Cikotić: Trebat će još mjeseci, možda i godine da se teret migrantske krize rasporedi – Jabuka.tv

Cikotić: Trebat će još mjeseci, možda i godine da se teret migrantske krize rasporedi

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, u razgovoru za N1 ocijenio je da je situacija sa migrantima u BiH dosta bolja nego li ranijih mjeseci, dok su uvjeti u improviziranom kampu Lipa dosta bolji po mišljenju nadležnih, ali i predstavnika EU i drugih organizacija koji se bave ovim problemom.

Cikotić je kazao da je kod rješavanje migratske krize nastojano da funkcionira država, te da se u proteklih nekoliko mjeseci unaprijedila suradnja Ministarstva sigurnosti s Predsjedništvom BiH, Vijećem ministara, Parlamentom i drugim – nižim razinama vlasti.

Situacija koja je vezana za improvizirani kamp Lipa je kompleksna i imamo različitih ocjena, nisu to standardni uvjeti. Predstavnici Europe su začuđeni i iznenađeni. Zadovoljni su ovim što sada vide. Uvjeti u šatorima su sada prihvatljivi u smislu da su kvalitetno izolirani, imaju kvalitetne podove, vreće, madrace, grijanje, uvjeti za higijenu postoje, prehrana – imaju tri obroka dnevno. Uvjeti su po našoj ocjeni i mišljenju kompetnetnih predstavnika međunarodne zajednice koji se bave ovim pitanjem – sasvim prihvatljivi, rekao je Cikotić za N1.

On je dodao da je Ministarstvo sigurnosti inzistiralo na organiziranom i planskom tretiranju migrantske krize.

Mi smo inzisitirali na organiziranom i planskom tretiranju migranata. Ocijenili smo da je i za građane USŽ bolje da su migranti osigurani u zatvorenom prostoru, nego da slobodnim kretanjem proizvode opasnost. Niste s naše strane mogli čuti nikakve naše ružne kvalifikacije. Mi imamo komunikaciju na razini koja je potrebna da se bavimo ovim, ona je funkcionalna, prisutna i pristojna. Mnogi od nas moraju isključiti osobne odnose zbog odgovornosti posla kojim se bave, dodao je Cikotić.

Cikotić je kazao da je nastojano “da funkciora država”.

Nastojali smo da funkcionira država, da se hijerarhija odgovornosti i nadležnosti institucija poštuje. To smatramo važnim elementima funkcionranja bilo koje razine vlasti. Lako je prepoznati tko je vodio računa o postojanju odgovornosti, a tko je ovlaštenja prekoračivao, poručio je.

Gost emisije N1 na 1 je rekao da se stvaraju uvjeti za organizirano rješenje ove komplicirane situacije, te da na mnogim razinama vlasti ne postoji volja za rješenjem. Na pitanje novinarke N1 čiju podršku ima – a tko je vršio opstrukcije, kazao je:

Pitanje provocira odgovor koji bi stvarao podjele. Tražite odgovornost za one koji ne sudjeluju i zadovoljštinu za one koji sudjeluju. Imao sam podršku Predsjedništva, Vijeća ministara, Parlament pokazuje interes i niže razine vlasti. Imao sam osporavanja odluka i postupaka na svim ovim razinama. Pozitivni i negativni elementi našeg sustava i stanja se vrlo očigledno vide na mnogim aspektima ove krize. Predsjedništvo, koliko je god izostajalo ranije da se donese odluka o angažiranju OS BiH, Vijeće ministara odbijao prihvatiti donošenje nekih akata, odluke za prijem novih policajaca u Graničnu policiju, u prethodnih nekoliko mjeseci se sve to dogodilo, pojasnio je Cikotić.

Vijeće ministara je usvojilo akcijski plan i formiralo radnu grupu o izradi strategije, napomenuo je i dodao da je proglašen centar izvan gradske sredine.

To su elementi novog pristupa upravljanja migracijama.

Trebat će još mjeseci, možda i godine da se teret krize rasporedi.

Napravili smo plan u okviru Ministarstva, nastojat ćemo i očekujemo da ćemo imati podršku i razumijevanje da se prihvatni centri rasporede i na istočnoj granici, sjevernoj, južnoj, što bi značilo da Republika Srpska i županije s hrvatskom većinom preuzmu manji dio tereta, najavio je Cikotić.

Istaknuo je i neophodnost formiranja posebnog tijela koje će se baviti pitanjima migracija i azila.

Sada nemamo političku volju, zakone koji su primjenjivi, nemamo ni tijelo koje je odgovorno za upravljanjem migracijama, dodao je, rekavši da se razmišlja se o novim agencijama, jer trenutne su podkapacitirane.

Ne vidim da se na agilan način radi na Zakonu o stranicma, azilu, kontroli državne granice – jer aktualni nemaju potencijal odgovoriti na ovakav broj ilegalnih migranata koji prelaze granicu, i da te službe imaju broj ljudi za uraditi sve aktivnosti koje su vezane za identifikaciju, praćenje smještaja, naglasio je Ciktotić za N1.

Pojasnio je da je fizički teško zatvoriti granicu u potpunosti, te da su mnoge države već to pokušale ogradama i betonima, ali nisu uspjele. Ipak, pojačana je kontrola istočne granice.

Angažirali smo EUFOR, da u granicama svog mandata – nadzor i obavještani rad na istoku stavi u funkciju kontrole granice. Uključili smo OSA-u i agencije za primjenu zakona – da rade na uhićenju kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem migranata, izjavio je.

Sve to je, prema ocjeni Cikotića, utjecalo na smanjenje broja migranta u Bosni i Hercegovini, smanjilo je njihov prosjek kretanja u BiH, a u svemu je pomogla i zima. Istaknuo je Ciktorić da se do sada pokazalo da 90 posto migranata ipak završi na željenim lokacijama, te da je to tijek kojim se neminovno ide, i podsjetio da migracije se ne mogu promatrati samo kao sigurnostni problem – nego je to tektonski – globalni proces.

Za N1 je otkrio da u BiH trenutno boravi ispod 7.000 migranata. 4.500 na prostoru ŽS, 2.500 na prostoru USŽ. U kampu Lipa ih je blizu četveroznamenkastog broja, između 980 i 990 migranata.

Cijeli intervju pogledajte u videoprilogu.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

 • Selmo, hoces ti organizirat smjestaj na stadionu ko što si u Bugojnu 1993? Di su pokopani bojovnici sa “specijalnim tretmanom”????

 • Ovaj lik je za hrvate gori od 1000 migranata. Njegovo mjesto je u zatvoru i Sudu a ne da pametuje. Neka kaze gdje su pobijeni hrvati koje je on poslao za Zenicu. Niti kostiju im nema. Toliko o ovom min. Sigurnosti. Ruglo institucije i drzave BiH.

 • U mjesta gdje su nastanjeni hrvati sigurno nisu dobro došli jer nam ne treba ne civilizirani narod.
  Imamo mi koga pomagati stradale u potresu u banovini. Nek ih Selmo raspoređuje u mjesta sa bošnjačkom većinom.

 • Kakva poganska njuška.Vodi si ih ženi svojoj , pa neka se nauživa.
  A šta to bi ti poganine ,uvalio bi ih u Hercegovinu.Evo crkajem od smijeha .IŠŠŠ

 • Sexy Selmo opet o sexy turistima!
  Nisu to nikakvi turisti nego uglavnom borci poraženog isila iz Iraka ili Sirije.
  Di oni dođu tamo će se praviti zatvorena geta, cvjetati terorizam i islamistički radikalizam koji se nikada nije ni namjeravao uklopiti u europski civilizacijski kodeks…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.