Cijene u svijetu padaju, a od pojeftinjenja goriva u BiH još ništa

Rast broja zaraženih u svijetu, restriktivne mjere u pandemiji i slabija potražnja te neočekivani rast zaliha benzina u SAD utjecali su na osjetan pad cijena nafte na svjetskim burzama.

Cijena barela na Londonskoj burzi je prošlog tjedna pala za 8 posto i na najnižoj razini od travnja, dok je na američkom tržištu cijena niža za 9 posto i na najnižoj je razini od rujna prošle godine.

Pad cijena goriva, barem i nakratko, dobro bi došao BiH, gdje su, prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, cijene nafte i naftnih derivata u srpnju ove godine i za više od 20 posto više u odnosu na srpanj 2020. godine.

Veliko zakašnjenje

U BiH se sva poskupljenja nafte osjete, maltene, odmah, a pojeftinjenja tek s velikim zakašnjenjem i uglavnom djelomično. Ipak, mislim da je sadašnji pad toliko značajan da se mora odraziti i na cijene u BiH. Koliko brzo i u kojem opsegu će domaće cijene goriva biti smanjene, ovisi samo od prometnika goriva, jer nema nikakvog mehanizma niti automatske formule za izračun cijena kojima bi se to ubrzalo, kazao je za Avaz Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Cijene osnovnih životnih namirnica nezaustavljivo rastu

Iako vjeruje da će do određenog pada cijena goriva doći, Gavran ne vjeruje da će se to odraziti na sve ostalo što je, zbog rasta cijena nafte, u međuvremenu, poskupjelo.

Na kraju, u lancu poskupljenja teško je razlikovati što je bilo i u kolikoj mjeri opravdano, a za što se iskoristio izgovor. Zbirni efekt je da je ukupna razina cijena viša nego što je opravdano i pogotovo viša nego što veliki dio gospodarstva i građana može podnijeti, istaknuo je Gavran.

Porezna davanja

Predsjednik Udruge prometnika nafte i naftnih derivata Gospodarske komore FBiH Milenko Bošković kaže da cijene na našem tržištu diktira nekoliko dobavljača koji ne prate dosljedno trendove na burzama. Podsjeća da je na snazi i odluka Vlade FBiH o ograničavanju marži, zbog koje trgovci ne mogu puno utjecati na konačne cijene goriva, za razliku od države koja ih je opteretila.

Porezna davanja na litru dizela su 1,05, a na litru benzina 1,15 KM. To je nekakav start, tako da burza kod nas može utjecati nekih pet feninga gore-dolje, pa ne možemo očekivati neka znakovita pojeftinjenja. U vrijeme intenzivne korone barel goriva bio je oko 36 dolara, a sad je blizu 70, dok je prerađena nafta bila 300 i nešto dolara, a sad je više od 700, tako da ne možemo reći da imamo neku eskalaciju cijena, rekao je Bošković.

Ekonomija Federacije BiH na putu oporavka

On navodi da su cijene goriva u Srbiji blizu 3, u Hrvatskoj nešto iznad 3 KM, a u Crnoj Gori 1,40 eura.

BiH u ovom trenutku ima 50 posto tih nekih davanja iz litra goriva, a širom Evrope ona su od 40 do 60 posto. Međutim, ono što je kod nas veliki namet je to što svaki građanin iz litre goriva s 25 feninga financira izgradnju autocesta, što nijedna država u okruženju nije uradila, istaknuo je Bošković za Dnevni avaz.

Jasan rast

Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, maloprodajne cijene Super plus bezolovnog benzina BMB 98 u srpnju ove godine su za 12,38 posto bile više u odnosu na srpanj prošle godine, a za 2,71 posto u usporedbi s prethodnim mjesecom.

Cijene Premium bezolovnog benzina BMB 95 za godinu su porasle za 21,43 posto, dok je u srpnju litra benzina bila skuplji za 3,27 posto u odnosu na lipanj 2021. U razdoblju srpanj 2020. – srpanj 2021. cijene dizela zabilježile su rast od 20,11 posto, dok je dizel u srpnju bio skuplji za 3,36 posto u odnosu na lipanj.

Novalić obećao povećanje mirovina u FBiH

(www.jabuka.tv)

9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.