”Četvorka” ruši SDA: Čović i Dodik će 2022. imati sasvim druge pregovarače – Jabuka.tv

”Četvorka” ruši SDA: Čović i Dodik će 2022. imati sasvim druge pregovarače

Blok političkih stranaka iz BiH koji je ostvario značajan uspjeh na lokalnim izborima u studenom 2020., nastupit će zajedno i na općim izborima najavljenim za 2022. i očekuje uvjerljivu pobjedu nad SDA, najavio je u srijedu jedan od čelnika tog bloka Elmedin Konaković.

Na stranačkoj konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu Konaković koji je na čelu stranke Narod i pravda (NiP) potvrdio je kako blok osnovan radi nastupa na prošlogodišnjim lokalnim izborima nastavlja zajednički djelovati te će nastupiti kao koalicija na izborima 2022. kada će se birati nove županijske i entitetske vlasti kao i ona državna.

Uz NiP u tom su bloku Naša stranka (NS), Socijaldemokratska partija (SDP BiH) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) a Konaković je najavio kako će im se u koaliranju pridružiti još neke stranke pa zajedno očekuju uvjerljivu pobjedu na narednim izborima. Neizravno je naznačio kako očekuju prije svega potporu bošnjačkog biračkog tijela.

Dragan Čović i Milorad Dodik moraju biti svjesni da će 2022. godine imati potpuno drugačije pregovarače, kazao je Konaković.

Dodao je kako još nije odlučeno hoće li blok imati zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH, ali je istaknuo kako se pobjeda takve osobe već sada može smatrati zajamčenom.

Koalicija poznata i kao četvorka od utorka je preuzela vlast u Sarajevskoj županiji poslavši Stranku demokratske akcije (SDA) u oporbu.

Najbogatijom županijom u Federaciji BiH sada upravlja vlada u kojoj je većina ministara iz NiP-a, no na čelu joj je Edin Forto iz Naše stranke.

Predsjednik te stranke Peđa Kojović također je potvrdio kako je razrađen plan zajedničkog nastupa na narednim općim izborima s ciljem promjene stanja u cijeloj državi.

‘Četvorka je ‘armirana’ i kako se okrećemo 2022. bit će još čvršća jer je vode ljudi koji su svjesni da moramo promijeniti stanje u BiH ako ne želimo da budemo pejzaž, teritorij bez ljudi, kazao je Kojović za televiziju N1 dodajući kako će Hrvatima, Bošnjacima, Srbima i manjinama biti bolje samo ukoliko bude bolje ukupno stanje u zemlji.

Stranke koje čine četvorku različitih su ideoloških profila, no njihovi čelnici tvrde kako to neće biti zapreka zajedničkom djelovanju čiji je cilj dovesti do važnih promjena u državi.

NiP su formirali uglavnom bivši članovi SDA nezadovoljni politikom koju je vodio njezin vrh predvođen Bakirom Izetbegovićem, no ostali su svjetonazorski bliski najvećoj bošnjačkoj stranci.

Naša stranka sebe definira kao liberalnu političku opciju, a SDP je na tragu tradicionalne socijaldemokracije.

(Hina)


17 komentara

 • Muslimani trebaju vratit naziv “Bošnjaci” onima kojima pripada ato su svi stanovnici Bosne. Neka oni sebi izmisle nešto drugo a ne da otimaju od ostalih. Koliko su drski prozvali su sve muslimane iz bivše Jugoslavije Bošnjacima.

 • Covic i Dodik nece biti tema 2022 ili drugacije receno, njih nece biti na politickoj sceni. Bice neko drugi i svima ce biti bolje. I ovih iz SDA takodjer dosta. Nece nasa sreca i buducnost zavisiti o tome koje je vjeroispovjesti vlast, neka rade svoj posao kako treba a kad odu kuci neka se mole Bogu. I da, ja kao muslimanka volim da ste vi Hrvati u Bosni i Hercegovini sretni i zadovoljni i da zivite onako kako zelite, *bem ti vise gubljenje vremena na gluposti i svadju ko je sta, i ko je kome vise zla uradio. Treba nam napredak u svemu.

  • Napredak će ti biti kada shvatimo da nije šačica političara zaslužna za stanje u državi već kultura i mentalitet naroda.
   Je li Njemačka to što je zbog političara ili zbog kulture rada, težnje za savršenstvom?
   Francuska? Japan? Italija?
   I zabiravite zabludu da te zemlje nisu nacionalističke, veći su nacionalisti od ovih naših, sve je to normalno samo su oni to riješili stoljeće, dva prije.
   Dajte Hrvatima njihov dio koji im pošteno pripada i imate saveznike u politici i gospodarstvu. Ovako su samo glup problem s Komšićem uradili, i nepotreban i nepošten.

   • Bravo za Anonimno. Političari su naša slika i prilika. Oni su najbolji pokazatelj što mi jesmo. Dok se mi ne promijenimo iz korijena neće se primijeniti ni političari koji nas vode i koje MI biramo

   • Bravo za Anonimno. Političari su naša slika i prilika. Oni su najbolji pokazatelj što mi jesmo. Dok se MI ne promijenimo iz korijena neće se primijeniti ni političari koji nas vode i koje MI biramo. Naš narod kaže “Ne možeš činiti loše a nadati se dobrom”, ili ako hoćete “kako smo sijali tako i žanjemo”.

   • Samo si zaboravio reći da su naši etno-nacionalisti “veliki vjernici” i još veći lopovi. U zemljama koje si pobrojao za lopovluk i korupciju se odgovara pred sudovima. A u nas
    političari i njihovi tajkuni mogu raditi šta im padne napamet i da nikad ne odgovaraju.
    Vladavina prava je misaona imenica.

   • Tri od ove četiri zemlje koje si pobrojao su u nedavnoj prošlosti izazvale rat u kojem je stradalo na milione ljudi. Sada su kako kažeš napredne. Da li se mentalitet naroda iz tih zemalja tako brzo promijenio ili je ipak malo i do političara koji ih vode?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.