Čitluk: Predstavljena knjige fra Ante Marića i umjetnička izložba Kristine Ćavar

Tradicionalna kulturna manifestacija “Uskrs s Maticom u Brotnju” nastavljena je predstavljanjem knjige-molitvenika “Kako je dobro s Tobom križ nositi” fra Ante Marića i otvorenjem izložbe slika “Križni put – agonije i ekstaze” mr. sakralne umjetnosti Kristine Ćavar.

U Galeriji fra Didaka Buntića Andrija Stojić, predsjednik čitlučkog Ogranka Matice hrvatske, kazao je:

Po svemu ovome što večeras vidimo, čujemo i osjećamo gledajući slike, prizore izložbe “Križni put – agonije i ekstaze” Kristine Ćavar i kroz meditaciju, promišljanja, razmatranja u knjizi–molitveniku “Tako je dobro s Tobom križ nositi” fra Ante Marića, satkana je sva filozofija života i smisao postojanosti, s jasnoćom poziva na molitvu i krepostan život,  kazao je Stojić, prenosi Vecernji.ba.

Knjigu-molitvenik fra Ante Marića okupljenima je pobliže predstavio Gojko Jelić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Širokom Brijegu, inače nakladnika ove sadržajne knjige korizmenih razmatranja. Jelić je tom prigodom govorio o prijedlogu za objavljivanje knjižice-molitvenika te naglasio važnu ulogu Matice hrvatske u čuvanju svekolike baštine, pa tako i korizmenih molitva i napjeva.

Potom se okupljenima u Galeriji fra Didaka Buntića obratio i sam autor fra Ante Marić, pročitavši njemu najdraži i najljepši tekst u knjizi-molitveniku, napisan za XII. postaju “Isus umire na križu”.

Knjiga je obogaćena i fotografijama križnih puteva koji se nalaze u hercegovačkim crkvama – od Širokog Brijega do Sovića.

Posjetitelji Galerije fra Didaka Buntića mogli su uživati i u ljepoti umjetničkog izričaja u izložbi slika “Križni put – agonije i ekstaze” mr. sakralne umjetnosti Širokobriježanke Kristine Ćavar. Predgovor izložbi napisao je dipl. povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar koji je, između ostaloga, napisao sljedeće:

 Kristinine slike križnog puta put su k pobožnosti i potiču na spiritualnost. Gotički izduženi prsti, izražajne fizionomije svetačkih likova definirani su velikim obojenim plohama u ekspresionističkoj maniri. Kristina, u potrazi za iskonom, ide dalje i dublje, kroz grube fizionomije prikazuje realne osjećaje naglašavajući agoniju vjernika, vidljivu u Kristovoj patnji, piše Ćavar.

Izložbu “Križni put – agonije i ekstaze” Širokobriježanke Kristine Ćavar otvorio je fra Miro Šego, čitlučki župnik. U glazbenome dijelu programa nastupili su polaznici Glazbene škole Brotnjo Ana Ostojić i Josip Raič u klasi prof. Kristijana Ravlića, a voditeljica programa bila je Jasna Ćorić.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.