministarstva to je do sada funkcioniralo na jedan nakaradan ćemo milijun, ali ćemo raspisati natječaj sa jasnim kriterijima tko može aplicirati za subvencije i subvencije ćemo uplaćivati studentima, a oni onda neka određuju gdje će ih trošiti i gdje će stanovati”, naglašava premijer Ćosić.

Dodaje da nikakve odluke Studentskog centra Mostar ne mogu obvezivati ZHŽ, jer nisu ni u kakvom odnosu s njima.
“Priče koje svake godine sezonski puštaju o navodnim dugovima naše županije prema Studentskom centru obična su vrsta pritiska kojem mi nećemo podleći.

Ako oni imaju neka potraživala neka izvole javnosti kazati na temelju čega je taj dug utvrđen. Mi u knjizi glavne riznice nemamo nikakvih dugova prema Studentskom centru. Mogli su reći da im dugujemo milijun, to su paušalne optužbe. Mi nismo osnivači Studentskog centra, mi smo osnivači Sveučilišta i jedino se može govoriti o nekakvom posrednom suosnivačkom odnosu. Međutim, mi nemamo nikakvog uvida u poslovanje tog centra, niti imamo ikakav ugovor te ne znamo o kakvom dugovahu mogu pričati”, kaže Ćosić.

Dodaje da će spomenutih 300.000 KM koje su ove godine predviđene proračunom uplatiti za Studentski centar Mostar.
Na kraju pita zašto bi studenti iz ZHŽ-a plaćali više u odnosu na ostale studente. “Ja bih studentima preporučio da tuže tu instituciju koja ih diskriminira. Studenti ne smiju biti žrtve nereguliranog odnosa između županije i Studentskog centra i ne može uprava koristiti njih kao sredstvo ucjene”, poručuje premijer ZHŽ-a.

(www.jabuka.tv)


32 komentara

 • I eto mi bi Herceg Bosnu. Nismo u stanju voditi jedan studentski centar bez svađa i razmirica. Žalosno i mislim na kraju da će izvisit studenti. Ali se onda pazite i bijesa naroda, jer očigledno niste ni svjesni svog i vašeg ponašanja!

 • u lažljivca su noge sve kraće i kraće. Ovaj čim zine izvali glupost. Prka je u pravu što se tiče konstatacije o Herceg Bosni. Kad su ovakvi lopovi i lažovi na vlasti i bolje nam je što je nemamo.

 • Dugujete i bolnici u Mostaru,pa hoćete reći ,da ćete novac dati pacijentima,a ne bolnici…..lako je biti pametan dok je bilo novca”aj “sad budite pametni,sposobni …..pokažite kako svoj hrvatski narod ljubite!

 • Studentski centar u Mostaru vodi obicni kriminalac, koji finacira sve i svasta od otg novca pa nema za shudente. I treba ovako dati studentims novac. Pa gdje god stanuju nek sami uplacuju.

 • Treba li objasniti zasto bi studenti zhza placali vise od drugih? Zato sto druge zupanije uredno placaju svoje subvencije za razliku od nase “najrazvijenije”.

 • Od kuda su sada tako izdasni ja sam studirao pet godina stanova privatno sve sam placao roditelji nisam znao za ove mogucnosti svasta.

 • Novac ce dobiti studenti koji studiraju na privatnom faxu jer je njima skuplja skolarina, nije u redu da dobiju ovi pametni sto upadnu bez placanja, kad su sposobi upasti bez placanja na neki tezi fax neka budu sposobni i prezivjeti bez novca iz zupanije, ha ya, nidje veze

 • Ma bravo Ćosiću dosta više Mostarskog reketarenja ,daj im bolnicu sveučiliste studenski centar ,sada im fali novca pa krivi opet škutori,parazitska posla

 • Bude li se dililo studentima ko dosad sve će pare otić ovima što studiraju na Trnu. To su studenti. Za tri miseca završe godinu cijelu! A u konačnici studentski dom tribaju dobiti djeca iz siromašnijih obitelji ili će i to otići djeci Rvackih tajkuna. Premijeru ako si takvu glupost i pomislio, nisi valjda toliko glup da to izjaviš, da ćeš studentima davati novce na ruke pa da sami plaćaju. 50% srestava bi otišlo za rate kredita ili u kladionice!

 • subvencije na ishranu ito za sve studente bez kriterija a za smještaj svaki student nek se snalazi pa bi svi bili jednaki ,oni što stanuju privatno i oni u studentskom domu -bez diskriminacije.

 • Cosicu , budi pametan , podili studentima po prosjeku placa roditeljski! To je mira danasnjice! To je oblik stipendije! Svak ima pravo , ali utvrdi imovinsko stanje! Razumis! Cita li on ove komente ili ne??

 • A sto dom siromasnim studentima ja sam punoljetan imam visok prosjek ocjena sta ima to veze s mojim cacom mozda uopce ne razgovaram s njim ja se sam financiram ??????

 • sta je sta hocete samo vam baba koja ne podnosi voznju nije zaposljena u bolnici jos hocete da cabe studirate od vas se ne može uci u jutro u grad nebi nikoga primila idite u hrvatsku pa dabe studirajte

 • sta je sta hocete samo vam baba koja ne podnosi voznju nije zaposljena u bolnici jos hocete da cabe studirate od vas se ne može uci u jutro u grad nebi nikoga primila idite u hrvatsku pa dabe studirajte

 • Pusti demagogiju svoga hadezea, ta ti i direktor studentskog koji je inače s Kočerina, sjedite za istim stolcem u HDZ-u i dogovarate strategiju obmanivanja ljudi, sramite se…

 • Budalastina zatvorit sve vakultete omladina samo gubi vrime za pet godina odanja po Mostaru u Švabiji more zaradit da rjesi stambeno pitanje a državne virme jamljaju samo one sa Ševica diplomom pa kome triba nek kupi sebi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.