Čemu služe parlamentarna povjerenstva?

Nakon imenovanja u parlamentarna povjerenstva, postavlja se logično pitanje, čemu one služe? Koliko su učinkovite i biraju li se u njih stručni ljudi?

Ja sam ovdje jedini profesor ustavnog prava i njima nije palo na pamet da me ova većina izglasa i izabere u ustavnopravno povjerenstvo, kaže Zlatan Begić, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu PSBiH.

Ovo je nabolji pokazatelj kako se biraju članovi u parlamentarna povjerenstva.

Ljude redaju bez ikakvih kriterija, uopće ne gledaju tko je što po edukaciji. S obzirom na činjenicu da su mene stavili u povjerenstva koja imaju veze s ekonomijom, ja po svojoj edukaciji nisam ekonomist, kazao je Zlatko Miletić, izaslanik u Klubu Hrvata u Domu naroda PSBiH, javlja BHRT.

Svako zakonsko rješenje ili odluka o kojoj Parlament glasuje prvo razmatra nadležno parlamentarno povjerenstvo. Odluke u povjerenstvima se donose jednostavnom većinom, gdje za pojedinu odluku treba imati glas zastupnika iz oba entiteta.

Nažalost u mnogim sastavima ovih povjerenstava se isključivo gleda na to ima li etnički, odnosno nacionalni sastav, a ne promatra se suštima postojanja tih povjerenstava, rade li oni opravdano rade svoj posao u skladu s poslovnikom i zakonom koji ih je definirao, ističe Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu PSBiH.

Mišljenje povjerenstva, iako je dio parlamentarne procedure, ne isključuje mogućnost da Parlament drugačije odluči od odluke donesene na povjerenstvu. Svrha povjerenstva je da služi kao podrška Parlamentu, jer ga čine stručni ljudi.

Kod nas, nažalost, imamo situaciju da se čak i ta povjerenstva onako kako su oni zamišljeni i po poslovniku o radu Zastupničkog i Doma naroda uglavnom koriste kao dodatni mehanizam za blokadu. Pa se već kod konstituiranja tih povjerenstava, njihovog popunjavanja, oni koji su skloni blokadama gledaju ostvariti većinu koja je dovoljna za blokadu, kaže Zlatan Begić, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu PSBiH.

Iz tog razloga se povjerenstva gledaju kao politički plijen. A, mnogi ih ocjenjuju kao neučinkovite i još jedan način blokada. Nije rijedak slučaj da dokument, koji je važan za građane, bude zaustavljen na povjerenstvima i uopće ne dođe pred parlamentarce.

U prošlom mandatu je, nažalost, stanje i sastav povjerenstava odražavao sastav skupštinske većine i parlamentarne većine i većine u Vijeću ministara koja nije imala skoro nikakav učinak. S te strane, mislim da je rad povjerenstava opterećen time tko je vlast i na koji način se ophoditi prema važnim stvarima, rekao je Branislav Borenović, zastupnik PDP-a u Zastupničkom domu PSBiH.

Kada govorimo o Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, sedam je zajedničkih stalnih povjerenstava, dok Zastupnički dom Parlamenta BiH ima njih pet. Osim ovih stalnih, postoje i privremena povjerenstva, koji se formiraju kada to zakonska procedura iziskuje, zaključuje BHRT.

(www.jabuka.tv | Foto: Armin Durgut/Pixsell)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.