Cigarete na crnom tržištu sve skuplje, a sve ih teže pronaći

Da je ilegalnih cigareta sve manje, potvrdili su i brojni građani, koji tvrde da na tržištu nema ilegalnih cigareta, koje su do prije samo nekoliko mjeseci najnormalnije kupovali uglavnom na tržnicama i kod uličnih prodavaca.

Takođe, naglašavaju da se i danas ponegdje mogu naći cigarete i duhan bez trošarinskih markica, ali da je njihova cijena daleko veća i približno ista kao i legalnih cigareta s trošarinskom markicom, pišu Nezavisne novine.

Cigarete koje sam pušio i kupovao na tržnici bile su prvo tri KM, onda su poskupjele na 3,4 KM pa 3,6 KM i na kraju ih uopće više nema. Sad imaju druge neke bez trošarinskih markica, ali koštaju 3,7 KM i četiri KM, i to ako ih ima. Sedam dana ih nema pa onda dva dana ima i tako je u posljednjih skoro dva mjeseca, ispričao je jedan građanin Banjaluke.

U Upravi za neizravno oporezivanje BiH kažu da je u prvih sedam mjeseci ove godine oduzeto duhana i cigareta namijenjenih crnom tržištu u vrijednosti od 4,4 milijuna KM, te da je to uvjerljivo više u odnosu na podatke za svaku prethodnu godinu.

To su samo podaci iz UNO; a na to treba dodati još i ostvarene rezultate Granične policije BiH, kao i svih nadležnih MUP-ova u cijeloj BiH. Pojačane aktivnosti službenika UNO i broj izvedenih akcija svakako su doprinijeli smanjenju prodaje duhana i cigareta na crnom tržištu u BiH, rekli su u Upravi za neizravno oporezivanje BiH.

Da su zapljene ilegalnih cigareta rekordne, pokazuju i njihovi podaci, pa je tako u prvih sedam mjeseci ove godine vrijednost zaplijenjene robe bila 4,4 milijuna KM, a tijekom cijele 2020. godine zaplijenjeno je i oduzeto duhana i cigareta bez trošarinske markice u vrijednosti od 2,4 milijuna KM. Godinu ranije, odnosno 2019. godine, službenici UNO zaplijenili su 1,2 milijuna KM ilegalnih cigareta i duhana, dok su 2018. godine te zapljene iznosile 1,7 milijuna KM.

Stručnjaci u BiH kažu da se u posljednje vrijeme u medijama moglo primijetiti da su akcije i zapljene ilegalnog duhana i duhanskih proizvoda češće te da je vrijednost te zaplijenjene robe dosta veća nego prethodnih godina.

Jedan od razloga za uspjeh jesu i sve češće akcije naših institucija, ali i također akcije koje se provode u susjednoj Crnoj Gori. U konačnici zbog problema u lancima distribucije ilegalnih proizvoda, a uz istu ili sličnu potražnju, imamo situaciju da dolazi do poskupljenja ilegalnih proizvoda, tako da je sada razlika u cijeni smanjena između ilegalnih i legalnih. Ipak to još ne znači da imamo povećanje u naplati javnih prihoda u odnosu na prethodne godine, rekao je Faruk Hadžić, ekonomski analitičar.

On ističe da je sada pravi trenutak da se uz smanjenje trošarinaa na duhan i duhanske proizvode te uz jači inspekcijski nadzor vrati ilegalno tržište u legalne tijekove, a što će se višestruko pozitivno odraziti na prihode po osnovi trošarina i PDV-a, pišu Nezavisne.

Inače, u odnosu na životni standard, Bosna i Hercegovina ima najviše trošarine na duhan i duhanske prerađevine u Europi, zbog čega su u jednom trenutku ova tržišta, legalno i ilegalno, bila praktično izjednačena.

(www.jabuka.tv/Foto: Dubravka Petrić/Pixsell)6 komentara

  • Cijene ne mogu biti skupe, mogu biti visoke ili niske. Cigarete mogu biti skupe ili jeftine. Hvala.

  • Kod nas ima sve vise sverca ,kako policija ne reagira ,znaju davat glupe kazne ako se prekorači malo brzina , a ne znaju loviti puno teze prekršaje i kriminalce poput ovi s cigaretama i drogom ,i ova NASA policija je zalosna,primaju placu ,igraju igrice ,nista drugo ne rade ,zalosno ,sad se korona malo smirila ,nadam se da ce tako ostat i s ovim cijepivom i to ,cudno vrijeme doslo ,kriza se u zraku osjeca,krivci lopine iz HDZ a njih nitko ne dira imaju para potplate i tjt ,da se ja pitam svi bi meni oni lezali po zatvoru u Zenici i Mostaru ali kakva nam je drzava dobro nema vise ubojstava i tih prekrsaja

    • Nitko ti ne brani da se zaposliš u policiji i kako kažeš igraš igrice i primaš plaću … bijedni ste vi ljudi koji samo sjedite i osuđujete.. probaj živit mjesec dana od plaće koju primi jedan policajac u ŽZH.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.