Često se svađate s partnerom otkad ste u izolaciji? Spasit će vas ovo pravilo

Ako ste već nekoliko tjedana u izolaciji s partnerom, moguće da ste je među vama počela doza netrpeljivosti i da na površinu izlaze i najmanji problemi, koji nikad do sad u vašoj vezi nisu bili ‘kamen spoticanja’.

Seksologinja Grace Hazel podijelila je zbog toga nekoliko savjeta za one parove koji se u ovome prepoznaju i koji sad kuće prolaze kroz teška vremena.

Objasnila je kako komunikacija treba biti iskreno izražavanje misli i osjećaja, ali da trebamo i osluškivati partnerove potrebe, čak i ako nama ono što govori zvuči kao napad ili kritika, 24sata.hr.

Kad osjećaju da bliži svađa ili prepirka, napominje Hazel, parovi bi trebali isprobati petominutnu komunikacijsku vježbu:

Ako stvarno želite nešto riješiti, postavite tajmer da oboje imate oko pet minuta za izraziti ono što vas muči, objašnjava ona i dodaje da se partnera za to vrijeme ne bi trebalo prekidati, čak ni ‘kolutanjem očima’ čemu je i sama, priznaje, sklona.

Kad partner završi, osoba koja je slušala trebala bi reći da je ‘čuo/čula što govori i prije nego što stvarno razmisli o njegovim/njezinim riječima, kaže Hazel za Mirror.

Nakon toga slušatelj postaje onaj koji je do tad govorio, a tako se možete izmjenjivati sve dok se oboje ne budete osjećali da vas je ovaj drugi čuo i razumio.

Pravilo od ‘pet minuta’ najvažnija je stvar koju sam naučila i počela primjenjivati u vezi, kaže seksologinja.

Stručnjakinja za odnose Plenty of Fish Shannon Smith napominje da kad ste oboje po cijele dane kod kuće, nekad bude teško i postaviti granicu između posla i vremena za vas dvoje. Ona zato savjetuje pauzu u kojoj skupa radite nešto za što ne trebate tehnologiju (čak i ako ćete kasnije pogledati film ili pričati s nekim preko video poziva).

Osim toga, savjetuje, pokušajte poboljšati ‘ prirodni’ razgovor: ako npr. spremate večeru, iskoristite to vrijeme kao priliku za razgovor o tome koja su vam omiljena jela ili koji su najbolji restorani u kojima ste bili. Ili pročitajte oboje istu knjigu i razgovarajte o njoj, dodaje.

Ovo vrijeme iskoristite da isprobate neke nove stvari – kaže Smith, jer ovo sad može biti i šansa za shvatiti kako se onaj drugi osjeća. ‘No, treba znati da je ponekad i tišina u redu, i da možete i bez riječi uživati ​​u partnerovom društvu’, podsjetila je.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.