Četiri nevjerojatna učinka kurkume na vaše tijelo i zdravlje

Kurkuma je čudotvoran začin. On ne samo da hrani daje prelijep ukus već je nekoliko znanstvenih studija pokazalo da može utjecati na poboljšanje čovjekovog zdravlja.

Kurkuma se u Indiji koristila kao lijek tisućama godina. Kurkuma je puna kurkumina koji ima snažno antioksidacijsko i protuupalno djelovanje.

Protuupalna svojstva

Budući da ima jaka protuupalna svojstva kurkuma se koristi i kao dodatak u nekim lijekovima za ublažavanje upale. Kurkumin je poznat po tome što blokira molekulu NF-kB koja putuje u jezgre stanica i aktivira upalu. Dakle, kada jedete kurkumu ili uzimate dodatak kurkumin možete smanjiti upalu.

Antioksidanti mogu blokirati oksidativna oštećenja. Oni se vežu sa slobodnim radikalima i neutraliziraju ih prije nego što naprave štetu. Ali to nije sve što kurkumin može učiniti. Također stimulira vlastite organizme antioksidansima da rade jače. Na ovaj način dobivate dvostruku zaštitu.

Niži rizik od srčanih bolesti

Srčana bolest ubija ljude širom svijeta, a budući da je kurkumin moćan protuupalni i antioksidativni spoj može poboljšati zdravlje vašeg srca. Kurkumin djeluje i na krvne žile.

Prevencija raka

Rak je jedna od najsmrtonosnijih bolesti s kojom se suočavaju ljudi. Javlja se kada rast određenih stanica postane brz i nekontroliran. Stanice raka tada rastu i šire se na druge dijelove tijela. Postoji mnogo različitih oblika raka, a neki od njih mogu biti osjetljivi na kurkumin. Studije su pokazale da kurkumin može usporiti rast i širenje stanica karcinoma.

Ublažavanje bolova

Mnoga takozvana sredstva za ublažavanje bolova koja možete kupiti bez recepta zapravo nisu usmjerena na bol već na upalu. Ibuprofen je sjajan primjer. Studije su utvrdile da je kurkumin jednako učinkovit kao i ovi kemijski protuupalni lijekovi.

Posebno je učinkovit kod osoba koje su oboljele od artritisa. U stvari, pronađeno je da je kurkumin čak učinkovitiji od protuupalnog lijeka za ljude s reumatoidnim tipom artritisa. Kurkumin može biti koristan i osobama s povredama ili bolovima poslije vježbanja.

Savjet je da kada jedete kurkumu, obavezno dodajte malo crnog bibera. Ovo vam ne bi trebalo predstavljati problem jer je kombinacija ova dva začina i više nego odlična.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.