Čerkez: U Federaciji BiH se ukida ograničenje kretanja

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva, zahvaljujući pozitivnoj epidemiološkoj situaciju, u ponedjeljak je donio odluku o ukidanju ograničenje kretanja.

Pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH Goran Čerkez na pres-konferenciji kazao je odlučeno da se poveća broj osoba koji mogu biti na javnim skupovima i to 30 u zatvorenim prostorima i 50 na otvorenim.

Isti broj osoba očekujemo da se može skupljati i u ugostiteljskim objektima. Današnjom naredbom omogućili smo i glazbu u ugostiteljskim objektima uživo uz epidemiološku obavezu – pleksiglas ogradu koja mora biti preko dva metra visine, koja će u potpunosti odvojiti izvođače od publike. Nadamo se da će to svi poštovati i da ćemo nakon 15 dana biti u stanju da još dodatno ublažavamo mjere, kazao je Čerkez.

Naglasio je da epidemiološka situacija do sada nikad nije bila bolja od početka krize s covidom-19.

Ovo je danas možda najbolja epidemiološka situacija u FBiH gdje imamo incidenciju 28. Također moramo konstatirati da su sve županije ispod incidencije 50. Imamo tri županije koje su također u fazi smirivanja, koje su na incidenciji oko 50. To su jako dobre vijesti posebno imajući u vidu da je u ovom tjednu, čak u odnosu na potekle, 43 posto osoba manje zaraženo. Također, sedmodnevna incidencija pala za više od 42 posto, kazao je Čerkez.

Trenutno na je na bolničkom liječenju u FBiH 359 pacijenata, od kojih je samo 17 na respiratorima.

U SŽ danas nema nijedna osoba koja je respiratoru, to su jako dobre vijesti. Radujemo se ovim vijestima, ali ne smijemo se opuštati. Očekujemo od građanstva da se svi pridržavaju propisanih mjera, da provedemo ljeto na jedan normalan način, dakle distanca i poštivanje mjera u unutrašnjosti uz redovno pranje ruku i higijenu, rekao je Čerkez.

Posebno je pozvao ugostitelje da se pridržavaju mjera, te da su najrizičnija okupljanja unutar zatvorenih prostora, da se ne koristi situacija da bi se ponovno pravili veliki skupovi uz glazbu, prenosi Fena.

Po riječima Čerkeza imunizacija teče po planu, u skladu da brojem cjepiva koje imaju.

Dobra vijest je da je u svibnju stiglo više od 120.000 cjepiva i da ono i dalje pristiže. Očekujemo da ćemo i dalje imati porast broja cijepljenih ljudi i da ćemo dobiti veći broj cjepiva kroz programe Covax i EU, a nadamo se da će biti sklopljeni određeni ugovori s proizvođačima od strane federalnog i državne razine, izjavio je Čerkez.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.