Cjepiva u BiH su sigurna

Cijepljenje

Sva cjepiva koja se koriste za imunizaciju djece u Federaciji BiH imaju dozvolu za promet koju je izdala Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH i sigurne su, zaključeno je u srijedu na sastanku Stručnoga savjetodavnoga tijela za imunizaciju pri Federalnom ministarstvu zdravstva koji je održan u srijedu u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH.

Također, sastanku su nazočili predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, Federalnoga ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, županijskih zavoda, epidemiolozi, pedijatri i drugi stručnjaci za imunizaciju koji su, između ostaloga, govorili o problemu provođenja redovnoga cijepljenja te o pogrešnim informacijama koje se plasiraju javnosti.

Istaknuto je da su nedavna medijska izvještavanja o lošoj kvaliteti cjepiva i neprofesionalnom radu zdravstvenih djelatnika u Federaciji BiH bazirana na pogrešnim informacijama te da ove tvrdnje proizlaze iz mišljenja bez znanstvene osnove o sigurnosti cijepljenja i vrlo su neodgovorne, jer mogu negativno utjecati na javnost, narušiti povjerenje u cjepiva i konačno – predstavljaju opasnost za javno zdravlje.

Naglašeno je da su količine tiomersala sadržane u cjepivima sigurne te da među cjepivima koja se koriste u Programu imunizacije u Federaciji BiH samo cjepiva protiv difterije i tetanusa za cjepiva školske djece sadrži tiomersal, a u jednoj vrsti cjepiva protiv hepatitisa B tiomersal se nalazi u tragovima.

”Tiomersal je organski konzervans koji sadrži etil-živu, za cjepiva u višedoznim bočicama. Koristi se desetljećima u proizvodnji pojedinih cjepiva kako ne bi došlo do kontaminacije bakterijama i gljivicama. Etil-živa je organski spoj žive suštinski različit od metil-žive. Etil-živa se kraće zadržava u organizmu i aktivno izlučuje putem stolice. Svjetska zdravstvena organizacija i druga regulatorna tijela definirala su sigurnosne nivoe za izlaganje metil-živi, najčešćem organskom spoju žive u okolini”, navodi se u priopćenju.

Globalni savjetodavni odbor za sigurnost cjepiva, neovisno znanstveno savjetodavno tijelo pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, zaključio da po pitanju sigurnosti ne postoje razlozi za promjenu tekuće imunizacijske prakse cjepivima koje sadrže tiomersal.

Na sastanku je istaknuto da su zdravstveni djelatnici koji rade na poslovima cjepiva djece u Federaciji BiH iskusni profesionalci i da je zaštita stanovništva od zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem prioritet za zdravstvene profesionalce u Federaciji BiH.

Zavod za javno zdravstvo FBiH u svom priopćenju odao je priznanje za naporan rad ljekarima, medicinskim sestrama i tehničarima, koji rade svoj posao ozbiljno i profesionalno, suočavajući se ponekad s brojnim izazovima.

(Fena)

11 komentara

  • A kako mi znamo da je to tocno.mi smo pokusni kunici eu u svemu i hrani i picu i lijekovima.sve smece se sliva u ovaj jad od drzave.zalosno istinito

  • Gospodo korumpirana i nemoralna samo pričate.Najbolje moja obitelj,moje dijete i ja znamo da ne govorite istinu jer imamo grozne živote i to baš zbog toga što negirate..zbog vakcine koju je dobio 2002.godine.NE GOVORITE ISTINU,ZNATE TO ALI ZBOG ČEGA IMATE POTREBU PRAVDATI SE?

  • ČUJ sigurna..?
    Ma nemojte.Dok govorite i pokušavate uvjeriti ljude u to nešti nije u redu.Pitate li se vi kako je obiteljima čija djeca su zbog tih vaših”sigurnih”vakcina teški invalidi.A i sami znate da ih je previše a pravite se da nije istina.Sram.vas bilo.

  • Davati maloj zdravoj bebi zivu koja je otrov i to kazete u dopustenoj kolicini alo jeste li normalni.a vece kolicine srednjoskolcima eto oni veci vise otrova podnose.e kako bih vas rado zivom pelcovala…

  • I ptice na grani znaju šta je urađeno s ovim vakcinama djeci u F BiH.Najteže nedjelo je urađeno 2002. godine jer djeca koja su tada dobila tu vakcinu imaju strašne probleme..Njihove roditelje nitko ništa ne pita jer je ulazak u tu priču borba s vjetrenjačama i tim užasnim farmaceutskim lobijem.U Republici Srpskoj su davane druge vakcine i imaju puno puno manje recimo djece s autiumom.Službeni podatak je da u cijeloj RS ima svega 9 osoba(djece) s autizmom , dok samo u (ovom) malom Širokom ih ima 15. Autizam je izravna posljedica te vakcine ali ima i drugih ,tko zna kakvih posljedica. Doktori s kojima sam pričao o tome i sami(a morao sam) znaju da je to tako i potvrdili su odreda to-ali u četiri oka, jer u javnosti šute o tome bojeći se to javno reći.Strašno.

  • A jeste li kaznili i pritvorili te sto su plasirali ,,navodno,,netocne tvrdnje,,,o bolje vam je da sutite,kakvi idioti pisu i objavljuju tekstove po portalima,to je dno dna,,,a zasto takvu jednu sjednicu niste prenosili uzivo,da narod moze postavljati pitanja tim svjetskim strucnjacima,,,he,sve se dogovori iza zatvorenih vrata,ma

Komentiraj: