Čitluk: Gospodarske zone spremne za nove investitore poput Gavrilovića

Kada Republika Hrvatska uđe u Europsku uniju, između BiH i Hrvatske prestaju važiti odrednice iz Srednjeeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA). S obzirom na to da su Hrvatska i BiH najvažniji partneri u trgovinskoj razmjeni, veliki dio poduzeća iz RH već je najavio preseljenje, odnosno otvaranje novih proizvodnih pogona u BiH. Investitorima iz Hrvatske svakako su najzanimljiviji prostori u blizini budućih međunarodnih graničnih prijelaza, Bijače i Gradiške, a tu se poseban naglasak stavlja na Čapljinu, Ljubuški i Čitluk.

U općini Čitluk, točnije u Gospodarskoj zoni Tromeđa, već dugi niz godina uspješno posluje tvrtka Ledo, regionalni lider u proizvodnji i distribuciji industrijskog sladoleda i smrznute hrane, a i Mesna industrija Gavrilović preseljava dio proizvodnje u ovu općinu, točnije u tvrtku GIPI, čime će Gavrilović zadržati iste uvjete poslovanja u BiH i ostalim zemljama CEFTA-e. U svojim planovima otvaranje proizvodnih pogona u ovim krajevima imaju, između ostalih, i Podravka i Dukat.

U općini Čitluk postoje tri gospodarske zone, koje potencijalnim investitorima mogu ponuditi najbolje moguće uvjete za otvaranje pogona i novih radnih mjesta. Ako kao cilj gledamo razvoj lokalne zajednice, onda bi ta značajka mogla biti presudna u njihovim odabirima lokacije za pokretanje svojih pogona.

Za TV1, koja je pravila prilog upravo o ovoj temi, govorili su načelnik općine Čitluk, Ivo Jerkić, predstavnik HGK Mostar, Zulfo Robović i predsjednik GK FBiH, Jago Lasić.

(www.citluk.net)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.