Cikotić: Državljani s dvojnim državljanstvom dužni posjedovati važeću bh. putovnicu

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić kazao je da su svi dvojni državljani dužni posjedovati važeću bh. putovnicu pri prelasku granice BiH te da je jedino moguće da bh. državljani s osobnom iskaznicom prelaze granicu Srbije i Crne Gore, jer s njima postoji potpisan sporazum.

Cikotić je to kazao na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odgovarajući na pitanje zastupnika Naše stranke Damira Arnauta zašto se državljanima BiH, koji prelaze granicu BiH s osobnom iskaznicom BiH, izdaju prekršajne prijave ukoliko ne posjeduju važeću putovnicu BiH.

Na kojem zakonu se zasniva tako postupanje Granične policije BiH, kada se u Zakonu o putnim ispravama kaže da će se državljani BiH koji pređu preko granice s putnim ispravama koji nisu uređeni ovim zakonom ili s osobnim iskaznicom koja nije osobna iskaznica BiH, kazniti prekršajnom kaznom od 100 do 400 KM, kazao je Arnaut.

Istovremeno je, dodao je, prije više od godinu dana postavio pitanje Graničnoj policiji BiH koliko je najviših dužnosnika BiH u prethodne dvije godine kažnjeno ako su prelazili granicu BiH s putnim ispravama drugih država, ali da nije dobio odgovor.

Ministar Cikotić je podsjetio da je Vijeće ministara BiH 10. rujna donijelo odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH, kojim se stavlja izvan snage odluka kojom je bilo propisano da državljani BH koji imaju dvojno državljanstvo mogu ući u područje BiH s osobnom iskaznicom, bez obzira na način ulaska u drugu državu iz koje se vraćaju.

Odlukom Vijeća ministara koja se počela primjenjivati 12. rujna, vratio se u okvire Zakon o graničnoj kontroli BiH i Zakon o putnim ispravama BiH po kojima postupa Granična policija pri vršenju granične kontrole, zaključio je Cikotić.

(Fena)


41 komentar

 • Šta znači “dodatni uvjeti za ulazak stranaca u BiH”? Nisu BiH državljani stranci u BiH. Njegovo tumačenje “pravila” je idiotsko.

  • Ovo štopriča ratni zlikovac Seronja Cikotić iz lojave bugojanske mahale nema veze sa zdravim razumom ni europskim propisima. On bi dvojnu putovnicu!? To se ne traži nigdje na svijetu, ali on bi tražio. Sigurno ovoj govnuši zvanoj BiH treba love. Taj bi isti zločinac puštao migrante da švrljaju gdje god žele – bez ikakve putovnice. Još kaže da ih treba tretirati kao turiste. Bože sačuvaj, koji umobolnik….

 • Je li ovo onaj Selmo iz Bugojna… Sto su hrvati pod njegovom komandom u Bigojnu protjerani i ubijani. Sad nam on uvodi mjere…

 • Cikoticu, malo si zavidan sto nemaš Hrvatsku putovnicu ili osobnu, Hrvati imaju pravo sa dvojnim državljanstvom, da ulaze u BiH sa osobnom, koja je izdana u BiH.

 • Čovik je bolestan, treba ga hitno poslat u ludnicu. Ako u stranu državu nemoreš putovat sa osobnom u svoju moreš uć u svaka doba. Samo nenormalan more zaključit nešto drugo.

  • Za Pravednika!
   Živio ti meni 100 godina. Isto mislim kao kao ti. Dok sam živ neću uzeti balijsku putovnicu države koja ne postoji niti će ikada postojati. Samo što se ne bih propucao jer to nije kršćanski.

  • Propucaj se brate, nadji jos takvih debila poput sebe, nebitno jesu li rvati srbi il muslimani pa se kolektivno negdje propucajte, spasite ostatak svoje ”pravde” i ”patriotizma”.

 • Naravno je ovo glupo, ali bilo je ocekivano, jer Hrvatska je zabranila bila BiH drzavljanima ako nema dvojno drzavljanstvo odnosno Hrvatsko da mogu uc, sve se vraca, u svakom slucaju je najbolje sidi di jesi i ostani doma.

  • Za Jure ,tupko šta očekivano ,naše hrvatsko je ono što smo čizmom i puškom obranili i tu smo svoji dosta mutavosti ,otriznite se malodušni i ,ovaj terorista Alijin neće proći

  • Hrvatski dokumenti vrijede u cijelom svijetu…osim u BiH, Pakistanu, Somaliji, Pakistanu i Jemenu. Ne znam, možda u još kojoj vukojebini iste vrste. Mrš Cikotiću, smeće zločinačko. Pozdravi Mlaću, Mahmuljina i Sefera, a Bakiru poliži šupak.

 • Pa moj hrvatski narode, do kada će nas bagra muslimanska gu..ti kako im se prohtije???!!! Zar je za ovo poginuo moj ćaća???!!! Da u vlastitu državu ne mogu ući sa osobnom iskaznicom (koja važi na cijeloj teritoriji BiH!!!) nego mi treba pasoš???!!!
  A naši predstavnici ŠUTE!!!

  • Ma odvojit se , pravi granicu , carinu… Svako sebi…i svako svoju putovnicu…. Sta se natezete vise…i lomite koplja preko naroda….

  • Ma nabijem ja izvrsnu vlast na neku stvar!
   Dosta je bilo muslimanske drzave, stize HERCEGOVACKO PROLJECE, NARODE PUSKE U RUKE I ROKAJ MARVU

 • Sve ste, gospodo, poduzeli i ucinili da nam ne preostaje nista drugo vec mrziti ovo sto vi zovete drzavom. Samo dalje, ovako zasigurno nece dugo, a ako poslije ovoga svega dodje pakao – bit ce bolje!

 • Zamolio bih portal da ovu temu drzi na “vidljivom” mjestu dva – tri dana, a da netko tko je u to upucen objasni tu situaciju na razumljiv nacin. Takoder da komentira netko tko je “frisko” presao granicu. Ova situacija se razvlaci duze vrijeme i u ovom slucaju Selmo Cikotic nije bitan. Razumljivo je da se u odnosima izmedu drzava koristi reciprocitet. Ako jedna drzava ne dozvoljava drzavljanima druge drzave ulazak bez putovnice onda ce ta druga drzava posegnuti za istom mjerom. Medutim ovdje mi nije jasno da li drzavljani BiH ili bilo koje drzave s osobnom iskaznicom mogu uci u svoju drzavu? Da li drzavljanin npr. Svedske pri povratku iz inozemstva moze uci u svoju drzavu s osobnom iskaznicom. Vjerojatno svaka drzava na svjetu ima putovnicu i to nije sporno samo je meni nepoznato da li se ona obvezna za vlastitu zemlju? Dobro bi bilo da netko to pojasni.

  • Evo ja da ti pojasnim ukratko.Ova drzava Bih…tzv.vlast ove drzave donosi zakone kako se kome qurac digne ili spusti u datom trenutku… lome koplja i svoje frustracije preko naroda…. I kad se ratuje ,ko ratuje ?narod ratuje…zbog ne/dogovora vladajucih.oko gluposti..a oni su tada na sigurnom…. Balkan je ovo komandante Marku…balkanski mentalitet…za vjeke vjekova Amen

 • 18 :55Svi su ti oni uvezani i rade u talu : mafija , sudstvo, tuziteljstvo , policija , sipa , kriminalci, politicari … ti meni ja tebi…//.HDZ Je najveca kriminalisticka organizacija u povjesti covjecanstva sto su ovi prostori mogli stvoriti…

 • Zakon o graničnoj kontroli? On ministar 🙁
  Zakon o kretanju i boravku stranaca je nadležni Zakon za strance a BH državljani nisu stranci i taj Zakon se ne primjenjuje na BH građane, bez obzira imaju li dvojno ili deset državljanstva. Samo stvaraju nered i animozitet prema svakoj vlasti u BiH. Veći idiot od Selme je samo onaj ko ga je postavio 🙁

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.