Četiri države "lome": Kad će američki izbori konačno biti gotovi? | Jabuka.tv

Četiri države ”lome”: Kad će američki izbori konačno biti gotovi?

Novi rezultati američkih izbora, koji će možda otkriti i konačnog pobjednika, trebali bi biti poznati u poslijepopodnevnim satima po srednjoeuropskom vremenu, kad se očekuju ažurirani podaci iz Nevade, Georgije i Arizone.

Pobjednik američkih izbora još uvijek nije poznat, no projekcije i analitičari smatraju kako je trenutni favorit Joe Biden, ali i da će republikanci zadržati većinu u Senatu, što bi demokratu, ako uđe u Bijelu kuću, moglo znatno zakomplicirati donošenje odluka i provedbu najavljenih poteza poput reforme zdravstvenog osiguranja ili poreznog sustava.

Republikanca čeka znatno teži put prema pobjedi. Kako bi nastavio utrku Trump mora osvojiti Georgiju i Arizonu ili Georgiju i Nevadu, nakon što su američki mediji objavili da je Biden pobijedio u Wisconsinu i Michiganu.

Ako mu to pođe za rukom, republikanac za potrebnih 270 elektora izbornog kolegija mora potom pobijediti u Pennsylvaniji u kojoj projekcije idu u korist Bidena te u Sjevernoj Karolini.

Dužnosnici Pennyslvanije najavljuju da će glasove brojati do petka, a NBC prenosi kako će Sjeverna Karolina svoje rezultate ažurirati tek 12. studenoga.

Nakon prebrojanih 95 posto glasova, republikanac u Sjevernoj Karolini trenutno vodi s 50,1 posto u odnosu na Bidenovih 48,7 posto.

Biden se obratio javnosti: Vjerujemo da ćemo imati dovoljno za pobjedu

New York Times piše kako će se ažurirani podaci za Nevadu znati u četvrtak u podne po istočnoameričkom, odnosno 18:00 sati po srednjoeuropskom vremenu, javlja Hina.

U Nevadi je prebrojano 85 posto listića, a demokratski kandidat Joe Biden tamo vodi za manje od 8.000 glasova.

Državni tajnik Georgije Brad Raffensperger očekuje da će prebrojavanje glasova u njegovoj saveznoj državi trajati do četvrtka ujutro, prenosi BBC.

Trump tamo vodi za 39.000 glasova, ali treba ih se prebrojati još 200.000. Biden ima dobru šansu preokrenuti tu saveznu državu, što dva puta nije uspjelo predsjedniku Baracku Obami.

Arizona, u kojoj Biden trenutno vodi s gotovo 80.000 glasova nakon što ih je prebrojano 86 posto, također će objaviti nove podatke u poslijepodnevnim satima po srednjoeuropskom vremenu.

Tužbe Trumpovog stožera

Trump se preuranjeno proglasio pobjednikom izbora već u utorak, a svaki suprotan ishod nazvao je krađom.

Što se mene tiče, već smo pobijedili. Ovo je velika prevara američkog naroda, kazao je u Bijeloj kući.

Trump i članovi njegove vlade mjesecima kritiziraju dopisno glasanje, tvrdeći da je ono podložno prevarama, iako stručnjaci ističu kako je to teško moguće i da su dopisni glasovi dugo prisutna metoda glasanja na američkim izborima.

Biden osvaja Wisconsin: Veliki udarac za Trumpa koji traži prekid prebrojavanja glasova u Michiganu

Njegov stožer je u srijedu tužbama zatražio zaustavljanje prebrojavanja glasova u Georgiji, Pennsylvaniji i Michiganu, a u Wisconsinu je zatraženo ponovno prebrojavanje glasova.

Šefica Bidenove kampanje osudila je u međuvremenu Trumpove izjave o navodnoj prevari, a demokratski kandidat je izrazio vjeru da je na putu prema pobjedi.

Nije na meni i na Donaldu Trumpu da objavljujemo pobjednika ovih izbora. To je na glasačima, poručio je Biden i pozvao na američko jedinstvo nakon izbora, javila je Hina.

Proces izbora predsjednika SAD-a:

  • 3. studenoga – izborni dan
  • 4. – 23. studenoga – do 3. studenog svi glasački listići moraju biti označeni poštanskom markicom. Mogu stići sa zakašnjenjem u neke države, ako imaju markicu, legitimni su. U saveznoj državi Washington glasački listići mogu pristizati do 23. studenog – dan prije nego što država potvrdi svoje izborne rezultate. U Sjevernoj Karolini i Pennsylvaniji glasovi poštom mogu stizati do 6. studenog, u Minnesoti i Nevadi mogu stizati do 10. studenog, a u Ohiju do 13. studenog.
  • 8. prosinca – zakonski datum do kojeg države trebaju prebrojiti glasove i odrediti pobjednika.
  • 10. – 11. prosinca – savezne države potvrđuju rezultate. Svi osim Kalifornije rezultate moraju potvrditi do 8. prosinca.
  • 14. prosinca – elektori se moraju sastati i finalno glasovati. Odluku šalju u Washington.
  • 23. prosinca – do ovog dana elektorski glasovi moraju stići u Washington.
  • 3. siječnja – prisega novog Kongresa, broje se glasovi elektora. Okupljaju se članovi Zastupničkog doma i Senata. Predsjednik Senata najavljuje konačne rezultate.
  • 20. siječnja – Inauguracija. Novi predsjednik prisegu polaže u podne.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: