Cikotiću otkazan poziv na znanstvenu konferenciju u Zagrebu – Jabuka.tv

Cikotiću otkazan poziv na znanstvenu konferenciju u Zagrebu

Nakon niza pritužbi, ali i odustanka pojedinih panelista od sudjelovanja na međunarodnoj znanstveno-stručnoj Konferenciji “Migracije i identitet: Kultura, ekonomija, država (2)”, Institut za migracije i narodnosti povukao je odluku o sudjelovanju na ovoj konferenciji za ministra sigurnosti BiH Selmu Cikotića.

Prije toga, sudjelovanje na konferenciji otkazao je Marko Lucović, politolog i aktivist iz BiH i to iz razloga što je, pregledom Knjige sažetaka, na konferenciji planirano i izlaganje ministra Cikotića. Politolog Lucović trebao je izlagati na temu “Ustavnopravni položaj Hrvata u BiH”, doznaje Dnevni list.

Lucović u pismu IMIN-u navodi kako ne želi biti sudionikom na konferenciji na kojoj će izlagati i Cikotić kojeg se dovodi u svezu sa zločinima nad Hrvatima u Bugojnu 1993. i 1994. godine.

Cikotić, koji je tih godina bio zapovjednik OG Zapad kontrolirajući prostor s kojega je protjerano 15 tisuća Hrvata, što ga dovodi u najozbiljniju indiciju i sumnju sa progonom. Da stvar bude jasnija, tisuće Hrvata Bugojna završilo je u užasnim logorima, a 90 civila je ubijeno. Kosti njih 15 još nisu pronađene. S toga, mišljenja sam da čovjeku poput Selme Cikotića nije mjesto na jednoj uglednoj konferenciji poput ove.

Čvrsto držim da bi se iz glavnog grada Hrvatske u kojemu je sjedište vaše Institucije, trebao širiti glas predvodnik u istini i pravdi za Hrvate u BiH, a da na konferencijama poput ove ne bi trebali izlagati optuženici za ratne zločine. Osim što bi se time poslala jako ružna poruka prema obiteljima ubijenih, prognanih i nestalih bugojanskih Hrvata i prema cijelom hrvatskom narodu u BiH, to bi itekako naštetilo i ugledu Vaše konferencije, na kojoj će sudjelovati niz eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti, napisao je ovaj politolog u svom pojašnjenju odustanka od sudjelovanja na konferenciji.

Podsjetimo, Tužiteljstvo BiH krajem studenog prošle godine donijelo je odluka o “ponovnom razmatranju statusa ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića, u optužnici za ratne zločine protiv hrvatskog civilnog stanovništva na području Bugojna”. Ovime je Tužiteljstvo uvažilo žalbu odvjetnika koji zastupa 13 Hrvata iz Bugojna, te jednog iz Livna, protiv odluke tužitelja o obustavi istrage prema Cikotiću, a nakon što je ranije utvrđeno da ne postoji osnova sumnje da je osumnjičeni Cikotić počinio bilo koje kazneno djelo.

Upravo imenovanje Cikotića državnim ministrom sigurnosti ispred stranke SDA bilo je i razlog za višemjesečne prijepore između SDA i HDZ-a, a jedna od njegovih “najzvučnijih” izjava nakon što je stupio na dužnost ministra sigurnosti je:” Čuo sam mnoge zanimljive i seksi ideje o tome da migrante treba vratiti u zemlje porijekla…”. Ministar je i tada kazao da postoji i “pozitivni aspekt” boravka migranata u BiH jer “puno troše”.

Inače, kako doznaje Dnevni list, Cikotić je na sudjelovanje na konferenciji pozvan od predstavnika EU-a, a ne od samog IMIN-a koji je ipak trebao donijeti odluku o prihvaćanju njegovog sudjelovanja. No, nakon odustajanja sudjelovanja Lucovića, ali i brojnih ostalih pritužbi, IMIN je povukao odluku o Cikotićevom sudjelovanju.

Inače, Institut za migracije i narodnosti osnovan je 1984. godine, isprva pod nazivom Centar za istraživanje migracija i narodnosti, a današnji naziv nosi od 1987. Nastao je spajanjem Centra za istraživanje migracija, nasljednika kontinuiranog istraživanja vanjskih migracija započetog 1967. u okviru Instituta za geografiju Sveučilišta u Zagrebu kojemu se 1977. priključio Centar za izučavanje obrazovanja Instituta za društvena istraživanja Sveučilišta u Zagrebu i Zavoda za migracije i narodnosti (koji postoji već od 1965.), s ciljem znanstvenog istraživanja vanjskih i unutarnjih migracija, hrvatskog iseljeništva i manjina.

Politolog iz Posušja odbio sudjelovati na konferenciji u Zagrebu gdje će biti i Selmo Cikotić

(www.jabuka.tv)


10 komentara

 • Onaj tko podrzava ubicu i nalogodavca monstruoznih zlocina je gori od njega samog…. Oni koji su ga predlozili i imenovali na funkciju min Sigurnosti su jasno rekli sto misle hrvatima u BiH. Samo budali nije jasna ovakva poruka…

 • Marko Lucoviću palac gore!!!

  Tako se brane nacionalni interesi a ne kAo naše jade u parlamentu U Sarajevu , ne smiju pisnuti -samo je bitna naknada

  • Evo tebi i tim “zagrepcancima” poruka od Širokobrijezanina.Ako je to tako nek se napuše naßih k…. a ima ih.puno vise od njihovih jer su ostali samo kao zamorci za sjemena.točka.

 • Nase jude iz HDZ su gori od bosnjackih politicara. Kao koaliciski partneri Selmu su imali tko min Obrane a sada min Sigurnosti… Nase jude su toliko u kriminalu da ovo ne smiju ni pomenuti. Nemoj ti mene a mi nista ne znamo i ne vidimo. Kao ne glasaju za Selmu a Dodikovi glasaju. U svemu slozni a kao u ovom nisu bili. Macku o rep. Dogovor je to bio. Vuci siti ovcice na broji

 • Selmo Cikotić je redovni sveučilišni profesor koji predaje na nekoliko fakulteta, a među kojima je i SCNY koji je među prvih 200 sveučilišta na svijetu, a i dekan je jednoga među njima. Zar doista mislite da bi Amerikanci to dozvolili za jednoga ratnoga zločinca, ili si pridajete toliko važnosti smatrajući kako su Hrvati toliko značajni pa im Amerikanci žele naštetiti? Sama HDZ politika je toliko plitka i naivna, površna i jednodimenzionalna i svakako na dnevnoj je razini pa nastoji i preko Cikotića ostvariti koji domaći bod, jer na međunarodni ne može izaći, jer nitko u komunističkoj partiji HDZ ne govori i ne piše tečno svjetske strane jezike, a da ujedno ima i akademsku znanstvenu titulu, čak niti njihov prvi akademik Gago.

  • za Anonimno
   28.ožujka 2021. u 8.211:
   Može on biti Einstein, a ne sveučilišni profesor, ali on je ratni zločinac nulte kategorije, govno zločinačko kao i Dževad Mlaćo. Na sud sa životinjom.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.