Cijene ‘smrti’ u regiji: BiH najjeftinija, Crna Gora najskuplja

Građani u zemljama regije u slučaju smrti svog srodnika za pogrebne usluge moraju izdvojiti između 500 i 3.000 eura, pokazala je analiza Anadolije.

U zemljama regije “posljednji troškovi” najmanji su u Bosni i Hercegovini gdje građani za pogreb uz svu popratnu opremu trebaju izdvojiti minimalno 460, odnosno 550 eura.

Slična situacija je i u Srbiji gdje prosječna cijena pogreba iznosi oko 545 eura, dok je u Hrvatskoj ona duplo veća. Prema podacima jednog od najstarijih pokopnih poduzeća u Europi, za jednu sahranu u Zagrebu potrebno je najmanje 1.200 eura.

U ovim zemljama ukupna cijena sahrane u mnogome ovisi od veličine i kvaliteta kovčega ili sanduka, no, u Crnoj Gori je malo drugačije. Iako je maksimalna cijena kovčega u Podgorici 400 eura, jednog građanina u ovom gradu sahrana košta oko 3.000 eura.

BiH: Treba prostora za umrle

Šefik Vatreš, koordinator Županijskog javnog komunalnog poduzeća “Pokop”, koje upravlja sa devet aktivnih komunalnih grobalja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, za AA je kazao da troškovi sahrane u Sarajevu koštaju oko 1.100 konvertibilnih maraka KM (550 eura) te se kreću i do 6.000 KM, ovisno od veličine i kavaliteta sanduka, javlja Anadolija.

Prema njegovim riječima, 700 KM u ukupnom trošku od 1.100 KM čine usluge pokopnog društva i ta cijena se nije mijenjala od 2001. godine do sada.

“Kovčezi se kreću od 300 KM do pet ili 6.000 maraka”, kaže Vatreš, dodavši da ima građana koji izraze želju za kupnju sanduka u vrijednosti i do 5.700 KM.

Kada su u pitanju dženaze (muslimanske sahrane), poduzeće “Pokop” ima suradnju sa muslimanskim pokopnim društvima “Bakije” i “Jedileri” te uslugu dženaze ukopa na svojim grobljima vrši po cijeni od oko 300 KM.

U vezi sa poskupljenjima rezervacija grobnih mjesta na pojedinim grobljima kojim upravlja ovo poduzeće, Vatreš je podsjetio kako je svakodnevno sve manji broj grobnih mjesta koja su na raspolaganju umrlim osobama te da su neophodna sredstva za dalja proširenja.

“Rezervacija grobnog mjesta ne utječe na troškove sahrane i ona nije obavezna. Nama treba prostora za umrle osobe i mi želimo osigurati taj prostor. Samo grobno mjesto građane košta 40 KM”, naveo je Vatreš.

Duplo skuplje cijene u Hrvatskoj

Zoran Zečević, voditelj prodaje u Pogrebnom poduzeću “Zagreb”, jednog od najstarijih ove vrste u Europi, kazao je da kompletni troškovi za ukop osobe koja nema rezervirano grobno mjesto u glavnom gradu Hrvatske prosječno iznose oko 8.500 kuna (1.200 eura).

Ova cijena uključuje klasičan pogreb sa sandukom u zemljani grob, opremu, prijevoz te troškove groblja koji se naplaćuju za kupnju groba te sam ukop. U slučaju da se radi o ukopu osobe koja je kremirana, troškovi su manji za 200 eura.

Cijene sanduka u ovom poduzeću se kreću od 300 do 1.000 eura. Građani koji se odluče za glazbu tijekom sahrane plaćaju 200 eura za limenu glazbu, objava u novinama je između 70 i 200 eura ovisno od prostora te cvijeće od 70 do 200 eura, ovisno od veličine odnosno broja cvijetova.

Godišnja naplata održavanja groba u Zagrebu iznosi 15 eura, a u slučaju da neplaćanja pretplate 10 ili više godina groblje ima pravo oduzeti grob i preprodati ga dalje. Transport unutar Hrvatske u ovom poduzeću košta 50 centi po kilometru, a cijena za inozemstvo je 70 centi po pređenom kilometru u oba pravca.

Srbija: Cijena održavanaja groba 10 eura

Prema podacima Informacijskog centra JKP “Pogrebne usluge” Beograd, koje u svojoj nadležnosti ima deset beogradskih grobalja, prosječna cijena sahranjivanja iznosi 67.447 RSD (545 eura), od toga 230 eura je trošak same sahrane, dok je cijena pogrebne opreme 285 eura.

Ukupna cijena sahranjivanja ovisi od sanduka odnosno od veličine, namjene i vrste materijala od kojih su izrađeni, a njihove cijene se kreću od 106 pa do 1.975 eura.

Pravo na umanjenje pogrebnih troškova imaju osobe koje snose troškove sahrane za osobu korisnika mirovine iz kategorije zaposlenih, vojnih umirovljenika te umirovljenika samostalne djelatnosti, piše Anadolija.

Naknada za održavanje i uređenje površine groblja se plaća godišnje. Cijena održavanja groba iznosi oko 10 eura dok troškovi održavanja grobnice koštaju ovisno od njene veličine. U Beogradu oko 65 posto korisnika groblja plaća godišnju cijenu za održavanje grobova.

Crna Gora: 3.000 eura za pokop

Ipak, najviše cijene pogrebnih troškova su u Podgorici gdje stanovnici za sahranjivanje umrlog moraju izdvojiti najmanje 3.000 eura.

Kako nam je potvrđeno iz prodavnice pogrebne opreme crnogorskog poduzeća “Pogrebne usluge” u Podgorici, cijena jednog sanduka iznosi 150 eura, a kreće se do 400 eura. Ovo poduzeće upravlja sva dva gradska groblja “Čepurci” i “Zagorič”.

Na gradskim grobljima umrli se ne ukopavaju u zemljane grobove već se tu izgrađuju tipske grobnice sa dva i četiri ukopa i prodaju kao takve. Sahrane u zemljane grobove moguće je obaviti izvan Podgorice, na seoskim grobljima.

Obzirom da nema grobnica za jednu osobu, građani se odlučuju na grobnicu sa dva ukopa, a najjeftinija takva grobnica iznosi 2.596 eura. Prateće usluge na ovim grobljima koštaju oko 400 eura tako da stanovnika Podgorice jedno sahranjivanje košta oko 3.000 eura.

Mostar

Podsjetimo, Bljesak.info je ranije uradio analizu cijena pokopa u Mostaru iz koje je zaključeno da je za ‘pristojan’ pokop potrebno izdvojiti minimalno 2000 do 3000 KM, plus grobno mjesto. Cijene grobnih mjesta u Mostaru variraju i kreću se od 3000 do 4000 KM, ovisno o kojem se groblju u gradu radi.Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.