CERN želi novi, veći sudarač čestica. Mogu li s njime otkriti tajnu svemira?

Budući cirkularni sudarač imao bi promjer od 100 kilometara i bio bi deset puta jači od sadašnjeg. Znanstvenici se nadaju da bi uz pomoć novog sudarača mogli otkriti nove čestice koje pokreću svemir.

CERN je objavio planove za novi, 44 milijardi KM vrijedan sudarač čestica. Radni naziv nasljednika Velikog hadronskog sudarača je Budući cirkularni sudarač.

Ovaj akcelerator gotovo je četiri puta dulji i deset puta jači od sadašnjeg. On bi nove subatomske čestice trebao tražiti od 2050. godine.

Iako kritičari tvrde da je novac bolje uložiti u borbu protiv klimatskih promjena glavni direktor CERN-a prof. Fabiola Gianotti objašnjava za BBC da novi sudarač može poboljšati naše znanje fundamentalne fizike i omogućiti tehnološki napredak s velikim pozitivnim utjecajem na društvo u cjelini.

CERN je planove izložio u konceptualnom izvještaju koji će razmatrati brojni fizičari koji rade na novoj Europskoj strategiji za čestičnu fiziku koja se očekuje 2020. godine.

Novi sudarač bio bi prsten dug 100 kilometara i deset puta snažniji od postojećeg sudarača. Plan je iskopati novi tunel ispod CERN-a i ugraditi prsten koji bi prvo sudarao elektrone i pozitrone, a u drugoj fazi sudarali bi se protoni s elektronima.

Prve dvije faze bile bi priprema za posljednju fazu u kojoj bi se međusobno sudarali protoni, ali pri energiji deset puta jačoj nego što je to moguće u trenutačnom sudaraču čestica.

Promijenio bi se model svemira kakvog do sada poznajemo?

Fizičari se nadaju da bi sudari pri do sada neviđenoj količini energije otkrili nove čestice koje pokreću svemir. Trenutačna teorija subatomske fizike zove se Standardni model i jedan je od trijumfa 20. stoljeća. Model obašnjava ponašanje materije i sila kroz interakciju 17 čestica. Posljednja, poznatija kao Higgsov bozon, otkrivena je upravo u Velikom hadronskom sudaraču 2012. godine, prenosi N1.

No, promatranja astronoma pokazuju da je svemir puno više od onoga kako ga objašnjava Standardni model. Galaksije se rotiraju brže nego što bi trebale, a širenje svemira se ubrzava umjesto da usporava. Uz sve to, Standardni model ne može objasniti gravitaciju.

Zato znanstvenici misle da se događa neki dublji proces u kojem sudjeluju čestice koje tek trebamo otkriti. Otkrićem ovih čestica fizičari bi mogli doći do Teorije svega – teorije koja povezuje sve sile prirode i ujedinjuje dva stupa moderne fizike: opću relativnost i kvantnu mehaniku.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.