Češka donirala oko milijun eura Graničnoj policiji BiH – Jabuka.tv

Češka donirala oko milijun eura Graničnoj policiji BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i veleposlanik Češke u BiH Jakub Skalnik potpisali su Memoradum o korištenju donacije za jačanje zaštite granice i efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija.

Češka Republika je donirala oko milijun eura za nabavku suvremene tehničke opreme za nadzor i kontrolu granice, koja je namijenjena za Graničnu policiju BiH.

Ministar Mektić je nakon potpisivanja memoranduma kazao kako je češka vlada donijela odluku o donaciji Bosni i Hercegovini oko milijun eura, kako bi se Bosni i Hercegovini pomoglo da što lakše prevlada migrantsku krizu koju ima.

Po njegovim riječima, cjelokupna donacija će biti usmjerena u tehničko opremanje Granične policije BiH. Ministar Mektić je ocijenio kako će ova donacija u velikoj mjeri pomoći Graničnoj policiji BiH u jačanju zaštite same granice BiH.

Pošto je nama potrebno da što hitnije dođemo do ove opreme, Veleposlanstvo Češke se s tim suglasilo, vidjet ćemo kako iskoristiti mogućnost skraćenog postupka nabavke preko natječaja, kazao je ministar Mektić.

Za implementaciju ovog projekta bit će formiran upravni odbor u kojem će biti po jedan predstavnik Ministarstva sigurnosti BiH, Granične policije BiH i Češkog veleposlanstva.

Mektić je, zahvalivši na ovoj pomoći, istaknuo da će to Graničnoj policiji BiH u velikoj mjeri pomoći u zaštiti granice i otkrivanju ilegalnih migranata na samom graničnom prijelazu. Veleposlanik Češke u BiH Jakub Skalnik je kazao da je pomoć državama Zapadnog Balkana dugogodišnji prioritet Češkoj Republici.

Podsjetio je da su ranije pomogli ili donirali sredstva Srbiji i Makedoniji za opremu granične policije, zato što imaju obavezu pomoći ovim državama koje su na balkanskom putu koji koriste migranti koji žele doći u Europsku uniju.

Zato imamo specijalni program koji možemo i moramo iskoristiti da financijski pomognemo državama kao što su BiH, Srbija, Makedonija, da mogu kupiti bolju opremu za graničnu policiju. BiH je među nekoliko država koje su prioritetne za češku razvojnu suradnju – kazao je veleposlanik Skalnik, te izrazio zadovoljstvo što Češka može pomoći na ovaj način.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.