Članovi iz Širokog Brijega napustili Županijski odbor ‘Devedesetke’

Nakon što je Županijski odbor HDZ 1990 donio odluku o prekidu koalicije s HDZ BiH te izlasku iz Vlade ŽZH, članovi ŽO HDZ 1990 iz Širokog Brijega napustili su u utorak navečer Županijski odbor te time dali do znanja da ne podupiru odluku o izlasku iz Vlade. 

Kako Bljesak.info doznaje od izvora bliskog širokobriješkoj ‘Devedesetki’, najveći zagovornici prekida koalicije s HDZ BiH bili su Ivica Gašpar i Vjekoslav Bakula. Dvojac je vršio pritisak na članove Županijskog odbora te su bili ustrajni u tome da iziđu iz Vlade, no članovi ŽO iz Širokog Brijega nisu htjeli prekid koalicije, i to iz osobnih razloga, a ne političkih jer nisu željeli rušiti zajedničku listu HNS-a na sljedećim izborima na područje ove Županije.

Članovi Županijskog odbora HDZ 1990 iz Širokog Brijega poslali su priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Mi, članovi Županijskog odbora HDZ 1990 ŽZH iz Širokog Brijega, radi pravilnog informiranja javnosti, a u vezi s Odlukom Županijskog odbora HDZ 1990 ŽZH o izlasku iz Vlade u Županiji Zapadnohercegovačkoj, očitujemo se na slijedeći način.

Na sjednici Županijskog odbora HDZ 1990 koja je održana u Grudama dana 13. siječnja 2014. godine, s 13 glasova od ukupno 25 članova Županijskog odbora, donesena je gore navedena Odluka.

Mi, članovi Županijskog odbora HDZ 1990 ŽZH iz Širokog Brijega, nismo pristupili glasovanju iz sljedećih razloga:

Na 2. sjednici Središnjeg odbora HDZ 1990, održanoj dana 12. prosinca 2013. godine u Grabovici, između ostalog, jednoglasno je usvojen zaključak po kojem HDZ1990 dalje nastavlja samostalno boriti se za svoj program i ciljeve koji su jednoglasno usvojeni na Saboru stranke i to na svim razinama vlasti u BiH. Kao navedeni zaključak ne razdvaja razine vlasti niti po hijerarhiji (državna, entitetska, županijska), niti po kapacitetu (zakonodavna, izvršna) podrazumijeva se da HDZ 1990 nastavlja djelovati na svim razinama i u pripadajućim kapacitetima“

Ovakvim postupanjem prekršen je članak 23. Statuta Stranke kojim su propisane nadležnosti i zadaće županijske organizacije, koja nema ovlast donositi odluke ovakve vrste,

Na 9. sjednici Predsjedništva HDZ 1990 koja je održana 8. siječnja 2014. godine u Mostaru, zaključeno je kako svaki županijski odbor treba procijeniti i preuzeti odgovornost za eventualno donošenje odluke o istupanju iz vlasti, te se ova pitanja mogu problematizirati na sjednici Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ1990, što je u skladu s ovlastima i zadaćama navedenih tijela sukladno Statutu Stranke.

Zbog svega gore navedenog, mi članovi Županijskog odbora HDZ 1990 ŽZH iz Širokog Brijega smatramo Odluku Županijskog odbora HDZ 1990 ŽZH o izlasku iz Vlade u Županiji Zapadnohercegovačkoj, neutemeljenom i neobvezujućom, te zbog toga nećemo dalje sudjelovati u radu ovakvog Županijskog odbora.

(www.jabuka.tv)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.