Cjepivo protiv koronavirusa stiže za najmanje godinu dana – Jabuka.tv

Cjepivo protiv koronavirusa stiže za najmanje godinu dana

Razvoj cjepiva protiv novog koronavirusa trajat će najmanje godinu dana, objavio je Globalni savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI).

U Kini se broj pacijenata zaraženih koronavirusom popeo na 517, a 17 je ljudi umrlo, objavile su kineske vlasti u četvrtak.

Direktor GAVI-ja Seth Berkley rekao je da stručnjaci ne znaju dovoljno o epidemiologiji nove bolesti da bi mogli valjano procijeniti rizik u ovom trenutku.

Dobra vijest je da su znanstvenici već sekvencionirali i objavili genom virusa, što je omogućilo da nekoliko organizacija u svijetu počne raditi na cjepivu, rekao je Berkley za agenciju dpa.

Cjepiva koja bi štitila od koronavirusa puno je jednostavnije razviti od onih za bolesti poput malarije ili HIV-a, dodao je.

Berkley je kazao da će ipak “trebati mjeseci prije nego što se provedu prva klinička ispitivanja i najmanje godina dana prije nego što bi cjepivo moglo biti dostupno za uporabu”.

GAVI je neprofitno partnerstvo koje surađuje s vladama, poslovnim ljudima, Svjetskom bankom, humanitarnim organizacijama i nevladinim organizacijama kako bi ispunilo ciljeve o procjepljivanju.

Osim u Kini, koronavirus zabilježen je na Filipinima i Tajvanu, u Japanu, Južnoj Koreji, Tajlandu, SAD-u, Hong Kongu i Macau.

(Hina)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.