Cestom Slano – Orahov Do i Ravno – Hutovo do više turista u Vjetrenici

Spilju Vjetrenica u općini Ravno do 1. rujna ove godine posjetilo je 13.000 turista, kako domaćih tako i inozemnih, a tamošnji menadžment nada se kako će do kraja godine broj posjetitelja dosegnuti pretpandemijsku, 2019. kada ih je bilo oko 14.000.

Vjetrenica je najveća i najpoznatija spilja u BiH, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnoj Hercegovini. Speleološke posebnosti ove jedinstvene spilje su magična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga te bogat hidrografski svijet s brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i deseci manjih periodičnih tokova koji teku raznim smjerovima.

Ne treba zaboraviti ni pojavu snažnog vjetra na ulazu kao i osjetno strujanje zraka na nekoliko mjesta unutra.

Nadamo se da će do kraja godine broj posjetitelja dosegnuti brojku iz 2019. kada je bilo registrirano oko 14.000 turista, ali i prerasti je, kazao je za Fenu direktor JP “Vjetrenica” Nikša Vuletić te dodao kako je ove godine za turističke posjete prvi put otvoreno i Veliko jezero.

Puno je zanimanja, poziva i upita za taj izlet pa je pretpostavka da ćemo sljedeću sezonu obilježiti pozitivnim brojem izleta i prihoda. Zato bismo ovo ljeto izlete do jezera mogli nazvati probnim i promotivnim, ocjenjuje.

Napominje kako izlet ovisi o vodostaju zbog čega su ograničeni samo na ljetno razdoblje, odnosno srpanj i kolovoz.

Tura je organizirana tako da se ide u pratnji stručnog vodiča speleologa, što ni na koji način ne ugrožava spilju. Ide se postojećom stazom, a preko jezera se prelazi čamcem koji je ostavljen na 1.300 metara od ulaza i služi također za redovit monitoring uvjeta spilje i očitanja logera postavljenih na 30 lokacija u spilji, kaže Vuletić.

U ponudi je i Biospeleološki muzej, Info edukativni centar, Ćirina staza… Što se tiče strukture posjetitelja, direktor Vuletić ističe kako su uz domaće goste brojni i oni iz susjednih država, ali da je u posljednje vrijeme sve više turista iz Poljske, Češke, SAD-a, Velike Britanije…

Posjetitelji koji su nam bili česti iz Dubrovnika u obilaznoj ruti sada su znatno rjeđi zbog ceste Stolac – Neum jer je promet iz Dubrovnika preusmjeren preko Neuma, tvrdi Vuletić, prenosi Večernji list.

Kaže i kako bi posjetitelja bilo puno više da cesta Slano – Orahov Do i Ravno – Hutovo ima bolje uvjete. Po njemu, jedino rješenje opstanka i razvoja je izgradnja spomenutih cesta, i to što skorije.

Izgradnja ovih cesta nije samo pitanje infrastrukture potrebne turistima nego i stanovnicima općine kojih je sve manje, zaključuje Vuletić.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.