Cheerleading i tajlandski boks postali olimpijski sportovi

U utorak je u Lausanneu održana sjednica na kojoj je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) priznao tajlandski boks i cheerleading.

Zahvaljujući ovoj odluci, tajlandski boks bit će u mogućnosti koristiti poticaje MOO-a te sudjelovati u raznim programima kao što su razvoj sportaša i borba protiv dopinga.

Ovime se broj priznatih olimpijskih sportova povećao na 37, a na ovoj je sjednici od 16 prijedloga odbijeno 14.

“Muay thai je sport sa 135 nacionalnih saveza, od kojih je više od 60 priznato od njihovih nacionalnih olimpijskih odbora. Muay thai ima 400 tisuća registriranih sportaša”, izjavio je Kit McConnell, MOO-ov sportski direktor.

Ovim će sportovima godišnje pripasti 25 tisuća dolara poticaja od MOO, a potrebno je i naglasiti kako probni period iznosi tri godine te će im nakon isteka istog biti otvorena mogućnost prijave za uvrštenje u program Olimpijskih igara.

“Cheerleading je sport koji raste, sport koji ima više od 100 nacionalnih saveza i četiri i pol milijuna registriranih natjecatelja”, izvijestio je MOO.

”Cijelu večer smo pratili sjednicu da vidimo kako će proći naš sport. Već tri godine provodimo izmjene po naputku Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) u našem sportu, discipline su neke izbačene, neke dodane, pravila pooštrena, sve smo to prošli kako bi Cheerleading bio priznat od strane MOO-a i kako bi smo jednog dana gledali cheerleading sport na Olimpijskim igrama. Sada smo presretni činjenicom da nismo zadnje tri godine rada bacili u vjetar. Djeca oduševljena, najviše iz razloga što će nas sada svi ozbiljnije gledati i konačno njihov rad će biti bolje cijenjen. Kada smo ranije svima govorili da se cheerleading sport priprema za ulazak na Olimpijske Igre nitko nam nije vjerovao”, izjavila je za portal Jabuka.tv Nikolina Čolak, predsjednica Hrvatskog cheerleading kluba Široki – najtrofejnijeg cheerleading kluba iz Bosne i Hercegovine

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: