Bh. helikopteri prosječno stari 39 godina – Jabuka.tv

Bh. helikopteri prosječno stari 39 godina

Iz godine u godinu Vijeće ministara BiH produžava odluku o utošku 7,5 milijuna KM (preciznije 7.480.000 KM) za projekt remonta helikoptera Oružanih snaga BiH.

Tako će se pred Vijećem ministara uskoro ponovo naći produženje ove odluke koja je trebala biti provedena u 2014. godine. Prema prijedlogu, ova odluka produžava se za 2021. godinu, piše Fokus.ba.

Oružane snage BiH trenutno imaju 38 helikoptera. Srednji transportni Mi-8 su prosječne starosti 35 godina, laki višenamjenski helikopteri UH-1H su prosječne starosti od čak 52 godine i Gazela prosječne starosti 30 godina. Tako ukupna prosječna starost helikoptera iznosi 39 godina.

Unatoč ovakvoj starosti helikoptera, još uvijek se nije realizirala odluka o njihovom remontu. Naime, proces realizacije višegodišnjih projekata bio je započet u prethodnom razdoblju, ali je došlo do zastoja zbog pokrenutih žalbenih postupaka te se shodno tome oni prenose u iduću godinu.

Vijeće ministara BiH je 18. prosinca 2013. godine, na prijedlog Ministarstva, donijelo Odluku o višegodišnjem projektu remonta helikoptera za period 2013 – 2014. godina kojom je Ministarstvu odobreno 7.480.000 KM za remont četiri helikoptera.

Kako su utvrdili državni revizori, tijekom provođenja procedure ugovaranja remonta helikoptera, okolnosti za realizaciju ovog projekta su se mijenjale pa je Ministarstvo više puta pokretalo postupke javnih nabavki, mijenjalo vrstu i broj helikoptera koje će remontirati te produžavalo rokove realizacije projekta.

Prema posljednjoj izmjeni navedene Odluke od 22. prosinca 2017. godine, projekt je produžen do 2020. godine, i to za nabavu usluga remonta dva helikoptera.

Postupak nabave (pregovarački postupak s objavom obavjesti u skladu s članom 8. stavak 4. Zakona o javnim nabavama) usluga generalnog remonta i modifikacije navigacijsko-komunikacijske opreme za dva helikoptera u iznosu od 7.480.000 KM s PDV-om, iz prosinca 2016. godine je poništen početkom 2019. godine.

Presudom Suda BiH od 12. veljače ove godine odbijena je tužba Ministarstva protiv Rješenja Ureda za razmatranje žalbi BiH od 31. srpnja 2018. godine kao neosnovana.

S druge strane Vijeće ministara BiH je usvojilo Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta osiguranja i unapređenja operativnosti helikoptera OS BiH s razdobljem realizacije 2016. – 2025. u iznosu od 300.000.000 KM. Ovaj projekt predviđa kupnju novih helikoptera (srednji transportni i laki višenamjenski), te generalni remont i nadogradnju/modernizaciju rentabilnih helikoptera koji se nalaze u sastavu OS BiH.

Prošle godine Oružane snage BiH nabavile su u suradnji s Vladom SAD-a četiri nova helikoptera Bell Huey II, koji će biti isporučeni BiH u iduće tri godine. Ugovor o nabavi potpisali su ministrica obrane BiH Marina Pendeš i veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.