Ćosić: Aktualna politika u BiH na agresivan način pokušava mijenjati historiografiju – Jabuka.tv

Ćosić: Aktualna politika u BiH na agresivan način pokušava mijenjati historiografiju

Na današnji dan 1991. godine Hrvati iz Širokog Brijega zaustavili su, prepriječenim kamionima na dužini od nekoliko kilometara i nenaouružanim ljudstvom, tenkovsku kolonu Jugoslavenske narodne armije (JNA) u mjestu Polog koje se nalazi između Mostara i Širokog Brijega.

Jedan od političkih predstavnika koji je sudjelovao u trodnevnom događaju bio je aktualni predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić koji je 1991. bio zastupnik u Vijeću općina Skupštine RBiH.

Sjećanje na ovaj događaj iz 1991. godine je vrlo važno jer se prisjećamo vremena postojanja bivše Jugoslavije te se prisjećamo tih politika koje u to vrijeme bile aktualne. Upravo je aktivnost JNA bio najbolji povod da se politike deklariraju, da se očituju i legitimiraju sve političke opcije koje su tada bile aktualne. Pokazalo se već po aktivnostima u to vrijeme JNA u Hrvatskoj da je ona glavni i osnovni instrument za provedbu velikosrpske politike, za stvaranje velikosrpske imperije na prostoru bivše Jugoslavije, rekao je za portal Jabuka.tv predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić nakon svečanosti obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Grada Širokoga Brijega.

Smatra da su Hrvati zaustavljanjem tenkova JNA u Pologu pokazali što misle u takvoj politici te da se s njome ne slažu.

Imali smo službenu vlast u BiH na čelu s predsjednikom Predsjedništva Alijom Izetbegovićem koja je kalkulirala vjerujući i nadajući se izbjeći tu situaciju, da će postati meta jugoslavenske vojske i velikosrpske politike, pa je kalkulirala kojekakvim verzijama očuvanja Jugoslavije. Naravno, kad su sve te iluzije istopljenje onda su i oni shvatili da nema drugoga izlaza nego se boriti za BiH kao samostalnu zemlju neovisnu o Beogradu. Ostalo je sve povijest, kazao je Ćosić.

Nema prolaza: 29 godina od zaustavljanja kolone tenkova JNA u Pologu

Što se sve događalo u Pologu ta tri svibanjska dana, vidio je iz prve ruke.

Događalo se svega i svačega. Narod je reagirao spontano, međutim kad se tolika masa ljudi nađe suprotstavljena jednoj oružanoj sili onda, bez obzira na motive koji su bili, upućen je apel i zahtjev za mirom, razgovorom i zaustavljanju akcija koje je JNA provodila u Hrvatskoj. Ipak se tu taj intezitet emocija morao artikulirati kako ne bi došlo do sukoba. I eto, hvala Bogu, tri dana smo tu stajali, pregovarali i razgovarali da nije bilo žrtava i mislim da je to najveći uspjeh ove akcije, mišljenja je Ćosić te dodaje:

U političkom smislu, mislim da su se otvorile sve karte jer je nakon toga svima bilo jasno kakve su namjere JNA, na čijoj je ona strani i kakve su namjere velikosrpske politike iz Beograda.

Na pitanje pružaju li u dovoljnoj mjeri Hrvati u BiH otpor politikama s kojima se danas ne slažu, Ćosić za portal Jabuka.tv zaključuje:

Pružili smo otpor politici tada, a neki su danas, nažalost, to zaboravili. Aktualna politika u BiH, barem jedan njezin dio, na jedan agresivan način pokušava mijenjati historiografiju iako to nije davno bilo. Kao da se ne žele toga prisjetiti i zato mi danas obilježavamo ovaj dan i svake godine podsjećamo na činjenice i to je neka vrsta otpora takvoj politici koja ignorira te činjenice. Jer ignoriranje stvarnosti i činjenica ne može dovesti do ničega. Možemo imati kakve god hoćete iluzije o nekoj utopijskoj državi, ako nas stvarnost demantira to ne vodi ničemu osim novim političkim sukobima.

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Grada Širokoga Brijega: 80 svijeća za 80 poginulih

(www.jabuka.tv)


18 komentara

 • Za nekoliko godina cijela bivsa drzava ce biti u EU ili nekoj slicnoj tvorevini. Mi mali sitni o tome necemo ama bas nimalo odlucivati. Puno stvari, posebno politiclih oblika biti ce beznacajna proslost. Hercegovaca je sve manje jer ih se i danas puno iselljava pa je zato nuzno 90 % tema da budu gospodarske prirode a ostatak dati politicarima da se ispucavaju ako ih tko hoce slusati .

 • Čim se projekti koji su početi prije puno godina ne odrade onda oni spominju branitelje samo da se skrene sa teme.

 • S takvim komentarima očito je da biste vi rado i ne spominjali branitelje,još na njihov dan.Kao što je očito da vas ne zanima ni vaša prošlost,a onda slijedom toga ni budućnost.

 • Bio sam i ja u Pologu i cjeli rat na prvoj crti pa me evo sad u Munchenu kako bi osigurao kruh svagdanji i djeci skolovanje a sve zbog tebe i takvih koji sve pokupiste sebi i svojima. ne prdi vise bogati

  • nisi pajdo jedini…ima nas ima..neki su dobili sve : pozapošljavalo po državanim firmama, raznorazni kumovi iz italije i kanade/sad-a davali 20 godina, uzurpurali stanove po Mostaru (dok se to moglo), renoviralo, napravio kuće, dalo stanove…dok drugima od šake do lakta, sve isto, ratni put, sve sve..al jbg nisi lopov, prevarant odmah te nema niđe..i još te jarače kažu jbg pajdo triba se znat snać…ne ne pajdo ja ti kažem triba znat ostat pošten, skroman, bogobojazan jer takvima je zagrantirano kraljevstvo nebesko Vama lopovima pri vlasti , Vi i jest vlast (čim morete svašta nelegalno radit, ostavat dužni svakome), neće dugo biti lipo, možda na ovom svitu hoće, al tamo gore netko sve vidi…i sabire

 • Prosle godine moj did prekinu svađu cetiri svoja sina a dakako svađa izbila zbog politike. Dosta vise, viknu did, u onoj drzavi tjerali su me da idem na izbore a nisam zna ni koga, ni zasto ali eto bio je to vraziji komunizam. Od kad je dosla ova vlast idem na izbore, ne tjera me niko ali mi kazu sta tribam zaokruziti. Ja nisam pametan da znam je li sve po zakonu kako se kaze, nastavi did, ali vidim da ovi sto su blize vlasti imaju i pticijeg mlika a puno ih nema ni za kruv …

   • Obrazovanje znaci da neke stvaro tumacis na nekom stupnju civiliziranosti i znanja bez obzira na tvoh ospbni odnos prema tome. Izbora je bilo pajdo i u onoj drzavi samo su bili formalni. Iludzra ije radi danas nitlo ne moze dobiti naknadu za zemlju koju su mu komunisti oduzeli iakp je za to isplacena tek simbplocna naknada radi pravne formalnoti

   • Bilo je izbora sa jednim kandidatom ,ja nisam išla na glasovanje nijednom a pobjeda jedinog kandidata bila bi oko 98 do 100 %.

 • Anonimno
  7. svibnja 2020. u 15:16 kad vidiš tko se danas slika upitaš li se za što si se borio treba da nas bude stid i što smo dobili od njih osim fotografije

 • Premijer županije Williams (Janjo) Žderić, inače moj dobar prijatelj, je bio na zaustavljaju tenkova među prvima, jedan od glasnogovornika, te je uz Aliju bio rame uz rame tada. Danas se vidi njegovo pravo lice inače je trebao biti glumac, ali preko veze smo ga ubacili u stranku pa je sada sposobniji a i bogatiji. Stranka te prati i ima velike planove s tobom

  • Koji si ti jadnik s takvim komentarom,ne trebaš napominjati da si “prijatrlj”,očito je iz svake tvoje riječi,pune mržnjw!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.