CONSTANCE – tipična gurmanska sorta krumpira

U današnje vrijeme, kada na tržištu postoji više od stotinu sorti sjemenskog krumpira, teško se odlučiti i odabrati sortu koja će zadovoljiti sve naše zahtjeve. To se posebno odnosi na male proizvođače koji sade male količine sjemena, a željeli bi da odabrana sorta ima solidan urod, odlične kulinarske osobine i posebno dobar ukus. Sve to sadrži sorta Constance.

Prošle godine na tržištu u BiH pojavila se nova sorta krumpira namijenjena isključivo za svježu potrošnju koja ima izrazito dobre kulinarske osobine. Pokusi iz prošle, a posebno iz ove, godine daju naslutiti da će svi ljubitelju krumpira moći uživati u iznimnim kulinarskim osobinama koje sadrži sorta Constance, posebno u njenom ukusu.

Sorta Constance inače pripada skupini srednje ranih sorti krumpira. Gomolji su okrugli do ovalni, žućkaste pokožice, a meso je svijetložuto. Sorta ne traži posebnu agrotehniku. Od nicanja do vađena potrebno je 70 – 80 dana.

Ono što izdvaja ovu sortu od ostalih su iznimne kulinarske osobine. Sorta Constance pripada AB kuharskom tipu sorti krumpira što znači da se gomolji mogu koristiti na način da se prže, peku ili da se pripremaju na salatu. Sadržaj suhe tvari je 20% te posebne osobine s pravom svrstavaju ovu sortu kao sortu s najboljim okusom.

Sorta je prvenstveno namijenjena proizvođačima koji krumpir uzgajaju za osobne potrebe i maksimalno žele uživati u vrhunskim kulinarskim osobinama krumpira, ali i proizvođačima koji uzgajaju krumpir za tržište i žele nešto novo ponuditi svojim kupcima, a svoje stalne kupce iznenaditi nečim novim.

(www.jabuka.tv)