Cjepljenje protiv korone odobreno i u SAD-u, evo koliko će Pfizer i Moderna zaraditi u 2021. godini – Jabuka.tv

Cjepljenje protiv korone odobreno i u SAD-u, evo koliko će Pfizer i Moderna zaraditi u 2021. godini

Analitičari s Wall Streeta predviđaju da će kompanije Pfizer i Moderna ostvariti 32 milijarde dolara prihoda od prodaje cjepiva protiv koronavirusa samo u 2021. godini.

Velike zarade nisu strane poznatoj američkoj multinacionalnoj farmaceutskoj korporaciji Pfizer, koja vrijedi više od 200 milijardi dolara, ali povećanje prihoda će itekako dobro doći Moderni, mladoj biotehnološkoj kompaniji za koju je malo ljudi čulo prije 2020. godine.

Prema Morganu Stanleyu, jednoj od najvećih financijskih institucija na svijetu, Pfizer će zaraditi oko 19 milijardi dolara od prodaje cjepiva protiv korone, što je daleko iznad ranije procijenjenih prihoda od 975 milijuna dolara.

Vrijedi podsjetiti da će Pfizer svoje prihode podijeliti s BioNTech-om, njemačkom kompanijom s kojom je udružio snage na proizvodnji cjepiva. Podsjetimo i da bi Sjedinjene Američke Države uskoro mogle odobriti Pfizerovo cjepivo, što je Velika Britanija učinila prva na svijetu.

S druge strane, Modernino cjepivo za koronu već je povećalo vrijednost ove kompanije na 62 milijarde dolara. Dionice Moderne ove godine su porasle za čak 700 posto, javlja Hina.

Očekuje se da će Moderna zaraditi 13,2 milijarde dolara od cjepiva protiv COVID-a 19, navodi Goldman Sachs. Ipak, Morgan Stanley ističe da pojedini investitori očekuju da će Moderna zaraditi i do 15 milijardi dolara od prodaje cjepiva u 2021., a godine ispred svakako donose nove vrtoglave zarade.

Pfizerovo cjepivo odobreno u SAD-u

Američka savezna agencija za lijekove i hranu (FDA) objavila je da je odobrila korištenje Pfizerova cjepiva protiv Covida-19, a prva cijepljenja očekuju se za nekoliko dana, što bi trebalo značiti prekretnicu u SAD-u gdje je pandemija konoravirusa već odnijela više od 295.000 života.

FDA je izdao hitnu dozvolu za uporabu cjepiva koje je Pfizer razvio s njemačkim partnerom BioNTechom i koje je pokazalo 95-postotnu učinkovitost u prevenciji Covida.

Agencija je objavila da se cjepivo može davati osobama u dobi od 16 godina i starijima. Očekuje se da će zdravstveni radnici i starije osobe u ustanovama za dugotrajnu njegu biti glavni primatelji prve tranše od 2,9 milijuna doza.

Prvo cijepljenje obavit će se u manje od 24 sata. Ponosan sam što mogu reći da smo osigurali besplatno cjepivo za sve Amerikance, izjavio je američki predsjednik Donald Trump u videu objavljenom na Twitteru.

Američka vlada objavila je da će početi distribuirati cjepivo diljem zemlje odmah nakon odobrenja FDA, a da će prva cijepljenja početi početkom idućega tjedna.

Milijuni Amerikanaca moglo bi se cijepiti već u prosincu, posebice ako bude ubrzo bude odobreno i Modernino cjepivo.

Pfizerovo cjepivo prvo je odobreno u Britaniji ranije ovoga mjeseca, a Britanci su se počeli cijepiti u utorak.

Kanada je također odobrila korištenje tog cjepiva te se očekuje početak cijepljenja idućega tjedna. I Meksiko i Bahrein također su odobrili uporabu tog cjepiva.

Distribucija Pfizerova cjepiva je kompleksna i izazovna jer se ono mora čuvati na -70 stupnjeva Celzijusa.

Ostala cjepiva u visokoj fazi razvoja uključuju Modernino, koje bi moglo dobiti hitno odobrenje FDA za upotrebu najranije idućega tjedna, potom AstraZenecino, koje je napravljeno u suradnji sa sveučilištem Oxford te Johnson&Johnsonovo, prenosi Hina.

Modernino cjepivo koristi istu tehnologiju kao i Pfizerovo, ali ne mora biti pohranjeno na subarktičkim temperaturama.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.