Čitlučanka na Milanskom tjednu mode: Kupci su mi najveća podrška u radu

Među ljubiteljima mode u Hercegovini pozitivno je odjeknula vijest da će Mateja Filipović, dizajnerica iz Čitluka koja stoji iza modnog brenda Petit Fil, svoje kreacije uskoro predstaviti na prestižnom Tjednu modu u Milanu u sklopu projekta Emerging Talents Milan.

Riječ je o međunarodnoj platformi za talentirane dizajnere iz cijeloga svijeta, koja daje priliku za predstavljanje vlastitog branda u svijetu mode te izlaganje kreacija tijekom Tjedna mode u Milanu, a po prvi put će se među njima naći i kreacije uspješne mlade dizajnerice iz Čitluka.

Tim povodom razgovarali smo s Matejom Filipović koja nam je potvrdila da su kreacije za predstavljanje u Milanu već spremne.

Drago mi je da sam upravo ja, u sklopu projekta Emerging Talents Milan dobila priliku predstaviti svoju kolekciju u veljači za vrijeme Tjedna mode u Milanu. Prezentacija mojih kreacija će se održati u prekrasnoj Palazzo Bocconi. Kreacije za Milano su spremne, to je bio zaista jedan proces koji je trajao mjesecima, ali mogu reći da je napokon sve spremno, ja sam zadovoljna i uzbuđena, kazala je Mateja Filipović u razgovoru za portal Jabuka.tv.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mateja Filipović (@petit_fil_)

Mateja je, naime, 2018. godine pokrenula svoj vlastiti modni brand pod nazivom Petit Fil.

Po struci sam inženjer prometa, ali me ljubav prema modi odvela u drugome smjeru. Moj brand je nastao krajem 2018. godine u BiH, gdje smo intenzivno radili i još uvijek radimo, zadnjih godinu dana sam se vratila u svoj studentski grad u Zagreb gdje su mi se otvorile neke nove prilike vezano za moj brand tako da bih rekla da sam Hercegovka sa zagrebačkom adresom, kazala je Mateja Filipović  za portal Jabuka.tv.

Ljubav prema modi

Za sebe kaže da se jednostavno rodila s tom ljubavlju prema modi, a sami brand je nastao, kako kaže, sasvim slučajno.

Od malena sam voljela spajati nespojive komade te nosila sve ono što su drugi zaobilazili. Kako sam ranije navela, moj brand je nastao 2018. godine, kada sam krenula na Tečaj šivanja Jadranka. Krenula sam izrađivati unikatne haljine za sebe i svoje prijateljice, te sam napravila Instagram profil gdje sam krenula objavljivati svoje radove. Ja uvijek kažem da je brand nastao sasvim slučajno, nisam imala namjeru baviti se šivanjem.

Na tečaj me nagovorila moja rodica Barbara s kojom sam zajedno krenula učiti šivati. Inače se moja baka bavila šivanjem tako da šivanje nije bila nepoznanica u mome domu, ali nisam imala zamisao šivati. Meni se svidjela ideja da mogu sve što zamislim napraviti, tako sam krenula svoje ideje i dizajne realizirati uz krojenje i šivanje. Prošle godine sam završila talijansku školu mode Callegari jer sam htjela zaokružiti čitavu priču, a znanja nikad dostaistaknula je Mateja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mateja Filipović (@petit_fil_)

Smatra kako ručni rad ima posebnu vrijednost koja se nedovoljno cijeni, a objasnila nam je i kako izgleda sami proces jedne kreacije.

Kreće od onoga trenutka kada ja vidim materijal, tek tad nastaju prave ideje. Iako kažem da škare na kraju uvijek naprave svoje te daju zadnji “touch”, osobno kod mene ideje nastaju prilikom odabira materijala, to se događa prirodno. Svaki proizvod koji napravim ispadne bolje već što sam ga zamislila. Nekad skiciram, ali u većini slučajeva odmah krojim.

Što se tiče vremena za izradu kreacije, to ne ovisi samo o tome je li kreacija jednostavna ili malo zahtjevnija, ovisi i o meni. Nekad napravim neki proizvod za 2 sata, a nekada ga radim danima. Nije lako izraditi nešto rukama. Oni koji se bave ručnim radom znat će o čemu pričam, nekad ide sve od ruke, a nekad nemam inspiracije, kazala je Mateja za portal Jabuka.tv.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mateja Filipović (@petit_fil_)

Hit haljine za plažu

Iz radionice branda Petit Fil do sada je izašlo devet kolekcija, što ljetnih, što zimskih, a naša sugovornica otkrila je i koji je uvjerljivo najprodavaniji proizvod.

To je haljina za plažu. Haljina je osvojila publiku te bih rekla razlog zbog kojeg je brand i opstao. Iznenađena sam kako svake godine imam novu publiku za nju, haljina je postala toliki hit vjerojatno iz razloga jer je skrojena tako da pristaje više veličina, prozračna je te idealna za savršeni ljetni styling, ona je ono nešto ugodno, a opet sređeno.

Haljina za plažu je prva haljina koju sam sama skrojila, mislim da je to posebna priča. Prošle godine smo dobili i njenu nasljednicu tako da smo izbacili novi model koji je također postao hit, istaknula je.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mateja Filipović (@petit_fil_)

Među proizvodima zimske kolekcije izdvajaju se personalizirani šalovi s inicijalima kao najprodavaniji proizvod.

Uvijek sam se voljela ogrtati šalovima, sve na meni je oversized i to zaista volim, pa su tako nastali i zimski šalovi iz naše radionice. Htjela sam im dati poseban pečat te sam krenula na njima izrađivati vez, što im je dalo osobnost i unikatnost, kazala je Mateja.

U svim kreacijama Mateja nastoji predočiti osobni stil, a to su prepoznali i brojni kupci. Za kraj našeg razgovora otkrila nam je i gdje pronalazi inspiraciju za svakodnevni rad te što ju najviše ispunjava u ovom poslu.

Dobro pitanje, meni je u ovom poslu sve prirodno pa tako i osmišljavanje kreacija, ja pokušavam svoj osobni stil i ono što volim predočiti kroz svoje kreacije i sretna sam jer mi to ide te su kupci to prepoznali i moji proizvodi su pronašli svoju publiku.

Moji kupci su moja najveća podrška i njihovo zadovoljstvo s mojim proizvodima je moja najveća nagrada, tako da me to uz osmišljavanje kreacija najviše ispunjava. Mislim da je to i jedina svrha svega, zato je lijepo kada radite ono što volite jer jedino tako možete dati najbolji dio sebe drugima, zaključila je Mateja Filipović u razgovoru za portal Jabuka.tv.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mateja Filipović (@petit_fil_)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.