Cijene nafte i dalje u padu

Terminske cijene nafte su danas ponovno pale u očekivanju najnovijeg izvještaja o američkim zalihama tog energenta i uslijed slabijih od očekivanih trgovinskih podataka iz Kine i Njemačke, naveli su analitičari.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u siječnju pojeftinio je na merkantilnoj burzi u New Yoruku 86 centi na 62,96 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za siječanjsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 81 cent na 66,03 dolara, prenosi agencija France Press.

“S obzirom na prekomjerne globalne zalihe, glavna briga u ovom trenutku je razina proizvodnje nafte u SAD. U fokusu investitora će biti izvještaj o američkim zalihama kako bi se vidjelo ima li bilo kakvih promjena u rastu proizvodnje”, izjavio je investicijski analitičar jedne singapurske tvrtke.

Analitičari koje je anketirao američki dnevnik “Wall Street Journal” prognoziraju da su američke zalihe nafte u nedjelju zaključno sa 5. prosincu pale za 2,7 milijuna barela, dok industrijska grupacija “Američki naftni institut” predviđa povećanje obujma zaliha za 4,4 milijuna barela.

Službeni izvještaj američkog ministarstva energetike očekuje se kasnije danas, nakon što je to ministarstvo jučer snizilo svoju prognozu proizvodnje nafte u SAD za 2015. na 9,3 milijuna barela dnevno sa ranije planiranih 9,4 miliona.

Prema riječima analitičara, ovotjedni trgovinski podaci iz Njemačke i Kine ukazali su na pad globalne potražnje, vršeći dodatni pritisak na cijene nafte.

Izvoz Njemačke je u listopadu, na mjesečnoj razini, pao 0,5 posto, a uvoz za 3,1 posto, dok je izvoz Kine u studenom, na godišnjoj razini, porastao samo 4,7 posto, dok je uvoz pao 6,7 posto.

(Srna)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.