Christian Schmidt od nedjelje novi visoki predstavnik u BiH

Christian Schmidt u nedjelju će službeno preuzeti ulogu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, a na toj poziciji naslijedit će Valentina Inzka.

Schmidt je izabran za novog visokog predstavnika 27. svibnja ove godine, uz protivljenje Rusije. Njegov izbor izazvao je burne reakcije, a održana je i sjednica Vijeća sigurnosti UN-a s ciljem da se njegov izbor spriječi i zatvori OHR. Ova odluka koju su inicirale Rusija i Kina nije prošla.

Uoči stupanja na funkciju, Schmidt je imao oštre poruke. Među njima je i ona koju je izgovorio na Dubrovnik Forumu.

Ako pogledamo Bosnu i Hercegovinu vidjet ćemo da se ne radi o većini ili manjini nego se radi o tri konstitutivna naroda i ostalima. Danas ako bismo pogledali na Dayton imali bismo ideje da neke članke napišemo drugačije ili da imaju drugačije opcije. Ali, tako je kako je. Istovremeno, prilično je jednostavno za one koji imaju fantazije da bi bilo dobro mijenjati granice. Ili imaju fantazije da kreiraju nove zemlje rekao bi im da je gotovo. Vrijeme je da se opredijelimo za stabilnost i da se ponašamo prema ljudima onakvima kakvi su”, kazao je Schmidt.

Dodik: Schmidt nema nikakve veze s europskim putem BiH, on se lažno predstavlja

U intervjuu za Deutsche Welle na nedostatak podrške Rusije i najavljene opstrukcije iz RS kazao je kako je kao političar koji je u politici 30 godina, naviknut i zna kako raditi i ophoditi se s proturječnim, suprotnim ili drugačijim mišljenjima.

Svima onima, koji se sada pokušavaju pozicionirati ili možda žele istresti svoj bijes, želim reći da sam relativno iskusan i da sam štošta doživio. To će sigurno dovesti do toga da ne posustanem i ne izgubim volju u zalaganju za BiH. I da je moj zahtjev i apel da razgovaram sa svima. Odluka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (op.red.: Vijeće sigurnosti je 23.7.2021. odbacilo zahtjev Rusije, koji je podržala i Kina, za usvajanjem rezolucije kojom se traži ukidanje OHR-a.) znači jačanje pozicije visokog predstavnika i njegovih ovlasti. To mi daje dobru osnovu da, nakon što stupim na funkciju visokog predstavnika, obavljam svoju dužnost onako kako je shvaćam i na temelju nadležnosti koje mi je dodijelila međunarodna zajednica, naglasio je, prenosi N1.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a u oglasili su se u subotu priopćenjem za javnost u kojem su naglasili svoju kontinuiranu podršku autoritetu i mandatu visokog predstavnika i vitalnoj ulozi koju visoki predstavnik ima sve dok se ne ispuni pet ciljeva i dva uvjeta za izlazak BiH iz režima međunarodne supervizije. I protiv ovog zaključka je bila Rusija.

Schmidt posjetio franjevce u Mostaru

(www.jabuka.tv)
13 komentara

    • nije Merkelica kriva sto je sve to tako. zena oce isto kao i ti. posteno. ali s kim si takav si. nju cijelo vrijeme blatite i vi sada. zena je u redu. malo mozga ostavi. satra piva sve?

  • hebeš brak gdje te drugi miri nigda tu nema braka ni ljubavi ok ako nam je ovo prijatelj i želi nam pomoći hajde gospodine ne uzimaj platu od naše crkavice dovedi kakvu tvornicu da se naša omladina vraća donesi zakon pohapsi pokvarene političare koji nas opljačakaše ti možeš donit zakon kako incko donosi ali ništa od toga to je još jedan tovar koji je došao da nam život zagorča dok ne uzmu ono što vrijedi kakvi smo mi ljudi kada u nas na balkanu nema pametna čovika i moramo ga uvoziti ako se država ne može napraviti za trideset godina e kad će

  • Hoce li se odlukom visokog predstavnika prestati velicati ratni zlocinci Halilovic, Cikotic, Mlaco i ostali koji obnasaju politicke funkcije u ovoj nakaradi koju zovu BiH?

  • Visoki prestavnik treba ugasiti i raspustiti paralelne institucije duboke bosnjacke drzave koja upravlja VSTV, Min Sigurnosti, Osom, Mupom, Oresjednistvom. Nadzor nad svim imaju SDA i bivsi, sadasnji obavjestajci Aida.. Zato pravna drzava ne moze da zazivi, zato nema procesa za lazne diplome, pljacku, ubistva, nabavku raspiratora, za zlocine nad hrvatima itd… Zalosno je zivjeti u drzavi gdje su na slobodi ubice i nalogodavci Leutara, Ugljena, Delalica, malog Memica, Dragicevica, policajaca u Sarajevu itd. Kad to rijese stranci i visoki prestavnik zemlja, drzava BiH ce krenuti u pravom smjeru. Ovako cinjenica je da su zrtve ponizene i vrijeda ih se a ubice i nalogodavci nagradeni. Tko pode cackati na tim predmetima onako kako to sluzba nalaze smjenjuju ga. Zato sto mafija bosnjacka drzi sve poluge zakonodavne vlasti u svojim rukama…

  • koliko je dobar da za njega u njemačkoj nema posla pa ga nama susnuli da je neki sposbnjaković ne vjerujem da bi ga vamo slali

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.