Čerkez: Mjere nisu teške, moramo se naoružati strpljenjem

Pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH Goran Čerkez naglasio je danas da je epidemiološka situacija ozbiljna, te da ulazimo u teško i neizvjesno razdoblje za sve nas. Evidentan je ubrzani porast slučajeva, ne samo u BiH, nego i širom Europe.

Na konferenciji za novinare Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva u povodu aktualne epidemiološke situacije Čerkez kaže da su svi, posebno zdravstveni radnici, na rubu iscrpljenosti, razumiju i nervozu stanovništva u vezi epidemiološke situacije, ali empatija i poštovanje prema drugima su neophodni i dalje.

U velikoj mjeri, od nas ovisi što će se događati. Mjere nisu teške, moramo se naoružati strpljenjem. Očekujemo da će biti bolja situacija, posebno kad dođe prvo provjereno cjepivo. Dotad moramo poštivati jednostavne mjere da nosimo maske, držimo distancu, redovno peremo ruke. Posebno u kancelarijama i zatvorenim prostorima redovno treba provjetravati prostorije, naglasio je.

Apelira na stanovništvo da kontaktira liječnika, u slučaju kada osjete bilo kakve simptome kapljične infekcije (kašalj, povišena tjelesna temperatura, malaksalost). Cilj je, kako je naveo, da ne uđemo u lockdown, te da ovdašnje restrikcije nisu u tolikoj mjeri kao u mnogim europskim državama.

Pokušajmo biti maksimalno odgovorni. Vrlo je ozbiljna situacija, od svih nas ovisi kakve će mjere biti u budućnosti. Naš zdravstveni sustav jeste spreman, ali su kapaciteti ograničeni. Moramo se ponašati odgovorno, naglasio je.

Kako je naglašeno u današnjem susretu s novinarima, u Federaciji Bosne i Hercegovine bilježi se porast broja zaraženih koronavirusom i ubrzan prijenos virusa među populacijom u Federaciji. Od početka pandemije u Federaciji BiH zabilježeno je 21.345 slučajeva zaraze, 625 osoba je umrlo od posljedica zaraze koronavirusa, a 70 posto umrlih je bilo starije od 65 godina, 25 posto je u starosnoj grupi 50 do 64 godine.

(Fena)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.