Cijene nafte porasle na 74 dolara, očekuje se obnova sankcija Iranu

Cijene nafte približile su se danas na međunarodnim tržištima razini od 74 dolara, poduprte nastavljenim smanjivanjem razlike između ponude i potražnje te očekivanjima vijesti iz Washingtona o obnovi sankcija Iranu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 73,92 dolara. U identičnom je iznosu porasla i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 68,73 dolara.

Sankcije su ukinute 2016. godine

Tržište očekuje odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o obnovi sankcija Iranu zbog nuklearnog programa. Teheran je nakon ukidanja sankcija početkom 2016. godine ponovno preuzeo poziciju velikog izvoznika zahvaljujući sporazumu sa skupinom utjecajnih zemalja koji je predviđao ograničenje spornog nuklearnog programa.

Američki predsjednik kazao je da neće produljiti suspenziju sankcija ako europski saveznici do 12. svibnja ne isprave “strašne pogreške” u međunarodnom sporazumu.

Očekivanja da će se Sjedinjene Države povući iz sporazuma (o iranskom nuklearnom programu) i da neće produljiti suspenziju sankcija drže cijene nafte na oba tržišta blizu najviše razine u tri godine, tumači Stephen Brennock iz londonske brokerske kuće PVM Oil Associates.

Europski saveznici pripremaju mjere zaštite europsko-iranskih odnosa

Europski saveznici namjeravaju Trumpu sljedećeg tjedna dostaviti plan za spas sporazuma, ali paralelno pripremaju mjere zaštite europsko-iranskih poslovnih odnosa u slučaju da se Washington povuče iz sporazuma.

Trgovci strahuju da bi se zbog sankcija opskrba naftom iz Irana mogla smanjiti.

Analitičari ANZ-a Daniel Hynes i Soni Kumari procjenjuju da bi do kraja godine cijene na londonskom tržištu mogle dosegnuti 80 dolara, pripisujući njihov rast u posljednjim danima pojačanim geopolitičkim rizicima i smanjenoj globalnoj opskrbi.

Očekuje se smanjenje razlike između ponude i potražnje

Očekujemo da će se razlika između ponude i potražnje na tržištu još više smanjiti u drugoj polovini 2018. godine, napisali su u bilješci klijentima.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) jutros izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 70,66 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina)


1 komentar

  • Očekuje se i da naši politički majmuni dignu još cijenu benzina. Brzo će biti skuplji rezervoar goriva nego visina prosječne plaće.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.