Christian Schwarz-Schilling: Dodikovo prekrajanje granica iluzija, treći entitet fikcija

U intervjuu za Deutsche Welle (DW), bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling je rekao da će BiH preživjeti, ali i ocijenio da će trebati cijeli jedan novi naraštaj da ispravi greške aktualnih političara i međunarodne zajednice.

“BiH će preživjeti. Nema drugog izbora. Ali to što cijela stvar sa visokim predstavnikom nije konzekventno odrađena ima za posljedicu da temelji nisu pravilno postavljeni”, smatra on. Schwarz-Schilling je za navedeni njemački medij kazao da BiH nije propala država, ali da se njom ne može upravljati jer se svatko petlja u nju: Srbija, Hrvatska, ali i Rusija i Turska.

Njegov je stav da nije moguće ukidanje entiteta u BiH, jer su oni činjenice, ali smatra da bi BiH morala imati jednog predsjednika.

“Konstrukcija zvana Predsjedništvo, koja se sastoji od tri suprotstavljenje etničke grupe, koje čine vrh države, ne može funkcionirati”, pojasnio je dodavši da zagovara nametanje provedbe presude u predmetu “Sejdić-Finci” uz pomoć tzv. bonnskih ovlasti. S druge strane, pak, on nije za “novi Dayton” jer drži da bi mogao unijeti još više zabune nego postojeći.

Otcjepljenje i pripajanje RS-a Srbiji, skupa sa sjeverom Kosova, te stvaranje trećeg entiteta u BiH i njegovo pripajanje Hrvatskoj, Schwarz Schilling smatra iluzijom, za koju nema šansi da postane stvarnost.

“U Daytonu nije bilo riječi o trećem entitetu, niti je on trebao postojati. Čovićev prijedlog Izbornog zakona nije u redu i cilja na formiranje trećeg entiteta, zbog čega nema dogovora jer takav Izborni zakon cilja na to da je vrhovni autoritet etnička grupa, a ne građanin, što nije sukladno presudi “Sejdić-Finci”, a koja je jedna od glavnih pretpostavki za približavanje BiH EU”, rekao je.

Schwarz-Schilling smatra i da se Čović savršeno razumije s Dodikom, jer obojica stvaraju barijere koje su protivne rješenjima u BiH.

Za Schwarz-Schillinga je glavni kočničar Daytonskog sporazuma, prije svega, RS sa svojim predsjednikom Miloradom Dodikom. Za njegove riječi da “RS mora poduzeti svaki korak koji nas odvaja i čini neovisnim o BiH, a BiH čini prevaziđenom”, sugovornik DW-a kaže da ne predstavljaju retoriku već strategiju. Schwarz-Schilling je za smjenu Dodika
samo pod uvjetom da se pokrene proces koji bi rezultirao njegovim razrješenjem ako nastavi voditi politiku u istom obliku kao i do sada.

Visoki predstavnik ne treba nikog pitati što smije, a što ne

Schwarz-Schilling je kritizirao aktualnog visokog predstavnika što ne koristi tzv. bonnske ovlasti. Istakao je da visoki predstavnik, koga bira Vijeće za provedbu mira, sam sebi odgovara i da po Daytonskom sporazumu ne treba postavljati pitanja PIC-u smije li intervenirati ili ne. Obrazlažući te tvrdnje, citirao je Richarda Holbrooka, kreatora Daytonskog
sporazuma, da je pozicija visokog predstavnika uvedena kako bi se korigiralo nesavršeni mirovni ugovor.

Upitan što Europljani moraju uraditi da ubrzaju da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU, Schwarz-Schilling je odgovorio da ne vjeruje da će Europska komisija biti u stanju poduzeti potrebne mjere.

“To može uraditi samo europski motor – Njemačka i Francuska. I samo ako kažu, mi nećemo na Balkanu samo mir već od Balkana želimo napraviti demokratskog, europskog partnera. A to možemo samo ako svoje zahtjeve potpuno jasno formuliramo i pobrinemo se da se sve što se ne ispoštuje i sankcionira”, smatra on iu ocjenu da je britansko-njemačka inicijativa, koja je bila dobra, zapravo propala.

“To nije samo pitanje ekonomije i tržišta, već morate imati nekoga tko tamo sjedi i bori se protiv pogrešnih političkih ciljeva, poput onih kakve slijedi Dodik“, kaže sugovornik DW-a.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • Žašto u Švicarskoj ne uklonite kantone i neka bude jedna cjelina. U BiH da se bude birao jedan predsjednik i ukinu entiteti non stop bi bio Bošnjak predsjednik u BiH, dok bi dva druga naroda bila manjina i zakon bi se samo nad njima provodio. Kad bude Švarc Šiling i njegova obitelj živila u BiH nek onda daje mišljenja, a lako je iz daljeg raspravljati o nečijoj sudbini.

  • Svatko onaj tko okusi bosansku baklavu,bureke,ćevape u somunu,dobije na korištenje ili u vlasništvo vikendice u Bosni,negdje pored izvora neke mirne rječice,a ima u pratnji mlade bosanke kad god mu se to prohtije a pune račune EUR-a,dolara ili KM svejedno,priča upravo ono što priča ovaj imbecilni fosil Christian Schwarz Schiling i njemu slični visoki predstavnici u BiH svi do jednoga.On upravo priča ono što mu je servirano od strane jedne strane a ta je strana upravo ona koja mu je dala i omogućila ovo sve gore pobrojano.Muslimanska.Pa stoga nije čudno kad takav olinjali i ofucani političar koji podržava gay parade,istospolne zajednice,Istanbulsku konvenciju a sve Božje zakone odbacuje,kao i bilo kakve pomisli o stvaranju trećeg entiteta hrvatskog naroda u BiH ili bilo kakvu Dodikovu inicijativu u BiH.Međutim i on i onakvi kao on ne mogu ništa Bogu i njegovim zakonima niti će ikada išta moći.Ne mogu ništa niti hrvatskom narodu koji je uvijek ostao i opstao unatoč takvima kao što je Schwarc-Schilling i imati će svoj treći hrvatski entitet jer ovakva BiH i FBiH neće opstati,jer je upravo zahvaljujući njemu i takvim slugama zla Dayton od samog svog potpisivanja postao neodrživ za hrvatski narod.Ono što ovdje najviše nedostaje je snažna ,jedinstvena i nedvosmislena volja predstavnika hrvatskog naroda u RH i BiH da se ovakvi likovi više ne igraju sa sudbinom hrvatskog naroda u BiH,te da im jasno i rezolutno poruče:daleko vam kuća od Hrvatske bila.

  • Kako to samo Deutsche Welle pravi vake intervjue??? Ima li drugi novina?? A ovi je bivsi!! Ko te sta pita??? Pederska posla!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.