Četrdeset kineskih tvrtki dolazi u BiH

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) Gordan Milinić na sastanku s predstavnicima grada Ningbo iz Kine dogovorio je posjet 40 kineskih tvrtki BiH u listopadu ove godine.

Direktor sektora za prekogranična ulaganja Ningboa Pan Yingming i direktor FIPA-e Milinić su zaključili da postoji neiskorišteni potencijal za unapređenje suradnje između BiH i Ningboa u sektorima prerade metala, proizvodnje hrane, prerade drveta, energetike, IT sektora, te da je potrebno intenzivirati kontakte, što će biti realizirano dolaskom 40 kineskih tvrtki u BiH u listopadu ove godine.

Ningbo, grad s više od sedam milijuna stanovnika, ima 160.000 privatnih tvrtki, od kojih je 21 na listi 500 vodećih privatnih poduzeća u Kini, kao i više od 360.000 manjih obiteljskih tvrtki.

 

Proglašen je 2013. godine za jedno od najatraktivnijih odredišta za ulaganja u Kini, ali i za jedan od najaktivnijih gradova u širenju biznisa u inozemstvo.

Među vodećim je i po broju industrijskih i bescarinskih zona. Privatni sektor sudjeluje s gotovo 80 posto u ukupnom bruto domaćem proizvodu Ningboa i pokriva 85 posto radnih mjesta.

FIPA će prilikom posjeta gospodarstvenika iz Ningboa pripremiti prezentacije atraktivnih investicijskih projekata, sastanke s relevantnim ministarstvima na svim razinama vlasti i vlasnicima projekata, te organizirati i posjete mogućim lokacijama za ulaganje, prenosi večernji list BiH.

Posjeta kineskog gospodarskog izaslanstva grada Ningbo će biti prva sektorski i projektno sustavno organizirana posjeta jednog gospodarskopg izaslanstva iz Kine, na kojoj će fokus biti na konkretnim investicijskim i izvozno orijentiranim projektima i dogovorima o suradnji.

 

(www.jabuka.tv)

 


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.