Cirkus u sudnici: Lijanovići srednjeg imovinskog stanja, ministar Bahilj se cerekao

U Sudu BiH u Sarajevu, u sudnici broj 6, održano je ročište u predmetu “Jerko Ivanković Lijanović i ostali” koji su u spektakularnoj akciji SIPA-e uhićeni prije dva dana po nalogu Tužiteljstva BiH.

Prvi je u sudnicu s lisicama na rukama ušao najmlađi brat Jozo Lijanović, zatim najstariji Slavo, pa ministar trgovine Milorad Bahilj i na koncu dopremijer Vlade FBiH Jerko Lijanović i ostali. Naravno, sudski policajci su im odmah po dolasku u sudnicu odvezali ruke. Sutkinja Hasija Mašović je nakon uobičajene rutinske provjere osobnih podataka svih osumnjičenih konstatirala kako nije bilo primjedbi na nadležnost Suda BiH.

Zanimljivo je da su braća Lijanović naveli da su srednjega imovinskoga stanja, a svi ostali, pa i ministar Milorad Bahilj da su lošeg imovinskoga stanja. Jedan dio njih je i teško bolestan.

Šturi dokazi

Hasija Mašović je podsjetila je kako braću Lijanović, Bahilja, te Mirjanu Šakotu, Mirka Galića, Zdravka Ivankovića, Željka Mikulića, Dražena Kvesića i Jozu Sliškovića Tužiteljstvo BiH sumnjiči za organiziranje i rukovođenje skupine odnosno sudjelovanje u organiziranoj skupini koja je izbjegavanjem plaćanja i utajom poreza, pranjem novca, krivotvorenjem i uništavanjem dokumentacije oštetila državni proračun za 11,6 milijuna maraka.

Zanimljivo je kako je sutkinja Mašović spočitala tužitelju Ismetu Šuškiću da su dostavljeni dokazi dosta “šturi”, na svega 15 stranica nakon čega je tužitelj Šuškić pojasnio da Tužiteljstvo raspolaže “šleperom” čvrstih dokaza o osnovama sumnje za počinjeni kriminal i podsjetio kako je 12. rujna, dakle na dan ročišta, Tužiteljstvo dostavilo Sudu BiH i neke nove dokaze. Tužitelj Šuškić je nadalje najavio kako će Tužiteljstvo u idućim danima ispitati oko 100 svjedoka od kojih su se neki dragovoljno javili za svjedočenje i ponudili dokumentaciju iz nekih Lijanovićevih tvrtki koju su, kao zaposlenici, svojedobno sakrili kako se ne bi uništila. U biti, Tužiteljstvo BiH je svoje dokaze crpilo na temelju izvješća SIPA-e, zatim i drugih institucija, na temelju pregleda financijskoga poslovanja, kreditnih kartica, dokumentacije iz katastra, registracije kompanija i slično.

Tužitelji smatraju da su braća Lijanović kao organizatori organizirane kriminalne skupine godinama osnivali nove kompanije, a prethodno nisu gasili one stare i nisu plaćali obveze, tako da su sebi nezakonito pribavljali financijsku dobit i oštetili državu za višemilijunske iznose. Kako tvrdi Tužiteljstvo, radili su to na različite načine, između ostaloga iznajmljivanjem prostora, zaliha, opreme, sirovina i ljudstva kompanijama koje su ciljano osnivali, a onda su navodno dokumentaciju uništavali.

Zbog svega Tužiteljstvo je za braću Jerka, Slavu, Jozu , zatim Milorada Bahilja, Mirjanu Šakotu, Mirka Galića i Jozu Sliškovića zatražilo pritvor od 30 dana. Tužitelj Šuškić je svoje zahtjeve potkrijepio sumnjom i strahom da će svi spomenuti možda pobjeći u neke druge zemlje, dakako najviše u Hrvatsku, zatim da će utjecati na svjedoke, da postoji opasnost činjenja novoga kaznenoga djela, da mogu uništavati preostali dio dokumentacije, što sve može ugroziti daljinu istragu i proces.

Potom je tužitelj Šuškić predložio mjere zabrane za Željka Mikulića, Dražena Kvesića i Zdravka Ivankovića. Po tom prijedlogu, njima bi bilo zabranjeno putovanje izvan Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije, ne bi smjeli posjećivati kompanije, morali bi se javljati policiji jednom tjedno i ne bi smjeli razgovarati s drugim osumnjičenicima. To je u jednom trenutku izazvalo smijeh u sudnici jer je Milorad Bahilj primijetio da jedan osumnjičenik živi s majkom koja je također osumnjičena za kriminalne radnje.

Obrana odbacila sve

Potom su obrana i osumnjičenici uzeli riječ. Odvjetnica Slave i Jerka Lijanovića, Nada Dalipagić, odbacila je sve navode Tužiteljstva BiH kao i prijedlog za određivanje mjere pritvora.“ Ne postoji niti jedan razlog za pritvor od 30 dana. Tužiteljstvo nije konkretiziralo dokaze o postojanju osnovane sumnje da su moji klijenti počinili kriminal neplaćanjem i utajom poreza, pranjem novca ili uništenjem dokumentacije.

Također, nema niti jednoga dokaza da bi Jerko i Slavo Lijanović mogli pobjeći iz BiH. Oni žive u BiH sa svojim obiteljima i nemaju nikoga u Hrvatskoj niti imaju u toj zemlji ikakve imovine ili neke poslovne relacije. Uz to Jerko obnaša dužnost dopremijera Vlade FBiH i ministra poljoprivrede, a i svi drugi osumnjičeni su na odgovornim pozicijama. Imajući sve ovo u vidu, konstatiram kako opasnost od bijega nije takvoga intenziteta da bi se odredila mjera zatvora. Ako Sud procijeni da ima bilo kakve druge opasnosti po proces, mi predlažemo da se izreknu mjere zabrane. Pritvor apsolutno nije nužna mjera”, kazala je odvjetnica Dalipagić.

Ona je upozorila kako Tužiteljstvo nije preciziralo na koje bi to svjedoke mogli osumnjičenici utjecati jer nisu identificirani, a niti saslušani kao svjedoci. Također ustvrdila je da ne postoji mogućnost da osumnjičenici ponovno počine kazneno djelo. Nada Dalipagić je čvrsta u stavu kako nema niti jednoga pouzdanoga dokaza o kaznenom djelu i podsjetila kako je Jerko Lijanović u svom iskazu pojasnio da je ključni razlog za osnivanje novih kompanija višegodišnja blokada računa tvrtke Lijanović zbog čega su bili primorani tražiti izlaz iz teškoga stanja.

Odvjetnik Milorada Bahilja Davor Šilić je također zatražio puštanje na slobodu svoga klijenta i podsjetio kako i Bahilj već nekoliko godina zna da se vodi određena istraga i mogao je pobjeći iz zemlje 100 puta da je htio. “Zašto je prezentirana uporaba sile? Pa sve je davno izuzeto i Milorad Bahilj nije niti je mogao uništiti dokumentaciju. Ona je uništena zbog vremenskih nepogoda i volio bih da Tužiteljstvo dokaže kako je došlo do podatka da je država oštećena za 11,6 milijuna maraka“, kazao je odvjetnik Šilić.

Branitelj Joze Ivankovića Lijanovića, Davor Martinović, obranu je temeljio na činjenici da, kako je kazao, Jozo Lijanović već godinama nema nikakve veze s kompanijom Lijanović jer je svoje dionice prenio na brata Jerka, a pogotovo nikada nije bio nadležan za potpisivanje dokumenata i ugovora. “Uložio sam puno truda i volje kako bih shvatio što želi tužitelj, ali doista mi ništa nije jasno. Jozo je ovdje u sudnici samo zato što je Jerkov brat i što je nekome trebalo da se napravi nekakva organizirana skupina, i to što brojnija. Potvrđujem da Jozo nije suvlasnik kompanije, a i kada je bio, nije imao ovlasti potpisivanja. Pa, on je od 2006. do 2009. godine bio zastupnik u federalnom Parlamentu”, kazao je Martinović i podsjetio da Jozo Lijanović ima četvero djece i šestero unučadi i da je mogao davno pobjeći iz BiH da je želio.

Federalni dopremijer i prvoosumnjičeni u predmetu Jerko Lijanović je također odbacio sve navode tužitelja Šuškića da je organizirao i rukovodio organiziranom kriminalnom skupinom i da je kriminalnim radnjama oštetio državu.

“Da nije tragično, bilo bi smiješno. Tužitelj je iznio neistine i došlo je zapravo do zamjene teza i uloga. Bilo bi logično da se na optuženičkoj klupi nađe skupina iz Uprave za neizravno oporezivanje koja je blokirala račune kompanije Lijanovići punih 12 godina, čak punih 6 nakon pravomoćne sudske presude u našu korist. No, unatoč silnim intervencijama, nije došlo do deblokade računa i mi smo bili prisiljeni izmještati proizvodnju u druge pogone i iznajmljivati prostore.

Ja vjerujem u ovaj sud i vjerujem da ćemo dokazati nevinost. Prestrašno je odakle Joze u cijeloj priči kada on nema ništa s kompanijom Lijanovići. Nema druge nego samo zato što je moj brat. I valjda bismo ga mogli izbaviti samo ako ga se pismeno odreknem kao brata. Tvrdim da je Bahilj također nevin jer nikada nije bio direktor niti je što potpisivao, a Mirjana Šakota i Mirko Galić su korektno radili svoj posao. Pazite, u državi FBiH ima 30 tisuća kompanija kojima su blokirani računi. Pa zar nije logično i opravdano tražiti zakonska rješenja”, kazao je Jerko Lijanović.

On je poručio da se uhićenje, a još više prijedlog za pritvor, poklapa s izbornom kampanjom. “Očigledno se želi spriječiti da ja, kao dopremijer, ministar poljoprivrede i kandidat Narodne stranke Radom za boljitak, kažem građanima što smo to uradili u proteklom razdoblju i što želimo učiniti. Možda je slučajno privođenje, ali zahtjev za pritvorom doista nije puka slučajnost. Pazite, ja kao dopremijer moram imati i imam policijsku zaštitu 24 sata, pa kako onda mogu pobjeći kada policija može moje kretanje pratiti svakoga trenutka?

Mojim uhićenjem dovedena je u pitanje i ustavnost rada Vlade FBiH”, upozorio je Jerko Lijanović. I odvjetnik Mirka Galića, Nikica Gržić, smatra kako se u radi o nepotrebnom spektaklu i izrazio je nadu da će se Sud BiH izdignuti iznad svih pritisaka. Gržić smatra kako Tužiteljstvo perfidno i namjerno pogrešno informira javnost o cijelom slučaju. “Mirko Galić je tu da se napravi spektakl i prikaže brojnost neke organizirane skupine. Očigledno se Tužiteljstvo nada da će Sud BiH odlučivati stihijski prihvaćanjem njegovoga prijedloga o pritvoru, a ja pak vjerujem da će Sud pozorno proučiti sve navode i odbaciti takav prijedlog”, poručio je odvjetnik Gržić.

On je također očitao lekciju tužitelju Šuškiću izrazivši čuđenje što ne prati međunarodno pravo i ugovore pa ga je podsjetio da je između BiH i Hrvatske 2012. potpisan ugovor o ekstradiciji po kojem i Hrvatska izručuje BiH svoje državljane osumnjičene za kriminal i korupciju.

(Dnevni list)

84 komentara

 • Gospe blažena pomozi ovim nedužnim ljudima, daj im snage da izdrže ove pokušaje zlotvora da im slome duh. Izdržite, široki je uz vas, i moli za vas.

 • Neka ih osude za sve neisplacene place i neplacene doprinose ,za sve dane besplatnkg rada njihovih robova.Svjesno su krali i zato neka odelze u cuzi.i jos im treba oduzeti prljavo stecenu imovinu

 • Ovo je sve namještaljka, znam da je većina širokobriježana uz naše lijanoviće, hranili su pola širokog a sad kao nikom ne valjaju, presmiješno.

 • Žalosno je što će za par godina propasti i mepasi i namexi i kabeli i mandeksi a vi ćete braniti njihove gazde, jer ste ulizice kukavice i poltroni. Nije lijan ništa gori od njih. Razlika je u tome što je Lijan stekao bogatstvo prije rata, dakle počeo je od nule i stekao nešto, dok su ovi ostali bili prapalice i niškoristi pa su ukrali i na prevaru dobili novce, a sad pričaju o poštenju.

 • Za Mk naravno da zna Siroki koga je Jere hranio. To sto je zajebao drzavu drzava I vlast su mu pomogli I ne treba mu zamjerati… A to sto je radio sirokobrijezanima svojim radnicima to nek mu se visestruko vrati

 • Lijan je s HDZ om stekao bogastvo I sa sadasnjom vlascu. Sa HDZ om pljackao Hercegovinu, a zadnje 4 godine Bosnu I Hercegovinu. zna se

 • Ovo je žalosno i tužno,HDZ je namjestio ovu igranju i to je svima jasno…mislio sam dati glas HDZ-u ali nakon ovoga glas ću namjerno dati Jerki!

 • Ova prica ima smjesan i pomalo zalostan ishod?Zamislite ljudi i institucija,”ako” su krsili zakon,utajili porez zasto su im dozvolili otvaranje 100 novih tvrtki.To sve govori o tezini i funkcionalnosti aparata.Ako su oni zbog narednih izbora sad diskreditirani da bi Udbasi iz gdz bez problema prosli kampanju i dobili na izborima e valan to sve triba pred zid?
  Evidentno je da mi u zzh imam poduzeca gdje uopce Inspekcija nedolazi,zasto pitam se?????????

 • Krali su od sirotinje a kad ih pustite opet ce krasti.neka im se sudi po zasluzi i ne treba ih zaliti jer su gamad usljiva

 • što sipa ne vidi što se radilo u katastru i gruntu posle rata i onda svu tu prljavštinu uknjižili u 1986 godinu zna se hdz je u igri i sada sve sporne uknjižbe provedu kroz 1986 god naprave fiktivan prenos zemlje

 • je je tako je oni naš seronja kupio vardu od ive crnjca nije proda svoju zemlju nego tuđu proknjižava baš u tu 1986 god zato te godine ima 1000% više uknjižavanja nego drugi godina a sad laje na jeru stit ga može bit

 • Meni su trebale moje zaradene place -za 6 mjeseci jer sam isao u bolnicu i kad sam se usudio pitat place od Lijanovica dobio sam “po usima” kao otkud mi pravo da ista pitam i otkud mi pravo da se razbolim.Nisu imali ljudskog osjecaja za sitnu raju.

 • ZAŠTO VI SVI TAKO OLAKO SUDITE NEMATE BLAGE VEZE NI SA ČIM, OČITO STE BESPOSLENI I VI, A NE DA KOMENTIRATE OVDJE PO PORTALIMA CIJELI DAN, RADI ŠTOGOD 🙂

 • Ma sta je on steka prije rata jebo je majku svoju nije ima ni opanaka sto se kaze,zna se kad je i kako nastao-nastali samo da vam kazem draga gospodo nijedan “Bogataš” nazovimo ga tako nije slucajan svi su oni neciji, zna se i ciji a za njih konkretno stvorio ih HDZ zato mi se i gadi kao i oni i ove IZBORE bojkotiram kao i vecina ljudi sa kojima razgovaram “STRAŠNI SUD””!!!!

 • STVARNO LJUDI MOJI,VOĐENI NEKIM HRVATSTVOM OTIĆI ĆEMO K VRAGU,MOZDA JESU RADILI TKO ZNA STA,BUDIMO REALNI,JOZO BOGDAN-OSIGURAVANJE RADNIKA NA TRI MJESECA,PA U PBR NA 1 MJESEC,RADI NEOSIGRAVANJA NA STAVLI RADNI ODNOS,JER NAKON DVIJE GOD RADA U ODREDJENOJ FIRMI,VLASNIK JE DUZAN OSIGURATI RADNIKA ZASTALNO…..GOSTUŠA NA TRNU,DRUGI NAZIV SUNCOKRET,ZASTO NIJE IM SE SVIDJALO IME…MIRO GRBESIC PREKO NOCI KUPIO POLA HRVATSKE..KAKO,LIJAN JE JEDINI OVDJEB OTVORIO PROIZVODNJU I ZAPOSLIO NAS NAROD,DAVAO DOSTA DUGO LIJEPE I DOBRE PLACE,A SVI RADNICI KOJI DOLE RADE,KAKO ONI KAO PAMETNI LJUDI SU MOGLI DOPUSTITI DA IM BUDE DUZAN PO TOLIKO PLACA,KAKO NISU NAKON TRECE ZAKASNJELE OTISLI U PRESVJETLOG MIRKA,JOZE,KRALJEVICA I DA IM ON DA POSAO?

 • Majmune ko zna kad je tebi rat počeo? Mislim da ni neznaš pravi datum početka rata u Š Brijegu a laprdaš balavče jedan Pravila je bivsa novogradnja u ratu a ne prije rata jer dok smo miratvali i cuvali im guzicu oni su profitirali na nama dobro prodaju ci staru pokvarenu robu -hranu HVO-u kojoj je izišao rok i po nekoliko mjeseci!!

 • Mamu im jebem dabogda istrunili uzatvora..govna prevarantska, ljudima po 3 godine place nisu dali a oprali su milijarde

 • Ako ih ne osude sad bolje da im daju više državu a svi neka se odsele pa neka im prazna BiH,neka se kote kao gamad što i jesu,koliko ih ima izgleda da im to ide. Ovo je vrijeđanje naroda,kućerine,najnoviji automobili,vlasnici desetaka firmi,djeca po privatnim fakultetima a oni su SREDNJEG imovinskog stanja???? Kredite od 80 milijuna maraka imaju na firmi a oni i dalje posluju? Firme otvori,daje poticaje kao ministar vlastitoj firmi (eto nema ni tu sukoba interesa) a onda se firma zatvara? Ne dobije ni 5% glasova a sjedi kao potpredsjednik Vlade??? Kakva je ovo država?Ima li ikakvog suda ili prava?šta radi naše pravosuđe? Kako netko može raditi za njih i pomagati im? Kakve su ovo osobe? Smiju se u lice narodu a nitko ništa?

 • Vi Širokobrižani nemate ni jednog ljudskog stvorenja kojeg bih pohvalili svakog oblajavate kao da su vam sugrađani van zemaljci. Molim Vas tko je kod Vas na vlasti ili da ima neku firmu da upošljava ljude da je za pohvalit ima li takvo stvoronje kod Vas molim ove koji pišu komentare da navedu imena tih osoba koje možete pohvaliti. Hvala.

  • Po pravopisu i gramatici bi se dalo zaključit da si im potomak.Hahaha,a jesu se uspješnim pokazali.Firma im pod 80 milijuna maraka kredita koji ne plaćaju.Ostale firme su otvarali,davali poticaje pa zatvarali itd.Politika?Baš su uspješni,svaka im čast.

 • Čoviku,rođaku ,zaposlenom kod njih na crno desetak godina, smrtno bolesnom- koji je i umro ubrzo, trebalo se natezati za vrime te teške bolesti da mu isplate 6 zarađenih a neisplaćenih plaća..jedva,zanim boga, uz nekakvo odbijanje zbog toga što su mu kao, eto, jednokratno to platili..kao da je on kriv što plaća nije bila redovita..pokoj mu duši..a njima?Što reći prosudite sami.

 • za gospodina koji kaže za lijanoviće dasu se obogatili prije rata oni su ratni profiteri pokrali su stoku od kupresa do banjluke a meso prodali hvo a naj vise suse obogatili kadimje ministar financija rh pokojni jozo martinovic posla pun kamion jugo dinara koii u rh vise nisu vridili a kodnas jesu

 • jel bogati martinović dao jugo dinare samo lijanovićima ili je davo i drugima , de ne seri…ali činjenica je da su i drugi preimenovali firme pa ih se ne hapsi s dugim cijevima…sud i tuziteljstvo u ovoj drzavi su smijesni tuzitelj koji kaze pobjece lijan u rh, a ne zna da je donesen zakon kojim bi ga rh izrucila, zatim sto bi baja bjezo u rh kad je srbin, i t d…i da ne zaboravim kad u općini kasne plaće 3 mj niko to ne napiše

  • Točno je sve što si napisao/la..Svi su mijenjali imena firmi i utajivali porez,ali SIPA ima sve evidentirano i mnogi će ovih mjeseci završiti u istražnom zatvoru…Stigao naputak iz EU!!

   • Svi su oni za Ivana šakotu i čovijeka za kog je ofdradjivao male mace,tu se si pranje desilo;I Lijanbe je #derao#,no sve ima svoj početak i kraj,još malo,osveta se servira hladna.

 • ne mogu oni jeri nista ,,on je za njih sve kralj i evo da se opkladimo da će dobit više na izborima nego se nadao

 • Treba ih natjerati da jadnim radnicima isplate zaostale place i doprinose.Neka se lijanovska imovina rasproda i neka se isplate zaostaci.A onda cemo vidjeti hoce li se doticni ministar i predsjednik cerekati telecim osmjehom,ha,ha

 • pitam se,kako će sada miloradu i jerki dolazit njihove fufice u zatvor ? kako ‘ NJIHOVE SARAJEVSKE KOLEGICE ? baš ih žalim

 • Svaka cast sipi lijanovici su dobili sto su zasluzili a da ne pricamo o steti koju su nanjeli svome narodu, ali gdje je tu vlada fbih i premijer niksic oni i dalje normalno zasjedaju kao da se njih ovo netice , kao da oni nista ne znaju, isti su kao lijanovici ,ako ne i gori. Opet se stice dojam da se udara semo po hrvatima ,sto lijanovici nazalost jesu.

 • oh oh kako sada žale sarajevske prijateljice od dva ministrića,za svojim šefićim oh kako ih žalim šmrc šmrc a i ministri jadni nema im bosanka

 • A štaće jadan. Nema sad ništa jerbo je morao potplatiti ove što ga progone da ga puste pa da može opet krast.

 • Kaze gospoda Nada nemaju nista u hrvstskoj mozda nemaju na sebi na svom vlastitom imenu ali imaju na zenama i djeci samo Jozo i Marica imaju 7 stanova u makarskoj koje iznajmljuju cjelo ljeto to nije imovina gospoda Nado Dalipagic!!!Sta je to ???

 • anonimno jelde,koja sotona smijat se u takvoj situaciji,pišolji oko njega on se cereka poremečaj žešći.

 • Samo konkretni dokazi I svjedoci. Vako odoka ima 200 svjedoka koji ce ih strpati u zatvor. Ubistva, bombe, vjesanja. Mali pijuni su dobijali zadace, a veliki igraci ce ih se odreci.

 • Ajmo ovako, sta su to Lijanovici finoga napravili za Siroki. Kao drogirani ili zacarani ponavljaju da drzava treba da radi svoj posao. Ne bi ne zacudilo da onaj Jere nije na nekoj drogi. Min. Financija. Spedicije, mito.

 • Ma staće njima i’ko namjestit , da nisu oštetili državu nebi ih ni privelo,a sto su jadne radnike koga to briga.Čuj majketi,nemaju nista u Hrvatskoj ,samo u Makarskoj cijela zgrad njihovi stanova … niđe veze al eto,ko je jamio jamio

 • Nemoj da se…..MK….koje hranio pola sirokog….ponasaju se Gore nego za vrijeme robovlasnistva…koji sirokog place…..onda ste svi vi budale….

 • Bit ce njima svima i braci i sekama, a svi suradnici nek sade duvan u docu odakle su i dosli; i radna mjesta za glupane koi su obicne konzerve; penasi sve- mamu im njihovu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.