Ćosić: Milijune za zdravstvo žele podijeliti prije izbora

Nakon što je Večernji list objavio kako federalno Ministarstvo zdravstva, točnije, povjerenstvo koje je imenovalo Ministarstvo, a u kojem nema Hrvata, dijeli milijune maraka kredita Svjetske banke za informatičku opremu i softwere u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, uslijedio je odgovor iz ŽZH-a.

Kako je za Večernji list rekao predsjednik županijske Vlade Zdenko Ćosić, nadležne institucije ove županije poslale su nadležnim federalnim institucijama dopis u kojemu ih informiraju o tome kako Županija neće sudjelovati u ovome projektu.

”Kao prvo, dijeli se oprema koju mi u jednom dijelu već imamo. Drugo, resorno ministarstvo u Sarajevu je sve poslove dalo tvrtkama koje nisu s većinskih hrvatskih područja, a u povjerenstvima nema niti jednoga Hrvata. Stječe se dojam kako je cilj cijelog procesa samo raspodijeliti novac prije izbora. Čak pojedine informacije govore kako u ovome procesu ima nelegalnih radnji i mi u tome ne želimo sudjelovati” rekao je predsjednik Vlade ŽZH-a Zdenko Ćosić.

Dodao je kako i na prostoru ŽZH-a ima tvrtki koje su ispunjavale uvjete iz natječaja, ali nitko s većinskih hrvatskih prostora nije mogao biti uključen u ovaj proces.

”Dobili smo informaciju kako među tvrtkama koje je ministarstvo u Sarajevu certifitiralo ima i onih koji nemaju niti jednoga zaposlenog. Kako je to moguće? To nam je bio prvi znak kako nešto nije regularno u cijelom procesu i mi ne želimo biti dio te priče” poručio je Ćosić.

Unatoč tome, prema neslužbenim informacijama, ŽZH još uvijek nije sklonjen s popisa županija koje participiraju u procesu. Zašto je to tako pokušali smo doznati u Ministarstvu zdravstva ŽZH-a, ali smo samo dobili odgovor kako je savjetnik za odnose s javnošću Zlatan Peršić na putu, te kako će se tek danas vratiti na posao.

Zanimljivo je kako se ponude za dio natječaja koji se odnosi na nabavu softwera otvaraju u srijedu, tako da se stječe dojam kako pojedinci namjerno odugovlače s pojašnjenjem cijelog procesa kako bi određene procedure bile obavljene. Još prije dva tjedna smo poslali pitanja na adresu predsjednika Povjerenstva Nihada Mešanovića, ali odgovor još nismo dobili. Slično je s federalnim Ministarstvom zdravstva i još nekim adresama članova Povjerenstava koja odlučuje o dodjeljivanju posla oko informatizacije primarne zdravstvene zaštite u Federaciji BiH.

Sve ovo je samo razlog više da se posumnja u regularnost cijelog procesa, koji predstavlja nasilnu centralizaciju zdravstvenog sustava u Federaciji BiH.

(Večernji list)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.